Με ανακοίνωση της στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας μια διεθνής ερευνητική ομάδα παρουσίασε την ανακάλυψη του πρώτου άστρου που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα να αντιστέκεται σθεναρά στην επίθεση που δέχεται από μια μαύρη τρύπα. Είναι γνωστό πώς όταν ένα διαστημικό σώμα και γενικότερα οποιουδήποτε είδους κοσμική δομή και ύλη πέσει στα βαρυτικά δίχτυα μιας μαύρης τρύπας είναι καταδικασμένη σε θάνατο.
Μόλις διάβασα την είδηση άθελά μου ένοιωσα χαρά που ένα σώμα γλύτωσε από αυτή τη μοίρα. Όμως αυτά τα συμπαντικά φαινόμενα τα συναντάμε κι επί γης.
Δεν ήταν λίγος καιρός που είχα ακούσει από τα χείλη ενός ανώτερου υπαλλήλου με το οποίο μιλούσα για σοβαρή υπόθεσή μου, «Δυστυχώς έχετε πέσει σε μια διοικητική μαύρη τρύπα».
Ομολογώ πως παρά τον εκνευρισμό μου βάλθηκα από τότε να εξερευνώ το θέμα των διοικητικών μαύρων τρυπών. Μίλησα με φίλους δικηγόρους, συμβολαιογράφους και μηχανικούς. Άκουσα πολλές ιστορίες
Συνειδητοποίησα ότι στη χώρα μας υπάρχουν άπειρες διοικητικές μαύρες τρύπες.
Όλη η δημόσια διοίκηση είναι γεμάτη από αυτές.
Η σύστασή τους δεν είναι από κοσμική αστρόσκονη αλλά από πλέγμα ιπτάμενων διατάξεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων που υποτίθεται σκοπό έχουν να καταστήσουν την εφαρμογή ενός νόμου ευχερέστερη.
Πλην όμως οι δυνάμεις αυτές αλληλοεξουδετερώνονται δημιουργώντας ένα μαγνητικό πεδίο όπου το θύμα βρίσκεται εγκλωβισμένο σαν το άστρο της είδησης παλεύοντας να απεγκλωβιστεί.
Αν σε αυτό προσθέσετε και την απροθυμία των αρμόδιων υπαλλήλων να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να επικαλούνται τις μαύρες τρύπες, τότε καταλαβαίνετε ότι ο χρόνος για τους διοικητικούς μηχανισμούς του ελληνικού κράτους είναι άπειρο μέγεθος.
Βέβαια κι οι υπεύθυνοι φοβούνται γιατί δεν είναι ξεκάθαρο που αρχίζει και που τελειώνει η ευθύνη τους.
Έτσι δεν είναι παράλογο που σε άλλη περίπτωση ειπώθηκε σαν αιτιολογία στον δύστυχο πολίτη “Δεν λέει ο νόμος ρητά ότι πρέπει να υπογράψω ΕΓΩ γι αυτό που ζητάτε”.
Κανονικά θα έπρεπε να μπορεί ο πολίτης να εγκαλέσει τον υπάλληλο εφόσον θεωρεί ότι με τις πράξεις του τον βλάπτει. Όσο όμως δεν υπάρχουν σαφείς διαδικασίες, η δε προσφυγή στη δικαιοσύνη παίρνει χρόνια, στην πράξη δεν μπορείς να εγκαλέσεις ούτε το κράτος ούτε τον τυχόν υπεύθυνο. Μια ακόμα μαύρη τρύπα δηλαδή.
Δεν ξέρω αν το νομοσχέδιο για την Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση θα πετύχει να εξαφανίσει τις διοικητικές μαύρες τρύπες. Ο τίτλος πάντως του νομοσχεδίου είναι πιασάρικος.
Οι πολίτες περιμένουν να μπει τάξη στο ερεβώδες διοικητικό περιβάλλον που πολύ συχνά παγιδεύονται.
Όταν πάψουμε να ακούμε περιπτώσεις μαύρων τρυπών που στοιχειώνουν τη σχέση μας με τη διοίκηση μας θα έχει γίνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.