Του Απόστολου Σκουμπούρη
Επιβεβαιώνοντας ότι λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός «βλέποντας» τουλάχιστον έξι ή οκτώ μήνες... μακρύτερα, το ελληνικό χρηματιστήριο με το ράλι που έχει κάνει από την αρχή της... εκλογικής (φετινής) χρονιάς, «σφράγισε» την αλλαγή που νομοτελειακά μέσα στο έτος θα ελάμβανε χώρα, ήτοι την κυβερνητική αλλαγή.
Έχοντας άνοδο 45,23% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το 7μηνο του 2019 και 78,04% σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη, το ελληνικό χρηματιστήριο κρατάει τα σκήπτρα φέτος στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό στερέωμα, έχοντας την κορυφαία απόδοση.
Βεβαίως, η μεγάλη αλλαγή αλλά και η ανατροφοδότηση της δυναμικής του momentum καταγράφηκε από τις ευρωεκλογές και εντεύθεν, όπου ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται άνω του 22% και ο τραπεζικός άνω του 40%!
Ήταν ένα ράλι προεξόφλησης καλύτερων ημερών στην οικονομία, στην κατανάλωση, στους όρους δανεισμού και ευρύτερα στο οικονομικοπολιτικό περιβάλλον, με κεντρικό καταλύτη την επίσπευση των εθνικών εκλογών και την αλλαγή κυβέρνησης.
Η εικόνα του Χ.Α. το δίμηνο μετά τις ευρωεκλογές έως σήμερα, δεν έχει καμιά σχέση με το πρώτο 5μηνο του 2019, όπου ναι μεν υπήρχε άνοδος, όμως ήταν μονοδιάστατη, με αιχμή τις τράπεζες. Πρόκειται για ένα ράλι με ποιοτικά στοιχεία, δηλαδή με σχεδόν τριπλασιασμό της αξίας συναλλαγών και αύξησης όγκων, εν μέσω προεξόφλησης καλύτερων ημερών στην οικονομία και αλλαγή δεδομένων ευρύτερα.
Η προεξόφληση που έλαβε χώρα στις έξι εβδομάδες ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και η πίστη της αγοράς ότι με την αλλαγή κυβέρνησης θα υπάρξει ολιστική αλλαγή σε ολόκληρο το οικονομικό μοντέλο, με φιλοεπενδυτικές πολιτικές, μειώσεις φορολογίας και ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων επιβεβαιώθηκε στις τρεις εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές.
Ανασκούμπωμα με στόχο την αποτελεσματικότητα
Η κυβέρνηση, μόλις στις πρώτες τρεις εβδομάδες ανάληψης των καθηκόντων της, επιβεβαιώνει τη... θετική προσμονή και προεξόφληση της αγοράς και αν συνεχίσει έτσι, θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις προοπτικές και για το χρηματιστήριο.
Με κύρια χαρακτηριστικά την ταχύτητα και την αμεσότητα που προϋποθέτουν πολύ καλή προετοιμασία αλλά και γνώση της κρισιμότητας των καιρών, η κυβέρνηση «τρέχει» όλα τα ζητήματα, εύκολα ή δύσκολα, σε μια προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός και ξεμπλοκαρίσματος της οικονομίας.
Σε υποθέσεις όπως Creta Farms, ΔΕΗ, Ελληνικό και Eldorado Gold ήδη υπάρχουν κάποια αποτελέσματα, κάτι που αποτυπώθηκε και στο ταμπλό, στην περίπτωση της ΔΕΗ.
Το κυριότερο που δείχνει αυτή η κυβέρνηση – σ'' ότι αφορά τα θέματα αγοράς, οικονομίας και επιχειρήσεων – είναι ότι δεν έχει... ταμπού αλλά ούτε και (μυωπικές) ιδεοληψίες για την επιχειρηματικότητα. Είδαμε συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον επιχειρηματία Σπύρο Λάτση για την υπόθεση του Ελληνικού που είναι μια άκρως καθοριστική για το μέλλον επένδυση, είδαμε μεσολάβηση και ουσιαστική βοήθεια του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη στην υπόθεση Creta Farms, ώστε να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός. Πρακτικές συμβατές σε όλο το δυτικό κόσμο, όμως στην Ελλάδα θεωρούνται... υπερβάσεις!
