Τορπιλίζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, επιλέγει την ένταση η Άγκυρα

Τορπιλίζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, επιλέγει την ένταση η Άγκυρα

Του Νίκου Μελέτη

Τραβάει το χαλί η Άγκυρα κάτω από τα πόδια του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ακιντζί, καθώς λίγες ημέρες πριν από την καθοριστική τριμερή του Βερολίνου στις 25 Νοεμβρίου, όχι μόνο επιχειρεί να ταπεινώσει την Λευκωσία που θα εμφανισθεί διαπραγματευόμενη ενώ παραβιάζεται συστηματικά και βάναυσα η εδαφική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά με τον Μ. Τσαβούσογλου και τους «εκλεκτούς» της Τουρκίας στα Κατεχόμενα επιχειρεί να επιβάλει την θέση της για αναζήτηση «άλλων μοντέλων» λύσης του Κυπριακού.

Πέντε ημέρες μετά την αποστολή του Fatih για νέα παράνομη γεώτρηση στον Κόλπο της Καρπασίας και του Oruc Reis για έρευνες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου (και ενώ παραμένουν εντός κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ το γεωτρύπανο Yavuz και το ερευνητικό Barbaros) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση ουσιαστικά κλείνει την πόρτα στις συνομιλίες θέτοντας μη αποδεκτούς όρους για να καθίσει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε ομιλία του στην επιτροπή προϋπολογισμού της Εθνοσυνέλευσης ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στο θέμα της Κύπρου δεν σκέφτεται η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι υπό τους υφιστάμενους όρους. «Θέλω να δηλώσω ότι στο θέμα της εθνικής υπόθεσης της Κύπρου δεν θα καθίσουμε ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  μόνο για χάρη των διαπραγματεύσεων. Θέτουμε υπόψιν των συνομιλητών μας ότι αν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία πρέπει προηγουμένως να αρθούν όλες οι ασάφειες σχετικά με την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ. 

Και με την ευκαιρία αυτή ο κ. Τσαβούσογλου επανέφερε τις γνωστές απειλές δηλώνοντας ότι «η Τουρκία η οποία διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται δυτικά και βορείως της Κύπρου. Η χώρα μας έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους και θα συνεχίσει να τα λαμβάνει». 

Οι δηλώσεις αυτές του Μ. Τσαβούσογλου προκαλούν προβληματισμό στη Λευκωσία καθώς δείχνουν ότι η Τουρκία δεν είναι καθόλου έτοιμη να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και έτσι καθίσταται σχεδόν άνευ αντικειμένου και περιεχομένου και οι όποιες συνεννοήσεις συγκλίσεις πιθανόν επιτευχθούν μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Βεβαίως η Λευκωσία επισημαίνει ότι θα πρέπει στη συνάντηση του Βερολίνου να υπάρξει καθορισμός των όρων αναφοράς επί των οποίων θα γίνει η όποια διαπραγμάτευση και κατόπιν εφόσον υπάρξει πρόοδος ενδέχεται να συγκληθεί και άτυπη Πενταμερής για να καθοριστεί και η μορφή της διαδικασίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε την Κυριακή ότι η Πενταμερής αυτή θα μπορούσε να συγκληθεί και εντός του Δεκεμβρίου.

Όμως οι δηλώσεις Τσαβουσογλου που πρακτικά απαιτεί να δοθούν προκαταβολικά αυτά που ζητά στη διαπραγμάτευση η τουρκοκυπριακή κοινότητα (περί πολιτικής ισότητας την οποία ερμηνεύει αυθαίρετα ως αριθμητική ισότητα) και μάλιστα ως προϋπόθεση για να καθίσει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσει ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί η διαπραγμάτευση να γίνει με τον Ακιντζί στη θέση του επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας

Την θλίψη του εξέφρασε με γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης επισημαίνοντας ότι κάτω από τις απειλές και όρους που θέτει η Τουρκία, όχι μόνο δεν δημιουργείται το απαραίτητο θετικό κλίμα, αλλά μολύνεται και η προσπάθεια που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας. 

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την πρόθεση του στην τριμερή συνάντηση να εκφράσει την πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνομολόγηση Όρων Αναφοράς, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ενός δημιουργικού διαλόγου ούτως ώστε να καταλήξουμε, όπως είπε, σε μια «πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μακριά από εγγυητές, παρουσία ξένων στρατευμάτων και τις όποιες εξαρτήσεις». 

Όμως και από τα Κατεχόμενα εκπέμπονται αρνητικά μηνύματα καθώς ενόψει των «εκλογών» της Άνοιξης οι εκλεκτοί της Άγκυρας υιοθετούν όλο και πιο ακραίες θέσεις με στόχο να κερδίσουν την εύνοια της Τουρκίας. Ο αποκαλούμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Ταταρ και πιθανότατα αντίπαλος του κ. Ακιντζί στις εκλογές, με γραπτή του δήλωση τόνισε ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές προσπάθειες που θα οδηγούν στην προ 1974 κατάσταση.

Και υποστήριξε την ανάγκη διαμόρφωσης «νέων δημιουργικών ιδεών και μοντέλων λύσης» χωρίς να κρύβει την προτίμηση του για το μοντέλο του Κοσσόβου. Τονίζοντας ότι είτε «θα βαδίσουμε στον δρόμο της συνεργασίας των δυο κρατών η θα παραμείνουμε όμηροι στο status quo.
 
Αλλά και ο «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, που και ο ίδιος διεκδικεί από την Άγκυρα το χρίσμα για τις «εκλογές» δήλωσε ότι «αν συνεχισθούν οι συζητήσεις για Ομοσπονδία αυτό θα σημαίνει συνέχιση του status quo για τα επόμενα 50 χρόνια.

Ο κ. Οζερσάι τόνισε ότι αντί του ομοσπονδιακού μοντέλου πρέπει να συζητηθούν μοντέλα συνεργασίας των υπαρχουσών συνθηκών και δηλώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα με την Τουρκία προειδοποιεί ότι το status quo δημιουργεί μια σταθερότητα που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της τουρκοκυπριακής ταυτότητας.

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός εκτίμησε μάλιστα ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα βήματα για το άνοιγμα των Βαρωσίων, ήταν οι κινήσεις που άσκησαν πίεση στην Λευκωσία και υποχρέωσαν την ελληνοκυπριακή πλευρά «που ποτέ δεν είχε ανοίξει συζήτηση εκτός της Ομοσπονδιακής λύσης να λέει τώρα «έλα και μπορούμε να μιλήσουμε και για άλλα πράγματα».

Συνέστησε μάλιστα να εκμεταλλευθούν (Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι) την δήλωση αυτή του Ν. Αναστασιάδη να ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας και να συζητήσουν άλλα κεφάλαια, εκτός των συνηθισμένων.