Με μειωμένους ρυθμούς κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, ο οποίος υπήρξε εναρμονισμένος ουσιαστικά με τις εκτιμήσεις στο 0,5% σε μηνιαία βάση και στο +5,4% σε ετήσια.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο, όπως ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ τον μήνα που είχε προηγηθεί είχε σημειώσει άλμα 0,9% το μεγαλύτερο σε μηνιαία βάση από τον Αύγουστο του 2008.
Αντίστοιχα, σε σχέση με ένα χρόνο πριν οι τιμές στις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4%, δηλαδή διατηρήθηκαν στο ίδιο επίπεδο με του Ιουνίου και ελαφρώς πάνω από την εκτίμηση για 5,3%.
Ωστόσο, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό 0,3% σε σχέση με ένα μήνα πριν και 4,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, κινούμενος πολύ χαμηλότερα από το +0,9% του Ιουνίου αλλά ελαφρώς καλύτερα έναντι και των εκτιμήσεων στο +0,4%.
Γενικότερα, ο ΔΤΚ και τα υπόλοιπα σχετικά μέτρα έχουν παρουσιάσει αύξηση το 2021 σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών αλλά και του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Η οικονομική ανάπτυξη, βάσει ΑΕΠ, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,5% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι Αμερικανοί επέστρεψαν σε δραστηριότητες που είχαν εμποδίσει τα μέτρα απέναντι στην πανδημία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 11,8%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αύξησής τους από το 1952.
Τα σημερινά στοιχεία ωστόσο δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη θέση που έχει εκφράσει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ και ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ, ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική και ότι πως οι τιμές δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τους τρέχοντες ρυθμούς για πολύ καιρό ακόμα.
«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τον στόχο μας στο 2%, όπως ήταν εδώ και μερικούς μήνες, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει σίγουρα το στόχο μας για μερικούς μήνες προτού επιστρέψει - όπως πιστεύουμε - εκεί που επιδιώκουμε», είχε δηλώσει ο κ. Πάουελ τον Ιούλιο.
Όπως υπογράμμιζε όμως ο ίδιος, «το ερώτημα του αν έχουμε πετύχει το στόχο, είναι αυτό που πρέπει να τεθεί».
Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει διατηρήσει τα επιτόκια της στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα πλησίον του μηδενός τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ τρέχει μηνιαία πρόγραμμα αγορών ύψους 120 δισ. δολαρίων για να στηρίξει την οικονομία απέναντι στις επιπτώσεις στις πανδημίας.
Το τελευταίο διάστημα, ορισμένοι από τους αξιωματούχους της έχουν εκφράσει τη θέση ότι πλησιάζει η ώρα να μετριαστεί η στήριξη που παρέχει η Fed και να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, ειδικά με φόντο τη μεγάλη αύξηση που καταγράφει ο πληθωρισμός.