Η έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία ακόμα δεν έχει φανεί. Οι πρώτες ωστόσο ενδείξεις φοβίζουν. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν την χειρότερη επίδοση τριμήνου του ΑΕΠ τους σε ετήσια βάση, με βουτιά σχεδόν 33% για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Γερμανία ανακοίνωσε επίσης τη μεγαλύτερη συρρίκνωση ΑΕΠ από τότε που η ομοσπονδιακή υπηρεσία ξεκίνησε να συλλέγει τριμηνιαία στοιχεία.
Τόσο το ένα όσο και το άλλο στοιχείο δείχνουν την έκταση της ύφεσης που χτυπά την παγκόσμια οικονομία και συντείνουν στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη τύπου "V" είναι μάλλον ένα ακραίο σενάριο.
Ειδικότερα στις ΗΠΑ καταγράφηκε η μεγαλύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ από τότε που τηρούνται σχετικά στοιχεία. Χαρακτηριστικό είναι το διάγραμμα του δικτύου CNBC:
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marketwatch, η απώλεια 10 εκατ. θέσεων εργασίας και το "λουκέτο" στις επιχειρήσεις στα πρώιμα στάδια του lockdown, συντάραξε τα αμερικανικά νοικοκυριά. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν πτώση ρεκόρ της τάξης του 35%, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Wall Street. H κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 70% της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και η ιστορική της πτώση θα αποτυπωθεί στα στοιχεία για το ΑΕΠ.
Σε πολιτικό επίπεδο η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναμφίβολα χτύπημα στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ για να επανεκλεγεί ενώ οι Αμερικανοί νομοθέτες θα πιεστούν προκειμένου να φέρουν προς ψήφιση σύντομα ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Γερμανία η οποία ανακοίνωσε στο β’ τρίμηνο του 2020 τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 1970, από όταν και τηρούνται τριμηνιαία στοιχεία. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε επίπεδο τριμήνου και σε εποχιακά αναθεωρημένη βάση, με την ύφεση να ξεπερνά τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 9%.
Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, καταγράφηκε τεράστια πτώση σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στις καταναλωτικές δαπάνες και στη δημιουργία κεφαλαίου.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίοι υπολογισμοί του ΑΕΠ στη Γερμανία, το 1970», επισήμανε υπηρεσία.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμα, ότι η ανακοίνωση έγινε πολύ ταχύτερα απ’ ότι συνήθως, μόλις 30 ημέρες μετά το τέλος του τριμήνου, όταν κανονικά χρειάζονται 45 ημέρες. Επιπλέον, η στατιστική υπηρεσία προειδοποίησε ότι η τελική μέτρηση του ΑΕΠ μπορεί να υποστεί σημαντική αναθεώρηση.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία εξανεμίζουν σχεδόν μια δεκαετία ανάπτυξης. Παράλληλα, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, ενώ αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση κατά 11,3%.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ δήλωσε ότι η ανάκαμψη ήδη ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, το οποίο σημαίνει ότι για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται ισχυρή αύξηση στην οικονομική ανάπτυξη. «Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά της», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αντίθετα, σε μια θετική εξέλιξη, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό Γραφείο Απασχόλησης. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 18.000 στα 2,923 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, με το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται στο 6,4%.
Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 43.000, το οποίο θα οδηγούσε το ποσοστό της ανεργίας στο 6,5%.
«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παρόλο που η γερμανική οικονομία είναι σε πορεία ανάκαμψης», επισήμανε αξιωματούχος του Γραφείου Απασχόλησης.