Νέες σεισμικές δονήσεις 4,4 και 4,6 Ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη - Αμοργό
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI
Μπαράζ σεισμών στη Σαντορίνη

Νέες σεισμικές δονήσεις 4,4 και 4,6 Ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη - Αμοργό

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:16 μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο νέος σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 Χλμ. και επίκεντρο που υπολογίζεται στα 22 Χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στις 21:34 το βράδυ της Πέμπτης σεισμική δόνηση σημειώθηκε και στην Σαντορίνη, εντάσεως 4,4 της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 11,2 χλμ. και επίκεντρο τα 26 χλμ ανατολικά - βορειοανατολικά της Οίας.

Προηγήθηκε, στις 20:03, δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στα 22 Χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού και στις 16:09 το μεσημέρι της Πέμπτης (06/02) εντάσεως 4,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, στα 22χλμ. νότια, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού,  ενώ το εστιακό του βάθος ήταν στα 11,5 χλμ.

Υπενθυμίζεται ότι, με έξι σεισμικές δονήσεις συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 και 4,2 βαθμών τηκλίμακας Ρίχτερ, το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30 (αντίστοιχα, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, στις 05:23, στις 04:48, στις 04:45, στις 04:27, στις 04:24 και στις 04:02) στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Στο νησί κλιμάκια Στρατού, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και ΔΕΔΔΗΕ

Στη Σαντορίνη έφτασαν λίγο μετά τις 16.00 οχήματα του Στρατού, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας (μία ομάδα ΟΠΚΕ με 10 άτομα) ενισχύοντας τις δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί προκειμένου να συνδράμουν σε περίπτωση που χρειαστεί λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Παράλληλα 2 φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες καθώς και οχήματα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποβιβάστηκαν επίσης από το καράβι που έδεσε στο λιμάνι του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι σε γενική επιφυλακή παραμένει η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα οι 8 ΕΜΑΚ της Επικράτειας.

Οι δυνάμεις στο νησί έχουν ενισχυθεί με 52 πυροσβέστες και 7 οχήματα και 6 βοηθητικά VAN συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ, του διασωστικού οχήματος μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ, και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με 2 drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Σ. με 2 εναέριους διασώστες.

Ακόμη πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν σταλεί και σε Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη. Συγκεκριμένα στην Αμοργό έχουν σταλεί 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα, στην Ίο 4 πυροσβέστες με 1 όχημα, στην Αστυπάλαια 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και στην Ανάφη 2 πυροσβέστες με 1 όχημα.

Επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ο διοικητής ΠΕΠΥΔ Νοτίου Αιγαίου, αρχιπύραρχος Ζώης Γιώτης.

Ακόμη σε ενίσχυση της υγειονομικής κάλυψης έχει προβεί και το ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα στη Σαντορίνη έχει μεταβεί η εξειδικευμένη Ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από 1 ιατρό με 5 διασώστες και 2 οχήματα με τον απαιτούμενο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και 1 ασθενοφόρο.

Παράλληλα στην Αμοργό βρίσκονται 2 διασώστες και 1 ασθενοφόρο ενώ στην Ίο 3 διασώστες με 1 ασθενοφόρο.

Κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού σπεύδουν στο νησί 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Σ.Σ.) στέλνει ειδικά κλιμάκια στη Σαντορίνη, τα οποία θα φτάσουν την Παρασκευή (07/02) στο νησί, το οποίο πλήττεται εδώ και μέρες από συνεχείς σεισμούς. 

Συγκεκριμένα, στο νησί θα φτάσει την Παρασκευή (07/02) πολυμελές κλιμάκιο εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών της ειδικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης του Ε.Ε.Σ. αλλά και κλιμάκιο Κοινωνικών Λειτουργών - Ψυχολόγων, προς ενίσχυση των κατοίκων του νησιού. 

