Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί το περασμένο καλοκαίρι τερματίζεται «ντε φάκτο».
«Ακόμη και χωρίς τη Ρωσία, πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον διάδρομο (για τις εξαγωγές) της Μαύρης Θάλασσας. Δεν φοβόμαστε», διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τις δηλώσεις που ανάρτησε στο Facebook ο εκπρόσωπός του, Σέρχιι Νικιφόροφ.
Στο βιντεοσκοπημένο, βραδινό μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι έστειλε «επίσημες επιστολές στον πρόεδρο της Τουρκίας (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (Αντόνιο) Γκουτέρες για να τους προτείνει να συνεχιστούν» οι εξαγωγές.
«Η Ουκρανία, ο ΟΗΕ και η Τουρκία μπορούν από κοινού να διασφαλίσουν τη λειτουργία του διατροφικού διαδρόμου και την επιθεώρηση των πλοίων», υποστήριξε. Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να καθορίσει ποιος θα έχει αρκετό φαγητό και η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να λειτουργήσει και χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, περίπου 33 εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων εξήχθησαν σε 45 χώρες στο πλαίσιο της συμφωνίας που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2022 από την Ουκρανία και τη Ρωσία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.
Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η συμφωνία τερματίζεται, κάνοντας λόγο για εμπόδια στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, λόγω των κυρώσεων. Κατηγορεί επίσης τις πλούσιες χώρες ότι επωφελήθηκαν από το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών εξαγωγών, που θα έπρεπε να σταλούν σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, είπε ότι το 60% των τροφίμων εξήχθησαν σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι τρεις χώρες που επωφελήθηκαν περισσότερο από τις ουκρανικές εξαγωγές είναι η Κίνα, η Ισπανία και η Τουρκία.