Ζελένσκι στο Λονδίνο: Απέσπασε δέσμευση εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων σε νατοϊκά μαχητικά
AP Photo/Alberto Pezzali
AP Photo/Alberto Pezzali

Ζελένσκι στο Λονδίνο: Απέσπασε δέσμευση εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων σε νατοϊκά μαχητικά

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Βρετανία σήμερα για να αντλήσει περισσότερη βοήθεια, και απέσπασε την υπόσχεση για εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, ένα μεγάλο συμβολικό βήμα στη δυτική στρατιωτική υποστήριξη.

Στο δεύτερο μόλις ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και μίλησε στο βρετανικό κοινοβούλιο, ζητώντας "μαχητικά αεροσκάφη για την Ουκρανία. Φτερά για την ελευθερία".

«Εμείς ... θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και αδύνατο για να κάνουμε τον κόσμο να μας παράσχει σύγχρονα αεροπλάνα για να ενδυναμώσουμε και να προστατεύσουμε τους πιλότους που θα μας προστατεύσουν", δήλωσε ο Ζελένσκι σε εκατοντάδες βουλευτές στο Westminster Hall του Λονδίνου.

 

Stefan Rousseau/pool photo via AP

 

Όρθιοι, εκατοντάδες βουλευτές τον υποδέχθηκαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα σε μια «σπάνια εκδήλωση» αλληλεγγύης όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Λίντσεϊ Χάιλ που τον καλωσόρισε στο βήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, παραμερίζοντας τις πολιτικές τους διαφορές, στέκονταν ο ένας δίπλα στον άλλον και χειροκροτήσουν. Ένδειξη ότι σύσσωμο το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού.

«Το να αγωνίζεσαι για την πατρίδα σου δεν είναι απλά ένας αγώνας για τα σύνορα της χώρας σου αλλά αγώνας για την ελευθερία και την δημοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Λίντσεϊ Χάιλ λίγο πριν δώσει τον λόγο στον Ουκρανό πρόεδρο.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος Ζελένσκι ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «ήρθα εδώ και στέκομαι μπροστά σας στο όνομα όλων των Ουκρανών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους και εξ ονόματος τους θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια σας».

Μεταξύ άλλων τόνισε πως «το Λονδίνο βρίσκεται στο πλευρό του Κιέβου από την πρώτη στιγμή». Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην συμβολή του Μπόρις Τζόνσον σημειώνοντας πως η σημαντική του βοήθεια, ένωσε όλους τους συμμάχους στο πλευρό της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία και η Βρετανία νίκησαν τον φόβο του πολέμου», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ζελένσκι επισημαίνοντας παράλληλα πως «ήδη έχουμε πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα». Όπως όμως είπε «το κακό παραμένει και η μάχη συνεχίζεται» αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι αυτό θα νικηθεί. «Θα νικήσουμε το κακό και γνωρίζω πολύ καλά ότι η νίκη μας θα αλλάξει τον κόσμο», σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Για την βοήθεια της Βρετανίας είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βοηθούσε την χώρα του ακόμη και πριν την εισβολή της Ρωσίας. Στάθηκε στην προμήθεια των τεθωρακισμένων Challenger 2 αλλά και την εκπαίδευση Ουκρανών στην Αγγλία για να τα χρησιμοποιούν αποτελεσματικά. «Η βοήθεια σας δεν είναι σημαντική μόνο για το μέλλον της Ουκρανίας αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε ο Ζελένσκι.

Αναφέρθηκε στον μονάρχη της Βρετανίας βασιλιά Κάρολο που είναι εκπαιδευμένος πιλότος μαχητικών και είπε ότι στην Ουκρανία όλοι οι πιλότοι μαχητικών θεωρούνται βασιλιάδες "επειδή είναι τόσο λίγοι, είναι τόσο πολύτιμοι".

Στη συνέχεια ο Ζελένκσι χάρισε στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, Λίντσεϊ Χάιλ , ένα κράνος πιλότου μαχητικού αεροσκάφους που έφερε το μήνυμα "Έχουμε ελευθερία δώστε μας φτερά για να την προστατεύσουμε".

Οι δυτικές χώρες έχουν μέχρι στιγμής συγκρατηθεί από το να δώσουν αεροπλάνα ή άλλα όπλα ικανά να χτυπήσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία και η υπόσχεση της Βρετανίας για εκπαίδευση δεν έδινε κανένα χρονικό πλαίσιο και σταματούσε να δεσμεύεται να παράσχει στην Ουκρανία πραγματικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, φάνηκε να σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην υποστήριξη και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την αποστολή αεροσκαφών από άλλες χώρες.

Ο Ζελένκσι δήλωσε ότι πριν από δύο χρόνια είχε φύγει από το βρετανικό κοινοβούλιο ευχαριστώντας τους βουλευτές για το νόστιμο αγγλικό τσάι. Τώρα σκόπευε να φύγει "ευχαριστώντας σας εκ των προτέρων για τα ισχυρά αγγλικά αεροπλάνα".

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να ταξιδέψει αύριο στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συγκεντρώνονται για σύνοδο κορυφής.

Υποδεχόμενος τον Σουνάκ στα σκαλιά του γραφείου του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ υπό τα χειροκροτήματα των θεατών, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Βρετανία για την υποστήριξή της "από τις πρώτες ημέρες της εισβολής πλήρους κλίμακας".

Ο Σουνάκ εμφανίστηκε αργότερα στο κοινοβούλιο, όπου δήλωσε στους νομοθέτες ότι η Βρετανία θα παράσχει στην Ουκρανία την υποστήριξη που χρειάζεται "για να εξασφαλίσει μια αποφασιστική στρατιωτική νίκη στο πεδίο της μάχης φέτος".

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Βρετανία ανακοίνωσε την προσθήκη νέων ονομάτων στη μαύρη λίστα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και σχέδια για την επιτάχυνση της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων απροσδιόριστων όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Ένα βρετανικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα ουκρανικά στρατεύματα θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει και την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας, το οποίο "θα διασφαλίσει ότι οι πιλότοι θα είναι σε θέση να πετάξουν εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ στο μέλλον", ανέφερε το γραφείο του Σουνάκ.

Τον περασμένο μήνα η Βρετανία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που προσέφερε άρματα μάχης, ενώ σύντομα ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δημοσίως πιο προσεκτικός από ορισμένους άλλους δυτικούς ηγέτες όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων, δήλωσε στους νομοθέτες στο Βερολίνο ότι οι αποφάσεις για τα όπλα είναι καλύτερο να συντονίζονται παρασκηνιακά και όχι να ανακοινώνονται χωριστά από τις χώρες σε έναν "δημόσιο ανταγωνισμό για να ξεπεράσει η μία την άλλη".

Ο Σολτς δήλωσε επίσης ότι αναμένει ισχυρές εκδηλώσεις υποστήριξης προς την Ουκρανία από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα και έναν νέο γύρο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας γύρω από την επέτειο της εισβολής.

Διαβάστε επίσης: 

Ο Ζελένσκι επισκέπτεται τη Βρετανία