Έντονο προβληματισμό προκαλεί η απότομη αλλαγή του καιρού με την οποία η χώρα δείχνει να αποχαιρετά και επίσημα το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η «Ψυχρή Λίμνη», δίνει ακραία καιρικά φαινόμενα το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, αξίζει να διευκρινιστεί ότι δεν συνδέεται απαραίτητα με την κλιματική αλλαγή, αλλά πρόκειται για μια ακραία κατάσταση που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια κυρίως στην κεντρική Ευρώπη και τα βόρεια Βαλκάνια.
Σε έναν από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς των μετεωρολόγων αναφέρθηκε κ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μιλώντας στο Liberal και στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη, για το φαινόμενο της Ψυχρής Λίμνης, που ενώ είναι συνηθισμένο, παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα.
«Το φαινόμενο αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο», λέει ο κ. Λαγουβάρδος.
«Είναι ένα πολύ γνωστό φαινόμενο -εδώ και δεκαετίες στη μετεωρολογία. Ουσιαστικά πρόκειται για ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα. Αυτές οι ψυχρές μάζες δημιουργούν τις συνθήκες ανάπτυξης μιας έντονης αστάθειας, δηλαδή ανάπτυξη νεφών, βροχών. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται συχνά και το καλοκαίρι όταν διαπιστώνουμε τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Δεν πρόκειται για κάτι αλλόκοτο. Εκείνο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα είναι ότι έχουμε ένα ισχυρό βορειοανατολικό ρεύμα πάνω από το Αιγαίο, το οποίο προκαλεί αέριες μάζες με πολλούς υδρατμούς που τροφοδοτούν τα νέφη που σχηματίζονται στην περιοχή και δίνουν συνεχώς μεγάλα ύψη βροχής με «εμμονή» την περιοχή της Θεσσαλίας.
Επίσης, παρατηρούμε ότι βρέχει για πολλές ώρες και βρέχει πολύ. Σε μεγάλο βαθμό οι βροχές είχαν προβλεφθεί. Εκείνα που μας έχουν κάνει εντύπωση είναι τα προγνωστικά μοντέλα, τα οποία εδώ και μέρες δίνουν τόσο μεγάλα ύψη βροχής», εξηγεί.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προγνωστικά των ακραίων καταστάσεων, τα οποία δυστυχώς θα συνεχιστούν και σήμερα αλλά και αύριο, τόσο στις ήδη πληγείσες περιοχές, όσο και σε άλλες της επικράτειας. Όσον αφορά τη Μαγνησία κάποια στιγμή θα εξομαλυνθεί η κατάσταση, ωστόσο οι ειδικοί αναμένουν –
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο η Αττική θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία Daniel αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Όμως σημειώνει ότι επειδή πρόκειται για ένα μεγάλο αστικό κέντρο είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα και με πολύ μικρότερα ύψη βροχής. Για το λόγο αυτό προτρέπει τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και την πολιτεία να συμβάλλει σε αυτό. Τέλος επισημαίνει ότι εφόσον υπήρχαν -εδώ και μέρες- διαθέσιμα προγνωστικά και διαπιστώσεις τόσων μετεωρολογικών μοντέλων θα έπρεπε να έχουν ληφθεί εγκαίρως μέτρα για την αποφυγή των μετακινήσεων.
«Δεν είναι μέρες να παίρνουμε τα αυτοκίνητά μας και να μετακινούμαστε», λέει χαρακτηριστικά.
* O Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος είναι ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.