Ευθ. Λέκκας: Δυσπραγία στην διαχείριση των πυρκαγιών - Ανάγκη επένδυσης στην πρόληψη
eurokinissi
eurokinissi

Ευθ. Λέκκας: Δυσπραγία στην διαχείριση των πυρκαγιών - Ανάγκη επένδυσης στην πρόληψη

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια αποτελεσματική διαχείριση αν δεν έχουμε ολοκληρώσει το στάδιο της πρόληψης που είναι πολύ σημαντικό. Περιλαμβάνει δε πολλά πράγματα που δεν έχουμε υλοποιήσει», επισήμανε ο Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ερωτηθείς για την διαχείριση της φυσικής καταστροφής από τις πυρκαγιές. 


Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, εξήγησε ότι η πρόληψη δεν θα αποδώσει άμεσα αλλά σε πέντε ή δέκα χρόνια, ενώ έφερε ως παράδειγμα τους σεισμούς για τους οποίους απαιτήθηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της πρόληψης. «Δεν γίνονται αυτόματα κάποια πράγματα. Πρέπει να προετοιμαστούν, να δοκιμαστούν, να περάσουν φάσεις που αντιστοιχούν στην προετοιμασία και μετά να πάμε στην επιτυχή διαχείριση, που θα μειώσει τις επιπτώσεις σε κάθε επίπεδο. Απαιτείται σχέδιο», τόνισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η χώρα διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο όμως θα πρέπει να “κάνει λιανά όπως λέμε στη Θεσσαλία” τα αποτελέσματα της έρευνας ώστε να τα αφομοιώσουν οι φορείς της Πολιτείας και να εκπονηθεί σχέδιο. “Υπάρχει ένα θέμα μεταξύ επιστημονικών φορέων, πολιτικών φορέων, επιχειρησιακών φορέων που θα πρέπει να λύσουμε. Η διαλειτουργικότητα είναι ένα πολύ βασικό θέμα για να υπάρξει αποτέλεσμα όταν εκ των πραγμάτων εμπλέκονται πολλοί φορείς στην επίλυση ενός θέματος. Πραγματικά, στο θέμα της διαχείρισης των πυρκαγιών υπάρχει μια μεγάλη δυσπραγία”.

Εκτίμησε ότι το πείραμα του ΟΑΣΠ είναι επιτυχημένο και θα μπορούμε να υπάρχει αντίστοιχος οργανισμός για πλημμύρες και πυρκαγιές ή να επεκταθεί το αντικείμενο του ΟΑΣΠ που διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία. “Για να έχουμε αποτελέσματα χρειαζόμαστε οργάνωση. Στον ΟΑΣΠ λειτουργούν επιτροπές με καθηγητές πανεπιστημίου, αλλά και μεγάλα τεχνικά γραφεία που δοκιμάζουν στην πράξη τις προτάσεις των επιστημόνων και για 40 χρόνια εργάζονται χωρίς χρήματα. Οι επιτροπές αυτές αναδεικνύουν το έργο των Ελλήνων Επιστημόνων” τόνισε.

Τέλος επισήμανε, ότι το κόστος της καταστροφής, που προκαλεί μια πυρκαγιά είναι πολλαπλάσιο αυτού της πρόληψης. “Το κόστος είναι υψηλό, δυσβάσταχτο πολλές φορές άρα πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη”, κατέληξε.