Παραγγελία απέστειλε σήμερα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη προς την Ανακρίτρια του 18ου Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών για την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων.
Παράλληλα, ζητείται η κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται:
«Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α. Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ..Π., ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ:
α) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και
β) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο».
Θυμίζεται ότι ο κ. Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του. Αντιμετωπίζει την κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, για την κακοποίηση της συζύγου του.
Η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησαν χθες την πειθαρχική έρευνα για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα που γνωμοδότησε. Ο λόγος είναι γιατί πρόκειται για ένα βαρύ κακούργημα, που ομολόγησε ο δράστης. Βάσει του ιστορικού ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων και σημειώνουν με νόημα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δικαστικές κρίσεις. Υπονοώντας ότι αν δεν ήταν αναγνωρίσιμο πρόσωπο και ποινικολόγος, η απόφαση θα ήταν προφυλάκιση.
Αντίθετα το σκεπτικό της απόφασης της ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο τον Απόστολο Λύτρα είναι το εξής: Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν ότι πληροί τις δυο τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για να μην προφυλακιστεί: Δεν είναι ύποπτος φυγής, δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, ομολόγησε το έγκλημα, ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη, το ίδιο το θύμα στην ανακρίτρια μίλησε για μεμονωμένο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και η πρώην σύζυγος ανακάλεσε την προηγούμενη καταγγελία της για εξύβριση.
«Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι. Με οδήγησε στο σπίτι. Εγώ όταν μπήκα μέσα με όσες δυνάμεις είχα γιατί ζαλιζόμουν πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη του είπα ότι πάω να πλυθώ. Όταν ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην αστυνομία με πρόλαβε και το πήρε αυτός και συνέχιζε να κρατάει το κινητό μου» είπε στην κατάθεσή της η σύζυγος του κ. Λύτρα.
«Μπήκαμε μαζί στην είσοδο της Ευρωκλινικής. Είπα ότι θέλω να με δει γιατρός στα επείγοντα επειδή έχω χτυπήσει στο κεφάλι. Με πήρε κατευθείαν ο γιατρός στο εξεταστήριο μόνη μου και δεν επέτρεψε στον σύζυγό μου να μπει. Μαζί ήρθε και μια νοσοκόμα. Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει ο άνδρας μου. Ότι φοβάμαι και τον ίδιο και το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την αστυνομία… Όπως πράγματι και έγινε. Τον Οκτώβρη του είχα ζητήσει να χωρίσουμε αλλά δεν ήταν βίαιος παρότι ήταν δύσκολος ως χαρακτήρας» πρόσθεσε.
«Ομολόγησα την πράξη μου, πραγματικά ζητάω συγγνώμη γι’ αυτό το οποίο συνέβη στη σύζυγό μου, την οποία πραγματικά υπεραγαπάω και από τις τρεις κόρες μου» είπε ο ποινικολόγος στις δηλώσεις του αφού απολογήθηκε.
«Δυστυχώς βρέθηκα σε μία κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό και εγώ ακόμα δεν μπορώ να δώσω εξηγήσεις. Δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου βίαιος, θα κοιτάξω να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια γιατί πραγματικά το λέω, έχω χτίσει μία καριέρα και μία οικογένεια με πάρα πολύ κόπο και από εμένα και από τη σύζυγό μου. Θα αναζητήσω τις ψυχολογικές αιτίες του περιστατικού, δεν είναι κάτι για το οποίο μπορώ να συγχωρέσω τον εαυτό μου» πρόσθεσε.
«Το θύμα είχε τη δυνατότητα να κάνει όλες τις σωστές κινήσεις. Όταν κινδυνεύουμε το πρώτο είναι να πάμε σε μια κλινική να εκτιμηθούν τα τραύματα. Ο συνάδελφος ήταν εξαιρετικός. Ήταν πολύ επιμελής γιατί περιέγραψε με ορθό τρόπο τα τραύματα και όχι επιφανειακά. Έκανε απεικονιστικές εξετάσεις για να δει εσωτερικά τι υπάρχει και πράγματι αναδείχθηκαν και κατάγματα. Και ορθώς στη συνέχεια οδηγήθηκε το θύμα σε ιατροδικαστή, ο οποίος είναι ο ειδικός γιατρός που δεν μας λέει αν έχουμε μια εκχύμωση, αλλά μας λέει το μέγεθος, το σχήμα και άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να μας πουν με ασφάλεια από τι έγινε, πότε έγινε και γενικά να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τη δικαιοσύνη. Έτσι και αποκαλύφθηκε το περιστατικό παρά την αρχική άρνηση του θύματος. Για εμάς κάτι τέτοιο, το να μην αποκαλύπτουν τα θύματα τι έχει συμβεί, είναι αναμενόμενο» τόνισε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.