Στο στόχαστρο του QCM η Akazoo - Οι διασυνδέσεις με άλλες εταιρείες

Στο στόχαστρο του QCM η Akazoo - Οι διασυνδέσεις με άλλες εταιρείες

Στην ελληνικών συμφερόντων Akazoo συγκεντρώνονται τα «πυρά» του fund QCM, το οποίο προ διετίας είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο της Foli Follie.

Στην έκθεση που είχε προαναγγείλει νωρίτερα το ξένο fund αναφέρει ότι η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία -η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και της μετάδοσης (streaming) μουσικής και πέρυσι είχε εισαχθεί στον Nasdaq, ενώ φαίνεται να εδρεύει στο Λονδίνο και στο Λουξεμβούργο- αποτελεί στην πραγματικότητα μια μικρή και ζημιογόνο εταιρεία με πενιχρές πωλήσεις.

Κάνει λόγο για σοβαρές παρατυπίες που περιλαμβάνουν οι ισολογισμοί της, οι οποίοι έχουν ελεγχθεί από μεγάλη ελεγκτική εταιρεία και για ένα προσωπικό που αριθμεί 26 εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων είχαν εργαστεί πρόσφατα σε εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται άμεσα σε απάτες, όπως για παράδειγμα η Globo Plc1, ή θεωρούνται ύποπτες για αυτό, όπως η Velti

Το fund QCM αναφέρεται ευθαρσώς σε «χάρτινο πύργο» και ένα επιχειρηματικό σχήμα που σχεδιάστηκε από τους δημιουργούς του για να πλουτίσουν σε βάρος των μετόχων τους.

Στην έκθεση του fund τονίζεται ότι παρ’ ότι η Akazoo ισχυρίζεται πως είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική στο χώρο της μετάδοσης μουσικής, με μέγεθος και εκτόπισμα που ανταγωνίζεται κολοσσούς όπως Pandora και Tidal, εντούτοις, τα στοιχεία δείχνουν πως είναι «μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με βάση την Ελλάδα με ελάχιστους χρήστες και έσοδα».

Μάλιστα, όσον αφορά την εισαγωγή της εταιρείας στον Nasdaq, η έκθεση αναφέρει πως αυτή έγινε μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης τον Σεπτέμβριο του 2019, με την Akazoo να αποτελεί στο παρελθόν μέρος μιας ελληνικής εταιρείας με την επωνυμία InternetQ.

H InternetQ ήταν εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου μέχρι τις αρχές του 2016, όταν και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά τους ισχυρισμούς για απάτη, από από τη βρετανική ιστοσελίδα Shareprophets.

Μετά από λίγα χρόνια, η InternetQ προχώρησε σε απόσχιση (spin-off) με την Akazoo και την εισήγαγε στην αγορά των ΗΠΑ μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης με μία εταιρεία-κέλυφος μετρητών (cash sell).

Παράλληλα σημειώνει πως μεγάλα ερωτήματα υπάρχουν και για την οικονομική υπόσταση της εταιρείας καθώς οι λογιστικές της καταστάσεις ελέγχονται από ελεγκτική εταιρεία δεύτερης γραμμής, ενώ απασχολεί μόλις 26 εργαζόμενους, αρκετοί εκ των οποίων είχαν εργαστεί και σε άλλες αποδεδειγμένες απάτες όπως η Globo που ήταν εισηγμένη στην ΑΙΜ του Λονδίνου και χρεοκόπησε το 2015.

Παράλληλα, το αμερικανικό fund υποστηρίζει πως υπάρχουν σοβαρές υποψίες για ενδεχόμενες παραβάσεις στο δίκαιο που διέπει τα πνευματικά δικαιώματα, πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλες ίσως παραβιάσεις της επιχειρηματικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με έρευνα του QCΜ ο όγκος των αναζητήσεων στο διαδίκτυο για την Akazoo είναι αμελητέος, ενώ η κορύφωση των αναζητήσεων αυτών είχε σημειωθεί το 2011-2012 με την συντριπτική πλειονότητα να προέρχεται από την Ελλάδα ή την Κύπρο.

Επιπλέον, τα downloads της εφαρμογής της Akazoo είναι πολύ λίγα χωρίς να δικαιολογούν τους 44 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες που υποστηρίζει πως έχει. 

Τέλος, και οι αξιολογήσεις είναι ελάχιστες, όταν για παράδειγμα στο Google Play οι πιο πρόσφατες πηγαίνουν πίσω στον Ιανουάριο του 2019. Σύμφωνα με την έκθεση του QCM, πίσω από αυτές τις αξιολογήσεις φαίνεται πως είναι μεταξύ άλλων ο Κρις Σπηλιωτόπουλος και ο Γιάννης Καραλής, στελέχη της  ίδιας της Akazoo. 

Δείτε ΕΔΩ όλη την έκθεση του QCM