Η ελληνική οικονομία εκτινάχθηκε 16,2% το β’ τρίμηνο του έτους. Tα τουριστικά έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για το 40% του 2019. Η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με σημαντικά projects που τρέχουν, ενώ τα 30 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούν τις προϋποθέσεις για βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη διαρκείας. Την ίδια στιγμή η σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια εκτιμάται σε 30%. Όλοι οι παραπάνω λόγοι οδηγούν τον έναν οίκο, μετά τον άλλον, να αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη πάνω από 8,5%.
Τον «χορό» των αναβαθμίσεων άνοιξε η Scope Ratings, η οποία αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, μια ανάσα πλέον από την επενδυτική βαθμίδα. Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης μάλιστα εκτιμά πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να φτάσει το 8,6%. Η Wood από την πλευρά της σε έκθεσή της ανεβάζει τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας στο 6,5% από 3,6% προηγουμένως.
Τη σκυτάλη πήρε χθες η Moody’s Analytics, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομίας θα καταγράψει ανάπτυξη 8,2%. Μάλιστα η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις επτά χώρες της ευρωζώνης που ανακάμπτουν πλήρως σε επίπεδο ΑΕΠ. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το αισιόδοξο σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας γίνεται το πιο πιθανό.
Οι ευχάριστες ειδήσεις για την ελληνική οικονομίας όμως δεν σταματούν εδώ. Mόλις, σήμερα Capital Economics και UBS ανεβάζουν τον πήχη ανάπτυξης για τη χώρα μας. Η πρώτη για φέτος αναμένει ανάπτυξη 8,5%. Ως προς το ΑΕΠ της ζώνης του ΑΕΠ, οι αναλυτές εκτιμούν πως η μεγέθυνση 2% που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο, θα συνεχιστεί και στο τρίτο τρίμηνο.
Η UBS από την πλευρά της αναφέρει πως η Ελλάδα θα αναπτυχθεί 7,9% φέτος και 5% το 2022, καθώς η ισχυρή ανάκαμψη του β’ τριμήνου δίνει τη θέση του σε ένα πολύ καλό γ’ τρίμηνο. Ο ελβετικός οίκος επισημαίνει επίσης πως οι συστημικές τράπεζες οδεύουν προς μονοψήφιο δείκτη NPEs, διαθέτουν επαρκή ικανότητα δανεισμού και εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους με γοργά βήματα. Μάλιστα, η UBS προβλέπει σημαντική μείωση του ελλείμματος, από 9,9% του ΑΕΠ που στοχεύει η χώρα, σε -2,9% και μείωση του χρέους σε 186% το 2022, από 205,6% το 2020.