Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αγροτών από το κέντρο της Αθήνας και το ενδιαφέρον στρέφεται ξανά στα μπλόκα όπου αναμένεται να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν και με ποιο τρόπο τις κινητοποιήσεις τους.
Ξεκίνησαν στις 11:00 το πρωί να αναχωρούν με τα τρακτέρ τους τμηματικά και συντεταγμένα, με βάση το σχέδιο της Αστυνομίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο: Πανεπιστημίου, πλατεία Ομονοίας, Αγίου Κωνσταντίνου, πλατεία Καραϊσκάκη, Αχιλλέως, λεωφόρος Αθηνών, λεωφόρος Κηφισού.
Ήδη όλα τα τρακτέρ έχουν φύγει από την Πλατεία Συντάγματος και κατευθύνονται προς τις εξόδους των εθνικών οδών.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, αποδόθηκαν στην κυκλοφορία οι λεωφόροι Βασιλίσσης Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας και η οδός Παπεπιστημίου ενώ έγινε άρση της εκτροπής που διενεργούνταν στην άνοδο της λεωφόρου Συγγρού προς Καλλιρόης.
Παράλληλα άρθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ήταν σε ισχύ λόγω της αποχώρησης των τρακτέρ στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στην Αχιλλέως και στη λεωφόρο Αθηνών.
Οι αγρότες πραγματοποίησαν ολονύχτια παραμονή στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ, όταν ολοκλήρωσαν το συλλαλητήριο, ζητώντας από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα στήριξης, ενώ όσοι είχαν φτάσει στην Αθήνα με λεωφορεία αναχώρησαν χθες το βράδυ.
Οι αγρότες πρόκειται σήμερα και αύριο να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα ώστε να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.
Όπως ανέφερε χθες ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων στην ΕΡΤ προσανατολίζονται είτε σε αποκλεισμό δρόμων, είτε θα προχωρήσουν σε άλλες μορφές κινητοποίησης.
Ο Γιώργος Δουμπιώτης, επικεφαλής του μπλόκου της Αταλάντης, μιλώντας επίσης στη δημόσια τηλεόραση σημείωσε ότι οι αγρότες οργάνωσαν ένα μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο, κατά το οποίο έδειξαν και ήθος και αξιοπρέπεια.
Αγρότης από το μπλόκο της Θήβας τόνισε στην ΕΡΤ ότι αναμένει να δικαιωθούν τα αιτήματά τους. «Μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας, πιστεύουμε ότι θα παραμείνουμε εδώ» τόνισε σημειώνοντας ότι περιμένουν ενημέρωση από το σύνολο των μπλόκων για το πότε θα αναχωρήσουν. Άλλος αγρότης από την Καλαμάτα τόνισε ότι αν δεν απαντηθούν τα αιτήματά τους δεν πρόκειται να φύγει κανείς και να κουνηθεί τίποτα.
Τα αιτήματα των αγροτών
Την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων ζητούν από την κυβέρνηση οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα στο πλαίσιο του πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Το συλλαλητήριο δεν είχε μόνο... τρακτέρ, αλλά είχε και παλμό, πανό και συνθήματα για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future», μιας και οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, ως αντίδραση στη νέα ΚΑΠ.
Ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.
Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν, όπως είπαν, η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
Επίσης, σημείωσαν, ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι «θα πρέπει να μπει ένας τέλος στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες».
«Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.
Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».
Την επόμενη εβδομάδα συνάντηση Μητσοτάκη - Θεσσαλών
Όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».
Συγκέντρωση μελισσοκόμων στο Σύνταγμα την Πέμπτη
Οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχουν στην πανελλήνια διαμαρτυρία μελισσοκόμων την Πέμπτη 22/2 στις 8 το πρωί στο Σύνταγμα.
Μελισσοκόμοι όλης της χώρας για πρώτη φορά στην Αθήνα θα διεκδικήσουν ενωμένοι με αυτόν τον τρόπο λύσεις στα χρόνια προβλήματα του κλάδου.
Έχουν κανονιστεί συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία και την συντονιστική επιτροπή των μελισσοκόμων.