Παρατηρείται αλλαγή στο μοτίβο των σεισμών - Πιθανή ηφαιστειακή διέγερση
Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο

Παρατηρείται αλλαγή στο μοτίβο των σεισμών - Πιθανή ηφαιστειακή διέγερση

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο επιβεβαίωσε ξένο σεισμολόγο ο οποίος σε ανάρτησή του αναφέρει ότι τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρείται σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο που καταγράφουν οι σεισμογράφοι στην  περιοχή των Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο (EMSC) αναφέρει: «Επιβεβαιώνεται. Υπάρχει σχεδόν συνεχής δόνηση στην περιοχή της Σαντορίνης. Δεν φαίνεται τίποτα αυτή την ώρα (επειδή είναι νύχτα) αλλά ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει». 

Οι ειδικοί εικάζουν ότι θα μπορούσε να είναι η κίνηση μάγματος στο υπέδαφος, αλλά το φαινόμενο εξακολουθεί να μελετάται. Συγκεκριμένα, απαντώντας στο ερώτημα τι μπορεί να συμβαίνει και που οφείλεται ο ήχος, εκτιμάει ότι: «η συνεχής δόνηση συχνά προκαλείται από μετακινήσεις υγρών», χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη σχετική ανάρτηση του ο καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολόγου Luis Donoso αναφέρει: «Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρείται σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, το οποίο είναι πλέον συνεχές».

Στο μεταξύ, νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:18. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 16 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 7,6 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Είχε προηγηθεί άλλη μία δόνηση των 4 Ρίχτερ στις 16:57, ενώ από τις 21:00 έως τις 22:00 καταγράφηκαν έξι δονήσεις μεγέθους από 3 έως 3,6 Ρίχτερ.

Το απόγευμα της Παρασκευής σε ανακοίνωσή του το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε μεταξύ άλλων για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες ότι «η κατανομή των επικέντρων περιορίζεται κυρίως σε μια περιοχή μήκους 10-12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπου έχουν εντοπιστεί και οι ισχυρότεροι σεισμοί», καθώς και ότι «παρατηρείται γενικά πτώση του αριθμού και του μεγέθους των σεισμών».

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το φαινόμενο της σμηνοσειράς σεισμών στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Σε έκθεσή του ανέφερε ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν πως  έχουν ενεργοποιηθεί δύο ομάδες σεισμών - από διαφορετικές, όπως τονίζεται, δομές - γεγονός που εκτιμάται και ερευνάται με την ανάγκη σοβαρότητα και προσοχή.

Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ το ένα επίκεντρο βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου και το άλλο ανατολικά, ενώ και τα δύο βρίσκονται σε διεύθυνση νοτιοδυτικά - βορειοανατολικά.