Στις εξελίξεις για τα μέτωπα του πολέμου και στην ουκρανική αντεπίθεση στη Ρωσία αναφέρθηκε την Κυριακή ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέροντας ότι στόχος είναι η δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» στο Κουρσκ.
Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη ουκρανική εισβολή στην περιφέρεια Κουρσκ και στην άμυνα της χώρας κοντά στο Τορέτσκ στην περιφέρεια Ντονέτσκ.
«Είναι πλέον το πρωταρχικό μας καθήκον στις αμυντικές επιχειρήσεις συνολικά: να καταστρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ρωσικό πολεμικό δυναμικό και να διεξάγουμε τις μέγιστες δυνατές αντεπιθέσεις. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" στο έδαφος του επιτιθέμενου - την επιχείρησή μας στην περιοχή του Κουρσκ», τόνισε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, οι επιχειρήσεις αντεπίθεσης περιλαμβάνουν «ο,τιδήποτε επιφέρει απώλειες στον ρωσικό στρατό, στο ρωσικό κράτος, στη στρατιωτική βιομηχανία και στην οικονομία, βοηθάει στην αποτροπή της επέκτασης του πολέμου και μας φέρνει πιο κοντά στο να σταματήσουμε αυτήν την επιθετικότητα».
Έκκληση για υλικοτεχνική υποστήριξη
Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους συμμάχους της Ουκρανίας από τη Δύση. «Οι στρατιώτες μας πηγαίνουν θαυμάσια σε όλα τα μέτωπα, αλλά χρειάζεται πιο γρήγορη παράδοση από τους συμμάχους μας. Το ζητάμε επίμονα αυτό. Δεν υπάρχουν διακοπές στον πόλεμο. Χρειάζονται αποφάσεις και έγκαιρη υλικοτεχνική υποστήριξη όπως αυτή που έχει ανακοινωθεί στα πακέτα βοήθειας. Απευθύνομαι ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία», υπογράμμισε.
I received a briefing from Commander-in-Chief Syrskyi, covering the situation in the eastern part of Ukraine, operations in the Kursk region, the ‘exchange fund,’ and the equipping of our brigades, particularly the reserves, with ammunition and weapons.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) August 18, 2024
In every direction, our… pic.twitter.com/sNQYb9JJ3k
Είπε επίσης ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τις διπλωματικές μας προσπάθειες με διάφορους εταίρους στην Ευρώπη, την Αμερική και τον Παγκόσμιο Νότο».
«Έχουμε ήδη διευρύνει και θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε τον κύκλο εκείνων που υποστηρίζουν ένα δίκαιο τέλος σε αυτόν τον πόλεμο. Είναι σημαντικό η Ουκρανία να εισέλθει σε αυτό το φθινόπωρο ακόμη πιο δυνατή από ό,τι πριν», είπε ακόμα, ενώ ευχαρίστησε όποιον βοηθάει την Ουκρανία στην άμυνά της και να επιτύχει τους στόχους της το συντομότερο δυνατόν.
Είναι η πρώτη φορά που ο Ουκρανός πρόεδρος μιλάει ξεκάθαρα για το στόχο της επιχείρισης στο Κουρσκ που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου.
Ο αιφνιδιασμός και η απάντηση της Ρωσίας
Η Ρωσία φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την ουκρανική επέλαση. Οι ρωσικές αρχές στο Κουρσκ και στο γειτονικό Μπέλγκοροντ ξεκίνησαν προγράμματα εκκένωσης, με περίπου 300.000 κατοίκους να υπόκεινται στα μέτρα.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίζεται σε καθημερινές αναφορές ότι αποκρούει και ματαιώνει τις ουκρανικές προελάσεις, αν και έχει παραδεχθεί ότι ουκρανικές μονάδες έχουν προχωρήσει έως και 30 χιλιόμετρα μέσα στο ρωσικό έδαφος. Την Τετάρτη (14/08), το υπουργείο ανέφερε ότι αρκετές χερσαίες και αεροπορικές μονάδες, καθώς και πλήγματα πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, «απέτρεψαν τις εχθρικές κινητές τεθωρακισμένες ομάδες να εισέλθουν στο βάθος του ρωσικού εδάφους».
Σύμφωνα με αναλυτές, η Ρωσία φαίνεται να βασίζεται, για το συγκεκριμένο μέτωπο, σε μεγάλο βαθμό σε Ρώσους στρατεύσιμους και σε ορισμένες τακτικές και παράτυπες στρατιωτικές μονάδες που έχουν αποσυρθεί από λιγότερο κρίσιμους τομείς της μετωπικής γραμμής στην ανατολική Ουκρανία. Προειδοποιούν, όμως, ότι μια πιο δυναμική απάντηση είναι πιθανότατα προ των πυλών.
«Τις επόμενες ημέρες, οι λεγόμενες αντιτρομοκρατικές δυνάμεις της Ρωσίας - που αποτελούνται από διάφορες εγχώριες μονάδες ασφαλείας - πιθανότατα θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών. Αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του διλήμματος σχετικά με το αν η Ρωσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει βαρέα όπλα εντός της επικράτειάς της», σημείωσε ο Τούρσα.
Ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στο αμυντικό think tank του Royal United Services Institute, δήλωσε την Τρίτη (13/08) ότι «η διατήρηση μιας δύναμης οποιουδήποτε μεγέθους στη Ρωσία και η άμυνα έναντι αντεπιθέσεων θα είναι δύσκολη, δεδομένων των περιορισμένων αποθεμάτων που διαθέτει η Ουκρανία. Επίσης, η ουκρανική επέλαση δεν έχει οδηγήσει -μέχρι στιγμής- τους Ρώσους να επιβραδύνουν τις προόδους τους γύρω από το Ντονμπάς, όπου οι καταστάσεις γύρω από το Τσάσιβ Γιαρ και προς το Ποβρόβσκ παραμένουν δύσκολες».
Ουκρανοί αξιωματούχοι και αμυντικοί αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η εισβολή στη Ρωσία έχει σχεδιαστεί για να δώσει στην Ουκρανία μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη σε τυχόν μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Η χρονική συγκυρία είναι σημαντική, καθώς μια πιθανή δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, είναι πιθανό να οδηγήσει την Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις και πιθανές εδαφικές παραχωρήσεις, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Επομένως, η Ουκρανία θέλει να χρησιμοποιήσει την παρούσα θέση της ως «μοχλό πίεσης» για να «επιτύχει μια δίκαιη ειρήνη, πιο γρήγορα», παραδέχτηκε Ουκρανός αξιωματούχος στο CNBC.
Ως εκ τούτου, η διατήρηση εδαφών στο Κουρσκ θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο διαπραγματευτικό χαρτί, αν και αυτό θα μπορούσε να έχει υψηλό κόστος σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε μια ισχυρότερη και πιο οργανωμένη αντίδραση.
Πηγή: Ουκρανική προεδρία, ΕΡΤ, CNBC