Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανησυχητική πληθυσμιακή κατάρρευση
Shutterstock
Shutterstock
Euronews

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανησυχητική πληθυσμιακή κατάρρευση

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για το δημογραφικό στην Ελλάδα, με το Euronews να κάνει λόγο για «μεγάλη πληθυσμιακή κατάρρευση που τροφοδοτείται από την κατακόρυφη πτώση των γεννήσεων, τη μαζική μετανάστευση και τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας».

Έξι χρόνια αφότου η Ελλάδα βγήκε από τα προγράμματα οικονομικής διάσωσης, σηματοδοτώντας το επίσημο τέλος μιας επώδυνης οικονομικής κρίσης, η χώρα αντιμετωπίζει τώρα ένα νέο είδος έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινωνική και οικονομική της δομή: τη μείωση του πληθυσμού. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το 2070, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 25%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 4%.

Το 2022, η χώρα κατέγραψε λιγότερες από 77.000 γεννήσεις, το χαμηλότερο ποσοστό του τελευταίου σχεδόν αιώνα, ενώ οι θάνατοι σχεδόν διπλασίασαν τον αριθμό αυτό, φθάνοντας τις 140.000. Τίποτα δεν φαίνεται να δείχνει ότι η τάση αυτή θα αλλάξει σύντομα.

«Η δημογραφική κατάρρευση μετατρέπεται κυριολεκτικά σε υπαρξιακή πρόκληση για το μέλλον μας» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τελευταία απογραφή πληθυσμού, το 2021, έδειξε μείωση του συνολικού πληθυσμού κατά 3,1% μέσα σε δέκα μόλις χρόνια, σε λιγότερο από 10,5 εκατομμύρια άτομα. Αυτή η δεκαετία αντιστοιχεί σε γενικές γραμμές στην οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα, η οποία τροφοδότησε την έξοδο περίπου μισού εκατομμυρίου Ελλήνων, ιδίως μεταξύ των νέων και των μορφωμένων τμημάτων του πληθυσμού.

Όσοι παρέμειναν στη χώρα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια δύσκολη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή ανεργία και χαμηλούς μισθούς, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη δημιουργία σταθερής σταδιοδρομίας και οικογένειας.

Τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας (1,32 γεννήσεις ανά γυναίκα) και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής οδηγούν γρήγορα σε συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού.