Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί τη χώρα του, την ώρα που ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος φάνηκε να υποβαθμίζει το πιο πρόσφατο χτύπημα της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς το «λάθος», σύμφωνα με τον Guardian.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τον Τραμπ να μεταβεί στην Ουκρανία για να δει την καταστροφή που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή, την ώρα που ο Τραμπ, σε δημόσια δήλωσή του, χαρακτήρισε την πιο φονική επίθεση της Μόσχας φέτος κατά αμάχων ως «λάθος».
Διεθνείς ηγέτες καταδίκασαν την επίθεση της Ρωσίας στο κέντρο της πόλης Σούμι την Κυριακή, κατά την οποία σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι χτύπησαν την ώρα που πολίτες πήγαιναν στην εκκλησία για τον εορτασμό της Κυριακής των Βαΐων.
Ένας από τους πυραύλους εξερράγη δίπλα σε γεμάτο τρόλεϊ, σκοτώνοντας πολλούς από τους επιβάτες. Τα πτώματα κείτονταν στο οδόστρωμα, ενώ καμένα αυτοκίνητα και αιμόφυρτοι επιζώντες συμπλήρωναν το σκηνικό της φρίκης. Πάνω από 100 άτομα τραυματίστηκαν.
Όταν ρωτήθηκε για την επίθεση, ο Τραμπ δήλωσε πως επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου: «Νομίζω ότι ήταν τρομερό και μου είπαν ότι επρόκειτο για λάθος, αλλά θεωρώ ότι είναι κάτι φρικτό. Ολόκληρος ο πόλεμος είναι φρικτός», ανέφερε.
Τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο αρνήθηκε πως ο ρωσικός στρατός στοχεύει αμάχους ή ότι υπήρξε οποιοδήποτε «λάθος». «Ο στρατός μας πλήττει μόνο στρατιωτικούς στόχους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, παραδέχθηκε έμμεσα την ύπαρξη απωλειών μεταξύ αμάχων, αποδίδοντας την ευθύνη στην Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα και οργανώνει στρατιωτικές δραστηριότητες σε κατοικημένες περιοχές.
Ο Τραμπ υπονόησε ότι ο Τζο Μπάιντεν φέρει ευθύνη για τον πόλεμο. «Αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν πρόεδρος. Είναι μια ντροπή», είπε.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν οργή στους Ουκρανούς, οι οποίοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη στάση του Τραμπ. Η Ολένα Χαλούσκα, του Κέντρου Δράσης κατά της Διαφθοράς στο Κίεβο, σχολίασε: «Κανείς δεν χρησιμοποιεί κατά λάθος διασπορά πυρομαχικών σε ένα γεμάτο κέντρο πόλης τη μέρα μιας μεγάλης γιορτής». Υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Ρωσία είχε σκοτώσει εννέα παιδιά στην πόλη Κρίβι Ριχ.
Ο πρώην ΥΠΕΞ της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, σχολίασε δηκτικά: «Αυτό δεν ήταν λάθος. Ένα λάθος είναι π.χ. να επιβάλεις δασμούς στους πιγκουίνους. Ό,τι συνέβη στο Σούμι είναι συνειδητή συνέχεια μιας εισβολής - γενοκτονίας. Το πραγματικό μας λάθος είναι ότι δεν βοηθάμε αρκετά την Ουκρανία».
Σε συνέντευξή του στο CBS καταγεγραμμένη πριν την επίθεση στο Σούμι, ο Ζελένσκι κάλεσε τον Τραμπ να διαπιστώσει ο ίδιος τη φρίκη: «Παρακαλώ, πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση ή ξεκινήσετε διαπραγματεύσεις, ελάτε να δείτε τους ανθρώπους, τους πολίτες, τους στρατιώτες, τα νοσοκομεία, τις εκκλησίες, τα κατεστραμμένα ή νεκρά παιδιά», είπε.
Απέκρουσε επίσης δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, JD Vance, ο οποίος χαρακτήρισε τις επισκέψεις ξένων ηγετών στην Ουκρανία ως «περιοδείες προπαγάνδας». «Δεν θα ετοιμάσουμε τίποτα. Δεν θα είναι θέατρο. Μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, σε οποιαδήποτε πόλη έχει δεχτεί επίθεση», δήλωσε.
Ο Ζελένσκι εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την επιρροή ρωσικών αφηγήσεων στις ΗΠΑ. «Φοβάμαι πως ορισμένοι, όπως ο αντιπρόεδρος, δικαιολογούν τις ενέργειες του Πούτιν. Οι Ρώσοι είναι οι επιτιθέμενοι, εμείς τα θύματα», τόνισε.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η Ουκρανία είχε αποδεχτεί αμερικανική πρόταση για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, ωστόσο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ρωσία ενέτεινε τους βομβαρδισμούς. «Δεν μπορείς να εμπιστευτείς τον Πούτιν. Το είπα αυτό και στον Τραμπ. Γι’ αυτό η κατάπαυση του πυρός δεν λειτουργεί», εξήγησε.
Και συμπλήρωσε: «Ο Πούτιν δεν ήθελε ποτέ το τέλος του πολέμου. Θέλει να μας καταστρέψει πλήρως – την κυριαρχία και τον λαό μας». Προειδοποίησε δε πως η σύγκρουση ενδέχεται να «κλιμακωθεί σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» αν ο Πούτιν δεν σταματήσει. «Ο τελικός του στόχος είναι να αναβιώσει τη ρωσική αυτοκρατορία και να επεκταθεί ακόμη και σε χώρες του ΝΑΤΟ», κατέληξε.
Ο Ζελένσκι φέρεται να προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Τραμπ, μετά από μια τεταμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί πως η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι πλέον ευθύνη της Ευρώπης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι η στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ έχει σχεδόν σταματήσει, αλλά το Κίεβο είναι πρόθυμο να αγοράσει συστήματα Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες.