Όσοι επικεντρώθηκαν στην αύξηση της κερδοφορίας του ΟΠΑΠ στο α’ τρίμηνο έχασαν την ουσία αυτών των αποτελεσμάτων. Το στοιχείο το οποίο δημιούργησε «ρίγη» συγκίνησης ήταν οι ελεύθερες ταμειακές ροές της περιόδου οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 150 εκατ. ευρώ. Το γιατί είναι τόσο σημαντική η αύξηση του ταμείου έχει να κάνει με τα λειτουργικά κέρδη που έδειξε η εταιρία στο α’ τρίμηνο: Από τα 168 εκατ. ευρώ τα 150 εκατ. ευρώ μεταφράστηκαν σε καθαρή ταμειακή ροή, μια μετάφραση σχεδόν 89%.
Αν ο ΟΠΑΠ εκτιμά ότι φέτος τα EBITDA θα κινηθούν μεταξύ 720 και 740 εκατ. ευρώ και οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις δεν ξεπεράσουν τα 135 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ κεφαλαιουχικές επενδύσεις συν τα 110 εκατ. ευρώ της αμοιβής υπεραπόδοσης του Stoiximan) θα παράξει ταμειακές ροές κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Αν το μέγεθος σας φαίνεται πολύ αισιόδοξο υπολογίστε ότι το 2021 ο ΟΠΑΠ έβαλε στο ταμείο του περίπου 450 εκατ. ευρώ λειτουργώντας πρακτικά τρία τρίμηνα!
Στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου αναφέρθηκε επίσης ότι ο ΟΠΑΠ έχει λαμβάνειν περίπου 50 εκατ. ευρώ από την πώληση των δραστηριοτήτων της Betano έξω από τη γεωγραφική περίμετρο της Ελλάδας και της Κύπρου. Μέρος από αυτή την ρευστότητα θα κατευθυνθεί προς την αποπληρωμή της υπεραπόδοσης του Stoiximan και το υπόλοιπο θα δοθεί ως έκτακτο μέρισμα.
Κατά τα λοιπά: Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι καλύτερο από το πρώτο λόγω της κατάργησης των περιορισμών στα πρακτορεία και τη χρήση μάσκας. Η αύξηση στην κίνηση στα venues των VLTs καταγράφει αύξηση 4% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο σε επίπεδο μικτών εσόδων και οι ενδείξεις είναι ότι και τον Ιούνιο θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση. Επομένως, και η προοπτική της χρονιάς καταγράφεται θετική ως τώρα.
Ο ΟΠΑΠ φέτος θα μοιράσει συνδυαστικά μέρισμα 1,4 ευρώ ανά μετοχή, σε βάθος δύο μηνών. Τα 0,5 ευρώ ανά μετοχή αφορούν την τακτική διανομή η οποία μπαίνει στη διαδικασία επιλογής μετατροπής σε μετοχές. Με βάση την εμπειρία προηγούμενων ετών τουλάχιστον το 55% των υφιστάμενων μετόχων θα επιλέξει να πάρει μετοχές της εταιρίας. Από αυτή την υπόθεση ο ΟΠΑΠ θα μειώσει το ταμείο του κατά 405 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, έως το τέλος του έτους θα έχει ξαναχτίσει ταμειακές ροές 450 εκατ. ευρώ από την οργανική τους δραστηριότητα και μαζί με τα 50 εκατ. ευρώ της Betano θα έχει μηδενική καθαρή δανειακή θέση καθιστώντας την εταιρία ικανή να μοιράσει με άνεση 1,5 ευρώ ανά μετοχή το 2023. Ακόμα και με καθαρό δανεισμό 500 εκατ. ευρώ ο ΟΠΑΠ υπολείπεται μακράν του στόχου μόχλευσης των 2 φορών στα λειτουργικά κέρδη που έχει τεθεί από τον διοίκηση ως όριο ενώ ο ρυθμός μετάφρασης των λειτουργικών κερδών σε ρευστότητα είναι εντυπωσιακά ψηλός και μπορεί να υποστηρίξει πρόσκαιρες εξάρσεις στη δανειακή θέση.
Δεδομένου ότι η απόδοση αντιστοιχεί σε 10% με τις τρέχουσες τιμές της μετοχής είναι απίθανο να βρει κανείς εισηγμένη εταιρία αυτού του μεγέθους που μπορεί να επιστρέφει συστηματικά τόσο υψηλά μερίσματα έως το 2029. Αν το μέρισμα λέει κάτι για τον μέτοχο η επένδυση σε μετοχές ξεκινάει από τον ΟΠΑΠ και όχι μόνο για το ελληνικό χρηματιστήριο. Για τον δεύτερο το συζητάμε.