Τόσο από αυτές τις δύο περιπτώσεις, όσο και από τα όσα εξαγγέλθηκαν για τη ΔΕΗ αλλά και την προσπάθεια να ξεκολλήσει η επένδυση της Eldorado Gold, για την οποία επίσης είχαμε συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο Τζώρτζ Μπέρνς, δείχνουν στην αγορά απτά βήματα προς το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την επιβεβαίωση όσων έλεγε η κυβέρνηση προ των εκλογών: «Θα εφαρμοστούν φιλοεπενδυτικές πολιτικές».
Αυτά, μια ταλαιπωρημένη και κατατρεγμένη από τη 10ετή κρίση επιχειρηματική και χρηματιστηριακή αγορά, δεν μπορεί παρά να τα εκλάβει ως απολύτως θετικές εξελίξεις. Και η αντανάκλαση αυτή, νομοτελειακά θα περάσει και στο χρηματιστήριο, όπως ήδη γίνεται.
Θετικά επίσης λειτούργησε – και αναμένονται περαιτέρω απτά δείγματα – τα όσα σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ότι θα εφαρμόσει λύσεις αλά Creta Farms με άμεσες και δυναμικές διαδικασίες fast track και σε περίπου 170 επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα δανεισμού και βιωσιμότητας.
Μέσω διαμεσολάβησης μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων και των τραπεζών θα γίνουν προσπάθειες για να βρεθεί φόρμουλα, σε εκάστη περίπτωση, που θα δίνει ανάσες βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις, αλλά θα δεσμεύει με ευθύνες και τις δύο πλευρές και κυρίως την πλευρά που... οφείλει...
Ο υπουργός θα λειτουργήσει ως μεσολαβητής αλλά και «επόπτης» στις συζητήσεις με στόχο οι διοικήσεις των εταιρειών και οι τράπεζες να αναζητήσουν βιώσιμες φόρμουλες που θα εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές, ώστε να αποφευχθούν πιο δραματικές καταστάσεις.
Μπροστά στο στοίχημα των 900 μονάδων η αγορά
Με φόντο όλα τα ανωτέρω, το επενδυτικό προφίλ της χώρας βελτιώνεται διαρκώς με τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, ενώ πολλές εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, με εκδόσεις ομολόγων και άλλες κινήσεις που βελτιώνουν το κόστος χρήματος. Παράλληλα, ξένοι επενδυτικοί και οίκοι αξιολόγησης αρχίζουν και τροφοδοτούν τα σενάρια για επικείμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην... ταχύτατη επιστροφή της χώρας προς την κανονικότητα.
Εύλογα, το χρηματιστήριο, παρά την «υπερφόρτωση» κερδών και αποδόσεων, συνέχισε και αυτή την εβδομάδα ανοδικά, και οδεύει πλέον για ανοδικό κλείσιμο και τον Ιούλιο, συμπληρώνοντας εφτά ανοδικούς μήνες, κάτι που έχει να γίνει έξι χρόνια.
Ήταν μια εβδομάδα με πολύ ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις, εν μέσω εναλλαγών στα χαρτοφυλάκια, κατοχύρωσης κερδών αλλά και επανατοποθετήσεων, διεύρυνση των επιλογών και προς τα mid & small caps αλλά και νέων πρωταγωνιστών.
Το 5ήμερο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,64%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,51% το 5ήμερο, ο Mid Cap +2,18% ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,71%. Ο μέσος τζίρος της εβδομάδας διαμορφώθηκε στα 65,2 εκατ. ευρώ και – τηρουμένων των αναλογιών – δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρός, αν συγκριθεί με τους τζίρους της αγοράς πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά και με τους τζίρους που γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή...