Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Την προτροπή του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για «γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις που να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί» σκοπεύει να ακολουθήσει, αμέσως μετά τις εκλογές της Κυριακής, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, εκδίδοντας το πρώτο 7ετές ομόλογο ύψους 2,5 δισ ευρώ. Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές είναι ευνοϊκές, με διαρκή πτώση των αποδόσεων των πολυετών ομολόγων.
Ειδικά όμως στην Ελληνική αγορά χρήματος και κεφαλαίων οι σημαντικές εισροές κεφαλαίων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αισθητές μετά τις 16:30 κάθε απόγευμα, έχουν βυθίσει τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου στο ιστορικό χαμηλό του 2,3% και του 5ετούς ομολόγου στο 1,3%.
Αυτό που λείπει από την ελληνική καμπύλη ομολόγων είναι ένα 7ετές ομόλογο και η διοίκηση του ΟΔΔΗΧ θα περιμένει ένα θετικό νεύμα, ένα κλείσιμο του ματιού από τον νέο Υπουργό Οικονομικών, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου για να εκμεταλλευτεί τον ενθουσιασμό των επενδυτών από την αναμενόμενη πολιτική αλλαγή.
Ήδη από χθες , ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε τη μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά τις ευρωεκλογές τις οποίες αξιολογεί ως « καλό οιωνό για το μέλλον, αρκεί βεβαίως οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί να επιβεβαιωθούν από έγκαιρες κινήσεις στην οικονομική πολιτική, που αφορούν το επενδυτικό κλίμα».
Ο Διοικητής της ΤτΕ έσπευσε να προσδιορίσει τι ακριβώς πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση για να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που ήδη έχει δημιουργηθεί μετά τις ευρωεκλογές.
Με απλά λόγια η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να διακηρύξει και να προγραμματίσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει ή διαρκώς αναβάλλονται. Σκοπός είναι να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις για να περάσει η οικονομία σε ένα νέο, εξωστρεφές πρότυπο, με υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις στους πιο παραγωγικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας.
Για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ως «κουμπαράς» για τη δημιουργία άχρηστων και ανασταλτικών υπερ-πλεονασμάτων. Το ΠΔΕ πρέπει να λειτουργήσει ακριβώς για τον σκοπό που υπάρχει. Να δημιουργεί το απαραίτητο υπόβαθρο για να προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις στους τομείς εκείνους που η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί απαραίτητους για την εξωστρέφεια της οικονομίας. Μόνον έτσι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μπορεί να προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία ταυτόχρονα με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων που ενθαρρύνουν την ανάληψη πρόσθετων ιδιωτικών επενδύσεων.
Μέσα στις 9 προτάσεις Οικονομικής Πολιτικής, ο Γιάννης Στουρνάρας εξηγεί ότι πρέπει να δοθεί αμέσως έμφαση στη δημιουργία σχημάτων σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, στη βελτίωση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, στην αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και στην εισαγωγή διεθνών λογιστικών προτύπων σε όλες τις επιχειρήσεις και φορείς της γενικής κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα γενικότερα, από ένα μέγεθος και πάνω.
Με τον τρόπο αυτό θα διευρυνθούν οι πηγές μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο Χρέος...