Του Νίκου Μελέτη
Στην πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και της εφαρμογής των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας για την πλήρη επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες προχώρησε χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ συνεχίζοντας σήμερα, με την έγερση και θέματος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Όμως ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασε χάρτη για να τονίσει ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί την ελληνική θέση για την υφαλοκρηπίδα καθώς δημιουργεί δυσμενή και δυσανάλογα αποτελέσματα για τη χώρα του, παρερμηνεύθηκε και θεωρήθηκε ότι διευρύνει πλέον τις αξιώσεις της χώρας του και νοτίως της Κρήτης.
Όπως έγινε γνωστό ο χάρτης αυτός προέρχεται από εργασία του πανεπιστημίου της Σεβίλλης και αποτυπώνει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας βάση των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας, όπως υποστηρίζει Ελλάδα και η Κύπρος.
Ο κ. Ακάρ με τον χάρτη που παρουσίασε ήθελε να τονίσει ότι με βάση τις ελληνικές θέσεις η Τουρκία με μια πολύ μεγάλη ακτογραμμή θα περιορισθεί σε μια υφαλοκρηπίδα 41.000 τ.χλμ., ενώ η Ελλάδα θα διεκδικήσει υφαλοκρηπίδα 104.000 τ.χλμ.
Στο πλαίσιο αυτό προειδοποίησε ότι η Τουρκία «δεν θα αποδεχθεί ποτέ αυτούς τους ισχυρισμούς. Αναμένουμε να το καταλάβουν και εμείς λέμε ότι οποιοδήποτε σχέδιο στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται η Τουρκία και η 'ΤΔΒΚ', δεν έχει πιθανότητα να επιβιώσει».
Πάντως η αμφισβήτηση εκ μέρους του κ. Ακάρ της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που συνδέονταν βεβαίως και με τις έρευνες του Barbaros προκάλεσαν την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.