Να μην «χαριστεί» κανένα έδαφος στον Βλαντίμιρ Πούτιν με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. Αυτό ζήτησε την Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η Ουάσινγκτον φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ρωσικής κυριαρχίας ουκρανικών περιοχών που κατέλαβε η Μόσχα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, προτάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ για την ειρηνευτική διευθέτηση του πολέμου περιλαμβάνουν αναγνώριση de jure από τις ΗΠΑ του ελέγχου της Ρωσίας στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία κατέλαβε και προσάρτησε η Μόσχα το 2014, συν την de facto αναγνώριση σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι δυνάμεις της Μόσχας.
«Όλοι θέλουμε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει με δίκαιο τρόπο, χωρίς δώρα στον Πούτιν, και ειδικά όχι εδάφη», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής.
Η Ρωσία κατέχει εν μέρει τέσσερις επαρχίες στη νότια και ανατολική Ουκρανία· το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, τις οποίες προσάρτησε μονομερώς το 2022 με δημοψηφίσματα, που καταδικάστηκαν από το Κίεβο και τη Δύση ως δημοψηφίσματα παρωδία.
Το 2014 η Μόσχα προσάρτησε επίσης μονομερώς με αντίστοιχο δημοψήφισμα την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από επέμβαση στρατιωτικών ειδικών της δυνάμεων.
Από πλευράς του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε τη Δευτέρα (28/04) ότι η διεθνής αναγνώριση αυτών των προσαρτήσεων αποτελεί «επιβεβλημένη» προϋπόθεση για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που ξεκίνησε το 2022.
Ο Ζελένσκι δηλώνει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ρωσικής αναγνώρισης είναι μη αποδεκτό για το Κίεβο. Παρά ταύτα, την Κυριακή (27/04), ο Τραμπ δήλωσε ότι η θέση του Ουκρανού ηγέτη επί του ζητήματος αυτού μπορεί να αλλάξει.
Προειδοποίηση Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει κάτι στη Λευκορωσία με πρόσχημα τις στρατιωτικές ασκήσεις
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποιεί ότι η Ρωσία ετοιμάζει κάτι στη Λευκορωσία το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία.
«Αυτό το καλοκαίρι η Ρωσία ετοιμάζει κάτι εκεί, υπό το πρόσχημα των στρατιωτικών γυμνασίων», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στη Βαρσοβία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή αποδείξεις που να στηρίζουν την τοποθέτησή του.
Σημειώνεται ότι, η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν ανακοινώσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για τον Σεπτέμβριο.
Απειλές Μεντβέντεφ με πυρηνικά πλήγματα: Πιθανοί στόχοι της Ρωσίας τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ
Την ίδια ώρα, το κλίμα έρχεται να πυροδοτήσουν νέες απειλές που ε εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος απείλησε την Τρίτη ότι τα νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ αποτελούν πλέον πιθανούς στόχους για τη Μόσχα και διατρέχουν κίνδυνο «πιθανών επιθέσεων εκδίκησης» με χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση σύγκρουσης, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει αυτοαποκαλείται ένα από τα πιο «ένθερμα αντιδυτικά γεράκια της Ρωσίας», φαίνεται να αναφέρεται στη Σουηδία και τη Φινλανδία, τις δύο τελευταίες χώρες που εντάχθηκαν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
Η απάντηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη δυτική αρχή της «ειρήνης μέσω της δύναμης» μπορεί να είναι μόνο «ειρήνη μέσω του φόβου», αφού «ο φόβος εξακολουθεί να λειτουργεί», είπε ο Μεντβέντεφ. Ο Τραμπ ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και το ίδιο το Κίεβο φέρουν ευθύνη για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, είπε.
Η «ειδική επιχείρηση» (Πόλεμος στην Ουκρανία) πρέπει να ολοκληρωθεί με νίκη για τη Ρωσική Ομοσπονδία και το καθεστώς του Κιέβου πρέπει να καταστραφεί, διεμήνυσε ο Μεντβέντεφ.
Ενώ η ειδική επιχείρηση συνεχίζεται, ο νόμιμος στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν είναι μόνο οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και οι ξένοι μισθοφόροι, ξεκαθάρισε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Το «αγγλοσαξονικό πλήθος» ευθύνεται για την τρέχουσα κρίση στον κόσμο και η Ρωσία, εμπιστευόμενη σε αυτό, ήταν κοντόφθαλμη για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόνισε.
Ο Μεντβέντεφ πρότεινε τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τη «Νυρεμβέργη 2.0», αναφορά στη δίκη κατά των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Ναζί.