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής, τα ανωτέρω κλιμάκια, θα αποβιβαστούν στο νησί, με διασωστικά οχήματα και επιχειρησιακό εξοπλισμό (κοπτικά μηχανήματα, διασωστικά σχοινιά κ.α.), αλλά και δύο ειδικά εκπαιδευμένα διασωστικά σκυλιά της ειδικής Κυνοφιλικής ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (Κ9) του Ε.Ε.Σ.

Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ., έχοντας την αναγκαία εκπαίδευση, τεχνογνωσία, εμπειρία και εξοπλισμό θα προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους όπου υπάρχει ανάγκη, βρισκόμενοι σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση με τις Αρχές. 

Ταυτόχρονα, οι έμπειροι Κοινωνικοί Λειτουργοί-Ψυχολόγοι του Ε.Ε.Σ. θα προσφέρουν ψυχοκοινωνική στήριξη και υποστήριξη των κατοίκων του νησιού που δοκιμάζονται ψυχολογικά από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους μοναχικούς ηλικιωμένους, στους χρόνια πάσχοντες, στις νεαρές ηλικίες και τα παιδιά.

Λέκκας για Σαντορίνη: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ

Δ. Παπανικολάου: Περιμένουμε ένα σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ

Παράλληλα, επί ποδός βρίσκονται οι ειδικοί επιστήμονες που μελετούν τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα στα ανοιχτά της Σαντορίνης, καθώς οι ανησυχία των κατοίκων του νησιού είναι μεγάλη. Μάλιστα, περισσότεροι από 12.000 κάτοικοι στη Σαντορίνη, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους καθώς ο Εγκέλαδος συνεχίζει να σείει ασταμάτητα το νησί.

Ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε την Πέμπτη (06/02) στο MEGA και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο σεισμός της Τετάρτης (05/02) εντάσεως 5,2 Ρίχτερ δεν ήταν ο κύριος και ότι «περιμένουμε ένα σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Είτε είναι το ρήγμα της Ανύδρου είτε της Ίου, και τα δύο αυτά ρήγματα έχουν τέτοιες διαστάσεις, ιστορικό και μετατόπιση, που μπορούν να δώσουν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ. Ο χθεσινός σεισμός των 5,2 Ρίχτερ δεν ήταν ο κύριος».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, περισσότερη ανησυχία προκαλεί το ρήγμα της Ίου.

Γ. Παπαδόπουλος: Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ στη Σαντορίνη μάλλον δεν ήταν ο κύριος

Την ίδια ώρα, επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί έως τώρα στη Σαντορίνη, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, το βράδυ της Τετάρτης, δεν είναι ο κύριος, εξέφρασε ο σεισμολόγος  Γεράσιμος Παπαδόπουλο χαρακτηρίζοντας την περίπτωση του νησιού ως «πολύ δύσκολη».

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως «δεν έχουμε κλείσει ακόμα 24 ώρες, τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας, δεν μπορούμε όμως να καταλήξουμε ακόμα με οριστικό τρόπο» και επικαλούμενος τις πρώτες ενδείξεις είπε ότι «μάλλον συνεχίζεται η προσεισμική ακολουθία», χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη περίπτωση της Σαντορίνης «πολύ δύσκολη».

Προσέθεσε πως την Παρασκευή, έχοντας οι επιστήμονες στοιχεία 58 περίπου ωρών θα μπορούν να μιλήσουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα. «Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα, θα μας τα δώσει η ίδια η φύση. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αύριο, κλείνοντας σχεδόν 48 ώρες από τον σεισμό αυτό, θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο διάλογος για τους σεισμούς γίνεται πλέον δημόσια, χωρίς οι επιστήμονες να φοβούνται τυχόν παρεμβάσεις.

«Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που γίνεται ανοιχτά η εκτίμηση, δημόσια ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία και για το ενδεχόμενο ο σεισμός 5,2 Ρίχτερ να μην ήταν ο κύριος σεισμός ή να είναι ο κύριος σεισμός», είπε για να συμπληρώσει: «Σε άλλες εποχές θα έβαζαν κάποιοι ακόμα και εισαγγελείς να μας κυνηγούν».