«Η αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η εικόνα μιας Ελλάδας σταθερής, με ασφάλεια, μιας Ελλάδας που μπορεί να στέκεται όρθια σε δύσκολες καταστάσεις, δημιουργεί ένα ανεκτίμητης αξίας άυλο κεφάλαιο. Μας δίνει το πλεονέκτημα, να χτίσουμε εικόνα, φήμη, κύρος, να ξεκινήσουμε στη μετά – covid εποχή από θέση ισχύος».
Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 28η γενική συνέλευση του συνδέσμου σήμερα στα Σπάτα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπροσώπων όλου του τουριστικού κλάδου της χώρας.
Ο κ. Ρέτσος έκανε μια αναδρομή στις πρωτοφανείς συνθήκες που πέρασε ο κλάδος το τελευταίο 4μηνο με την κρίση του κορονοϊού, παραδέχτηκε ότι η φετινή χρονιά είναι εν πολλοίς χαμένη, ενώ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα κρίσιμη σεζόν το 2021 όπου εκεί η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στις νέες προσκλήσεις.
Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά για το νέο στρατηγικό σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, την ανάγκη για τη σύνταξη ενός εθνικού συμβολαίου ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, με ορίζοντα τη δεκαετία 2020 – 2030. Τόνισε ότι η πανδημία του Covid-19 αλλάζει και τον παγκόσμιο τουρισμό. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία, αλλά και την υποχρέωση να δει τη μεγάλη εικόνα. Να χαράξει μια νέα στρατηγική. Μια νέα πορεία.
Μίλησε για ένα σχέδιο που θα αλλάζει το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού και θα καταστήσει την Ελλάδα έναν ώριμο, ποιοτικό, ασφαλή τουριστικό προορισμό, υψηλών προδιαγραφών. Ένα ολιστικό σχέδιο που θα μας αποκόπτει από την κοντόφθαλμη λογική των προηγούμενων χρόνων που ήθελαν τις «χρονιές ρεκόρ», χωρίς να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Ένα ολιστικό σχέδιο που θα προσδιορίζει με ακρίβεια το στίγμα και την θέση του τουρισμού στην Ελλάδα της νέας δεκαετίας.
Παράλληλα, ο κ. Ρέτσος επισήμανε ότι ο σύνδεσμός και ο τουριστικός κλάδος ευρύτερα είναι υπέρ της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας σημειώνοντας ότι θέλουμε να αναπτυχθούν νέοι τομείς στην ελληνική οικονομία και να αυξηθεί το ΑΕΠ.
Τόνισε ότι «θέλουμε να ανθίζουν τα πολλά και μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Ναυτιλία, πρωτογενής τομέας, εκπαίδευση, τομείς της υγείας και του φαρμάκου, πράσινη ενέργεια, ασημένια οικονομία, σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό, ψηφιακή επανάσταση. Η κρίση που ζούμε μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα νέο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο».
Στο σημείο αυτό τόνισε πως «ο νέος επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021 - 2027 και το σημαντικότατο οικονομικό πακέτο ανάκαμψης Next Generation EU, μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη, όχι μόνο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη χάραξη ενός νέου, μακροχρόνιου και αποδοτικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Η Ελλάδα, αν δεν επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, μπορεί όχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση σύντομα, αλλά να μπει σε μια νέα εποχή μακροχρόνιας και σταθερής ανάπτυξης.
Ο τουρισμός σε αυτόν τον νέο σχεδιασμό έχει και ρόλο και λόγο
Ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης, ο τουρισμός απέδειξε τόσο τη δυναμική του, όσο και τη διασύνδεσή του με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Αλληλένδετος, εξωστρεφής και με όραμα, απαλλαγμένος από παθογένειες του παρελθόντος και χρεωκοπημένες κρατικοδίαιτες νοοτροπίες που τον κρατούσαν δέσμιο σε ένα γκρίζο παρελθόν, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί και πρέπει να συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτή τη σπουδαία εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης.
Πολύ σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καταθέσουμε τις ολοκληρωμένες απόψεις μας για τον ρόλο του τουρισμού στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό, για τη νέα γενιά του ελληνικού τουρισμού, μαζί με τα μεγάλα ώριμα έργα που ήδη έχουμε συζητήσει και λίγο πριν την αρχή της πανδημίας.
Πως αντιμετωπίσαμε την πρωτοφανή κρίση
Αναφερόμενος στο τελευταίο 4μηνο που θα μείνει χαραγμένο στις μνήμες όλων, ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι «λειτουργήσαμε συλλογικά, δουλέψαμε συμπληρωματικά, εκφράσαμε αγωνίες και αιτήματα για να καταφέρουμε να οργανώσουμε μια πρώτη γραμμή άμυνας. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για να μπορέσουμε να ανακόψουμε την ελεύθερη πτώση. Κάναμε τη δουλειά μας με ήθος και αποφασιστικότητα. Είχαμε όμως την τύχη να έχουμε και την κατανόηση, τα αντανακλαστικά και την αντίληψη του κινδύνου που επέδειξε από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Και τελικά τα καταφέραμε. Δεν λύσαμε με ένα μαγικό τρόπο τα προβλήματα, δεν κλείσαμε όλες τις πληγές. Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση είναι εδώ.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε πως «επιλέξαμε συνειδητά να είμαστε μετριοπαθείς, μετρημένοι και φειδωλοί. Προστατεύσαμε το κύρος του ΣΕΤΕ, τη θεσμική του υπόσταση, την αξιοπιστία του, αποφεύγοντας τον εύκολο συνδικαλισμό και τα μεγάλα λόγια. Διατηρήσαμε και θα έλεγα δυναμώσαμε ακόμα περισσότερο, την ενότητα του Συνδέσμου, εκπροσωπώντας με δυναμισμό το σύνολο του τουριστικού κόσμου.
Για την Ελλάδα, προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ -10,0% έναντι αύξησης 2,4% στην αρχή του έτους. Ο τουρισμός σε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια υγειονομική κρίση, δέχεται ένα σφοδρό χτύπημα, το ισχυρότερο στην ιστορία του. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης αποτυπώνονται ήδη στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα, στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1%. Αποτέλεσμα αυτού, τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Μόνο τον Απρίλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Για τις πέντε σημαντικότερες αγορές μας, που μαζί συνεισφέρουν το 50% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη μεταβολή του ΑΕΠ τους το 2020 κυμαίνονται μεταξύ -6% και -9%.
Το πλήγμα στον παγκόσμιο τουρισμό
Λόγω του πλήγματος της πανδημίας στην ελευθερία των μετακινήσεων, οι επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερες:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι το 2020, και ανάλογα με το πως και πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα, η μείωση εσόδων θα κυμανθεί από -62% ή - 910 δισ. δολάρια, έως - 79% ή 1.2 τρισ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα θα τεθούν σε κίνδυνο 100 έως 120 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό, παγκοσμίως. Αυτά τα νούμερα, αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση.
Και μέσα σε αυτήν την κατάσταση καλούμαστε καθημερινά να βρούμε τους τρόπους, τα εργαλεία, τη στρατηγική, όχι μόνο να επιβιώσουμε της μεγάλης καταιγίδας, αλλά παράλληλα να βάλουμε τις βάσεις για την επόμενη ημέρα. Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, ακόμα καλύτεροι από όσο ήμασταν πριν την κρίση της πανδημίας. Ας μην γελιόμαστε. Όλοι το γνωρίζουμε πολύ καλά.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Για τη φετινή τουριστική περίοδο οι στόχοι μας είναι πολύ συγκεκριμένοι. Μετρημένοι και απολύτως ρεαλιστικοί. Να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Να διαφυλάξουμε τη φήμη και το κύρος του προορισμού, της χώρας.. Να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενους. Να βρούμε τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων με έμφαση στη ρευστότητά τους, Να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό τις απώλειές μας, σημείωσε.
Φορολογικά θέματα και αειφορία
Αναφερόμενος στο μέλλον, τόνισε την ανάγκη «να προετοιμαστούμε για το 2021, χρονιά ορόσημο, όταν πρώτα ο Θεός έχει τελειώσει το θέμα της πανδημίας και να βρεθούμε σε καλύτερη θέση έναντι των ανταγωνιστών μας. Ανταγωνιστικότεροι και καλύτεροι από ότι είμαστε πριν, σημαίνει ότι παράλληλα με τη διαχείριση της μεγάλης κρίσης, δεν ξεχνάμε και τις βασικές μας διαχρονικές στρατηγικές επιδιώξεις…
Διεκδικούμε εδώ και χρόνια, ένα επενδυτικό περιβάλλον φιλικό και ευέλικτο για νέες μεγάλες επενδύσεις, με απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς γραφειοκρατία και πάνω από όλα με ασφάλεια δικαίου. Επιδιώκουμε ένα σύγχρονο, απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο που θα βοηθάει την ανταγωνιστικότητα και θα συμβάλει και αυτό με τη σειρά του στην προσέλκυση επενδύσεων».
Μιλώντας για το νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης ο κ. Ρέτσος σημείωσε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για ισόρροπη και μακροχρόνια τουριστική ανάπτυξη, αν σε αυτή δεν εμπεριέχεται η έννοια της αειφορίας με έναν ολιστικό τρόπο. Και αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική ανταποδοτικότητα, ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού. Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις και την επόμενη, μετά την πανδημία ημέρα».
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε: «Θέλω ενώπιών σας να δεσμευτώ. Είμαι κάτι παραπάνω από βέβαιος πως ο τουρισμός, θα σταθεί και πάλι, στο ύψος των περιστάσεων. Στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ισχυρός και πρωτοπόρος».
Διαβάστε ακόμα: