Συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να «ξηλώνει» βήμα βήμα την αντιμεταναστευτική πολιτική του προκατόχου του, επιδιώκοντας να κάνει ξανά τη χώρα ελκυστική για εκατομμύρια ανθρώπους που ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί εξ αρχής μια «δίκαιη» και «ανθρώπινη» πολιτική ασύλου στα νότια σύνορα, σε πλήρη αντίθεση με τον Τραμπ ο οποίος προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποτρέψει την άφιξη προσφύγων και μεταναστών. Εξάλλου είναι έντονες ακόμα, οι μνήμες με τα ανθρώπινα καραβάνια κατά τους πρώτους μήνες της θητείας του πρώην προέδρου και οι εικόνες...ντροπής με παιδιά να χωρίζονται από τους γονείς τους.
Σύμφωνα λοιπόν, με την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον - γιο Κουβανών μεταναστών- Αλεχάντρο Μαγιορκας, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να πληρώσουν για τη μεταφορά, την υγειονομική περίθαλψη, τις υπηρεσίες επιλογής καριέρας και εκπαίδευσης για όσους χωρίστηκαν από τις οικογένειες τους στο πλαίσιο της πολιτικής "μηδενικής ανοχής" του Τραμπ.
Η ανακοίνωση είναι μέρος των δεσμεύσεων του Μπάιντεν όπως αποτυπώθηκαν τόσο προεκλογικά όσο και με τα τρία διατάγματα της 2ης Φεβρουαρίου. Βάση αυτών, συστάθηκε μια ειδική ομάδα επανένωσης οικογενειών η οποία επιδιώκει να επαναφέρει περισσότερα από 500 παιδιά στην αγκαλιά των μεταναστών γονιών τους.
Συνολικά περίπου 5.400 παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειες τους κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ, αφού όσοι ενήλικες περνούσαν τα σύνορα χωρίς άδεια, διώκονταν ποινικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης προτού επανεγκατασταθούν με οικογένειες υποδοχής, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.
Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να διευκολύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τους 11 εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ χωρίς νόμιμα έγγραφα καθώς και να απλοποιήσει την απόκτηση ιθαγένειας. Αυτό θα γίνει μόλις αλλάξει ο κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2019 από τη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, βάσει του οποίου δεν μπορούσαν να λάβουν πράσινη κάρτα ή την αμερικανική υπηκοότητα όσοι μετανάστες λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα.
Ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να καταθέσει στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου για τη διαρκή προστασία των περίπου 700.000 νέων μεταναστών από την απέλαση (Daca). Το πρόγραμμα ξεκίνησε όταν ήταν αντιπρόεδρος επί προεδρίας Ομπάμα. Ο Τραμπ επιχείρησε να το καταργήσει, αλλά σκόνταψε στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Αν και οι επικριτές του προέδρου λένε ότι οι ενέργειές του ήταν δραστικές και ξαφνικές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η συνολική του προσέγγιση στη μετανάστευση είναι σύμφωνη με την κοινή γνώμη. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι για λογαριασμό της Gallup, το 77 % των Αμερικανών χαρακτήρισε τη μετανάστευση «καλό πράγμα» για τη χώρα, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο πριν από δέκα χρόνια.