Του Θανάση Παπαδή
Με την αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ το ελληνικό δημόσιο κερδίζει περίπου 75 εκατ. το χρόνο, δεδομένου ότι τα εν λόγω δάνεια, περίπου 3 δισ ευρώ, έχουν μέσο επιτόκιο 5,13%, την ώρα μάλιστα που το τρέχον κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για 10 χρόνια, όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους δεν υπερβαίνουν το 1,6%.
Την ίδια στιγμή, όπως υποστηρίζουν και πηγές της αγοράς, με την κίνηση αυτή βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων της αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του ΔΝΤ, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.
Λίγες ώρες πριν την κατάθεση του αιτήματος για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο παρθενικό του Eurogroup, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην πλατεία Συντάγματος.
Με την κίνηση αυτή, την Τετάρτη το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει έμπρακτα την στήριξή του στις κινήσεις του Χρ. Σταϊκούρα. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιτυχία της κυβέρνησης στο σύνολό της περνάει από τον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών και για τον λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία η κίνηση με τα δάνεια του ΔΝΤ.
Ο Χρ. Σταϊκούρας σε πλήρη συνεργασία με τον πρωθυπουργό κινήθηκε με μεθοδικότητα και άκρα μυστικότητα και έκλεισε το θέμα. Έκανε δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από ότι έκανε ο προκάτοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τότε ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους, και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες, χωρίς ωστόσο να έχουν έρθει σε συνεννόηση με τους δανειστές, πράγμα που ήταν απόλυτα απαραίτητο και αυτό φάνηκε στην συνέχεια. Με βάση την δανειακή σύμβαση, εάν η Ελλάδα θελήσει να πληρώσει ένα μέρος του δανείου της νωρίτερα θα πρέπει να το πράξει αναλογικά σε όλους τους δανειστές, δηλαδή το ΔΝΤ, τον ESM και τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης από το πρώτο δάνειο.
Αν θελήσει να προκαταβάλλει δάνειο, ενός των δανειστών, θα πρέπει να συναινέσουν οι υπόλοιποι. Εν προκειμένου για να πληρωθεί το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ θα πρέπει να ανάψουν το πράσινο φως το Eurogroup και ο ESM. Η προηγούμενη κυβέρνηση αν και εκ των υστέρων είχε κάποιες επαφές με τους δανειστές, εντούτοις πυροδότησε το κλίμα όταν ανακοίνωσε, την μείωση του στόχου του πλεονάσματος από 3,5% στο 2,5% με ένα δικής της έμπνευσης σχέδιο και χωρίς καμία απολύτως συζήτηση με τους δανειστές, καθώς και το πακέτο παροχών του περασμένου Μαΐου.
Το σχέδιο για τα δάνεια του ΔΝΤ απορρίφθηκε με ένα λιτό μήνυμα από τους ξένους: πιθανό αίτημα σας δεν θα έχει καμία τύχη έγκρισή του στο Eurogroup. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ποτέ το αίτημα να μην φτάσει στον αποδέκτη.
Η σημερινή κυβέρνηση πράττει το ακριβώς αντίθετο. Πρώτα το συμφωνεί και μετά το ζητάει. Και αυτό αν μη τι άλλο είναι συν στο μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο.
Το υπουργείο Οικονομικών από την πρώτη στιγμή κινήθηκε συστηματικά και μεθοδικά έτσι ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας και επίσης να εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές προϋποθέσεις για την αποδοχή του αιτήματος πρόωρης εξόφλησης του ακριβού μέρους των δανείων του ΔΝΤ, το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν – κατ΄ αρχήν - το αίτημα και πλέον απομένουν τα τυπικά ώστε να προχωρήσει η αποπληρωμή.