Ερανιστικό νομοσχέδιο για ΕΣΥ - Ρυθμίσεις για να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις
Eurokinissi
Eurokinissi

Ερανιστικό νομοσχέδιο για ΕΣΥ - Ρυθμίσεις για να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις

Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που συζητείται στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«To νομοσχέδιο αντιμετωπίζει πολλές εκκρεμότητες εξαιτίας των οποίων δεν μπορούσαν να «τρέξουν» διάφορα θέματα στο ΕΣΥ και τώρα ερχόμαστε και τα λύνουμε ένα-ένα για να έχει ο κόσμος καλύτερες υπηρεσίες υγείας», είπε ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης:

«Δεν υπάρχει κάποιο άρθρο στο νομοσχέδιο, ιδεολογικού χαρακτήρα για να τσακωνόμαστε. Είναι όλες οι ρυθμίσεις τεχνικού τύπου, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, προηγουμένων νόμων, που κολλούσαν σε κάποια σημεία.

Τώρα αν θέλετε να τσακωνόμαστε και γι αυτά, κάντε το. Εγώ, από την πρώτη μέρα στην πολιτική, και ως βουλευτής της αντιπολιτεύσεως και ως συμμετέχων στα υπουργικά σχήματα με τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις, εκλαμβάνω την πολιτική ως εφαρμοσμένη τέχνη. Εμένα με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Τώρα, να τσακωνόμαστε αν είμαστε εμείς πιο δεξιοί κι εσείς πιο αριστεροί, τι σημασία έχει γι΄ αυτόν που είναι στο 'Αγιον Όρος και πρέπει να πάρει τα φάρμακά του ή γι΄αυτόν που πρέπει να κάνει τη μεταμόσχευσή του γρηγορότερα».

«Δεν απεργαζόμαστε διάλυση του ΕΣΥ», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να υπάρξει κάλυψη υγείας ενός λαού, πόσο μάλλον του ελληνικού λαού, για γεωγραφικούς λόγους, χωρίς ο βασικός πυλώνας να είναι το δημόσιο σύστημα.

«Η βασική διαφορά των δύο συστημάτων είναι ότι το ιδιωτικό θέλει να πηγαίνει εκεί που βγάζει κέρδος, το δημόσιο πρέπει να παρέχει υπηρεσίες και εκεί που έχει ζημίες. Στα περισσότερα μέρη της επικράτειας, το σύστημα είναι ζημιογόνο. 'Αρα, στα περισσότερα μέρη της επικράτειας δεν πρόκειται να πάει ποτέ ιδιώτης.

'Αρα, ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ δεν μπορεί να γίνει. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη συνέργεια του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, διότι η έλλειψη προσωπικού, στην Ελλάδα όπως και σε όλον τον κόσμο, επιβάλλει αυτή τη συνέργεια.

Και ένα πολύ επιτυχημένο εφαρμοσμένο παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος είναι ο ΕΟΠΥΥ και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», είπε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ επέτρεψε την πρόσβαση των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και αυτό είναι άριστο παράδειγμα συνέργειας, δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος, επ΄ ωφελεία των πολιτών, οι οποίοι εισπράττουν πολύ καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες υγείας.

«Αυτό το μοντέλο πρέπει να εφαρμόσουμε, από εδώ και μπρος, κάθετα και οριζόντια, και να αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα», είπε ο υπουργός Υγείας και έδωσε ένα «παράδειγμα» για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα: «την περασμένη Παρασκευή, με τον κ. Θεμιστοκλέους και τον κ. Βαρτζόπουλο, βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, ένας ιδιωτικός όμιλος υγείας, ο όμιλος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ίδρυσε το μεγαλύτερο εξειδικευμένο ογκολογικό νοσοκομείο στην ανατολική Ευρώπη.

Αυτό είναι κακό για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα; Είναι πολύ καλό γιατί υπηρεσίες εξειδικευμένες στην ογκολογία που ακόμα δεν μπορεί να παράσχει το δημόσιο σύστημα, αντί να πληρώνουμε για κάποιον ασθενή, να έχει αυτές τις υπηρεσίες στο εξωτερικό, μέσω του ΕΟΠΥΥ, θα τις βρίσκει στη Θεσσαλονίκη.

'Αρα, δεν είναι τα δύο συστήματα ανταγωνιστικά, κατ΄ανάγκη, μπορεί να λειτουργήσουν και συμπληρωματικά. Αυτή είναι η βούληση τη δική μας, αυτό υπηρετούμε, ώστε να δώσουμε πολύ καλύτερο σύστημα υγείας στους Έλληνες πολίτες».

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Βλαχάκος είπε ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι βασικό ζήτημα στην κυβερνητική ατζέντα, και γι΄αυτό η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, εισήγαγε μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, την αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

«Το νομοσχέδιο», είπε ο εισηγητής της ΝΔ, «δίνει λύση σε διάφορα ζητήματα που άπτονται της απρόσκοπτης λειτουργίας των υγειονομικών δομών και υπηρεσιών, αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών».

Ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε εμφατικά στη ρύθμιση για την παράταση παραμονής στην υπηρεσία γιατρών του ΕΣΥ με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των δομών του συστήματος, αλλά και στον επανακαθορισμό των άγονων περιοχών, ώστε να προβλεφθούν κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών στις περιοχές αυτές.