Του Θανάση Παπαδή
Ο όποιος δημοσιονομικός χώρος υπήρχε, αν υπήρχε, έχει εξαντληθεί και αυτό πλέον το λένε, όχι μόνο οι «αντίπαλοι» της κυβέρνησης, αλλά και οι φίλοι, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φρ. Κουτεντάκης.
Οι κίνδυνοι για δημοσιονομικό εκτροχιασμό το 2019 ελλοχεύουν και από τρεις επιπλέον παράγοντες και καθιστούν την ανάγκη για πειθαρχία, τόσο αναγκαία όσο ποτέ.
Ο δημοσιονομικός χώρος που η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει ήταν περίπου 0,5%, δηλαδή περίπου 1 δις. Ουδείς γνωρίζει πόσο πραγματικά ήταν το κόστος των παροχών, αλλά για την οικονομία της συζήτησης ας γίνει αποδεκτός ο υπολογισμός της κυβέρνησης ότι το κόστος φτάνει για το 2019 το 1,3 δις. Λείπουν δηλαδή περίπου 300 εκατ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από την ρύθμιση των 120 δόσεων θα πάρει 220 εκατ. περίπου και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από την αύξηση των εσόδων.
Πόσο κοντά στην πραγματικότητα όμως είναι να πιαστεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ;
Η ένταξη στην ρύθμιση θα πάρει εκ των πραγμάτων παράταση και ως εκ τούτου στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μειωμένα τα έσοδα, αφού ελάχιστοι να σπεύσουν άμεσα να ενταχθούν σε αυτή, δεδομένου ότι όποιος μπει θα πρέπει σε τρεις εργάσιμες να πληρώσει την πρώτη δόση.
Αρκετοί οφειλέτες, πάνω από τις 40.000 έχουν πεταχτεί εκτός αφού δημιούργησαν νέα χρέη εντός του 2019, ενώ αν η παράταση που δοθεί είναι πέραν της 31ης Ιουλίου, που είναι η 1η δόση του φόρου εισοδήματος, σίγουρα θα προστεθούν και άλλοι που θα δημιουργήσουν νέα χρέη.
Οι έλεγχοι στην αγορά και ειδικά στις τουριστικές περιοχές, δυστυχώς είναι πιθανό να ατονήσουν, ελέω προεκλογικής περιόδου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αύξησης της φοροδιαφυγής με ότι αυτό σημαίνει για τα δημόσια έσοδα.
Η πορεία των εσόδων είναι σαφώς πτωτική σε σχέση με πέρυσι, 580 εκατ. σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και μάλλον είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν αν μη τι άλλη ανησυχίες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στους δανειστές, οι οποίοι βλέπουν ορατό τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην πιάσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.