«Τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διεγραμμένα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, αποκαλύπτοντας ότι ακόμα και παλιά σπίτια που δεν κατέρρευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές είναι πλέον ακατάλληλα καθώς δεν έχουν άλλες αντοχές.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας τόνισε ότι τα «προβλήματα που θα προκύψουν από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel θα είναι τεράστια».
Ειδικότερα, όπως τόνισε, σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιοκτήτες πιο σύγχρονων σπιτιών που έχουν χτιστεί με τούβλα. «Και αυτά έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά έτσι ώστε να διαπιστώσουμε τη στατική τους επάρκεια», σημείωσε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
Ζημιές σε μη δομικά στοιχεία
Όσον αφορά τα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί με οπλισμένο σκυρόδεμα αυτά, όπως αποκάλυψε, είναι βέβαιο ότι έχουν υποστεί ζημιές κυρίως σε μη δομικά στοιχεία.
Γιατί τα κτήρια στο Πήλιο θα αντιμετωπίσουν προβλήματα
Αναφερόμενος στις τεράστιες καταστροφές που έχει προκαλέσει το πλημμυρικό φαινόμενο από την υπερχείλιση των ποταμών και τις ακραίες βροχοπτώσεις τόνισε ότι φθορές έχουν υποστεί και τα πετρόκτιστα σπίτια και ξενοδοχεία στο Πήλιο.
«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τυπολογίας κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία όπου είναι η πιο σημαντική και αφορά την αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτηρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτήρια τα οποία να έχουν ανατραπεί ή να έχουν πάθει σημαντικές βλάβες».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Λέκκας οι επιστήμονες μπορούν με ειδικές μεθοδολογίες να ελέγξουν την κατάσταση του εδάφους γύρω από τα θεμέλια των σπιτιών τόσο σε ορεινές περιοχές όσο και σε παρόχθιες.
Ένας ακόμη κίνδυνος προέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα που έχει ανέβει λόγω των υδάτων. «Λόγω της ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, που έφτασε σχεδόν στην επιφάνεια (σ.σ. του εδάφους) ενώ ήταν στα 30 ή τα 100 μ., μπορεί να έχουμε διόγκωση των υλικών των πετρωμάτων και αυτή η διόγκωση προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στα κτήρια» ανέφερε για τον Θεσσαλικό Κάμπο.
Ειδικότερα, όπως είπε, ορισμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως ο άργιλος, που είναι κοινοί στο θεσσαλικό κάμπο, όταν απορροφήσουν νερό διογκώνονται.