Φωτογραφία από Wikipedia
Ποιος είναι ο μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, επικρατέστερος διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου
Φωτογραφία από Wikipedia

Ποιος είναι ο μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, επικρατέστερος διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου

Μετά την ταφή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 95 ετών,  θα κινηθούν οι διαδικασίες για να ψηφιστεί ο διάδοχός του, που θα είναι και ο πρώτος προκαθήμενος της Αλβανικής Εκκλησίας που θα εκλεγεί από την αλβανική Ιερά Σύνοδο. 

Επόπτης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου εκλέχτηκε ο μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης. Την απόφαση έλαβε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας σε έκτακτη συνεδρίαση το πρωί του Σαββάτου.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες ο κ.κ. Ιωάννης είναι επιλογή του Αναστασίου για να τον διαδεχτεί και πρόκειται για ιεράρχη που είναι αλβανόφωνος και ήταν  ο πρώτος επίσκοπος που χειροτόνησε ο ίδιος ο Αναστάσιος το 1998.

Από τότε και έως σήμερα ο Ιωάννης ήταν το δεξί χέρι του Αναστασίου, τον συνόδευε σε επίσημες εκκλησιαστικές επισκέψεις του στο εξωτερικό και βρισκόταν πάντα στα δεξιά του σε μια εξόχως τιμητική θέση, ως ο παλαιότερος στην ιεραρχία.

Το βιογραφικό του

Ο Μητροπολίτης Ιωάννης (κατά κόσμον Φατμίρ Πελούσι, αλβανικά: Fatmir Pelushi‎‎) είναι Αλβανός επίσκοπος της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και Μητροπολίτης Κορυτσάς από το 1998. Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1956 στην Αλβανία σε οικογένεια Μπεκτασήδων. Το 1944, ο πατέρας του φυλακίστηκε ως «εχθρός του κράτους».

Παρά τη σοβαρή δίωξη οποιασδήποτε θρησκευτικότητας στην κομμουνιστική Αλβανία εκείνη την εποχή, ενδιαφερόταν έντονα για τα θρησκευτικά ζητήματα: "Μεταστράφηκα στον Χριστιανισμό το 1975, την τελευταία μου χρονιά στο σχολείο, αφού ένας φίλος μου  -μυστικός Ορθόδοξος Χριστιανός- μου έδωσε ένα αντίγραφο της Καινής Διαθήκης στα γαλλικά για να το διαβάσω. Είπε ότι θα με βοηθούσε να μάθω γαλλικά, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ιεραπόστολος.   Στην κεντρική βιβλιοθήκη των Τιράνων υπήρχαν πολλά θρησκευτικά βιβλία. Ευτυχώς, γνώριζα τον βιβλιοθηκονόμο και μπορούσα να δανειστώ κρυφά βιβλία από Ορθόδοξους, Καθολικούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους συγγραφείς - δεν με ένοιαζε. Όποιος πίστευε στον Θεό με βοηθούσε σε κάποιο βαθμό, ενώ για το κράτος ο πιστός ήταν εχθρός. Το επόμενο βήμα μου ήταν να συμμετάσχω σε μια μικρή υπόγεια εκκλησιαστική ομάδα. Μα τι ώρα ήταν!  Όχι μόνο εσείς, αλλά ολόκληρη η οικογένειά σας θα μπορούσατε να το πληρώσετε ακριβά, αν σας έβρισκαν να προσεύχεστε με κάποιον άλλο. Αλλά ταυτόχρονα ήταν τόσο μεγάλη χαρά!"[2]

Το 1979 έλαβε κρυφά το βάπτισμα από τον ιερέα, Κοσμά (Qirjo), με όνομα προς τιμή του Αποστόλου Ιωάννη του Θεολόγου. Εκείνα τα χρόνια της ιδιαίτερα σκληρής δίωξης της θρησκείας στην Αλβανία, οι συναντήσεις της μικρής ορθόδοξης κοινότητας πραγματοποιούνταν σε σπίτια της Κορυτσάς, ενώ η Θεία Λειτουργία και η κοινωνία των Τιμίων Δώρων ήταν πολύ σπάνιες.

Εργάστηκε σε ψυχιατρική κλινική και κινδύνευσε, πολλές φορές, να συλληφθεί.

Με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας, εισήλθε στην Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, με υποτροφία από την αλβανική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως έχει δηλώσει: "κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, έμαθα για την άφιξη του Μητροπολίτη Αναστάσιου (Γιαννουλάτου) στην Αλβανία και μετά από πρόσκλησή του, επέστρεψα το 1992 και εντυπωσιάστηκα από την αποφασιστικότητά του να υπηρετήσει την αποκατάσταση της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας". Αφού αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή το 1993, παρά τις προσφορές να παραμείνει ιερέας στις Ηνωμένες Πολιτείες, επέστρεψε στην Αλβανία.[2]

Στις 27 Φεβρουαρίου 1994 χειροτονήθηκε στον βαθμό του διακόνου και στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους στην ιεροσύνη, από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Το 1995 αναχώρησε για τις ΗΠΑ, ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του. Το 1996 επέστρεψε ξανά στην Αλβανία και διορίστηκε βοηθός πρύτανη του Θεολογικού Σεμιναρίου της Αναστάσεως του Χριστού (τότε της Ακαδημίας) στο Δυρράχιο, με την ανάδειξή του στον βαθμό του αρχιμανδρίτη την 19 Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς.

Στην ιδρυτική συνεδρίαση της νεοσύστατης Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, στις 18 Ιουλίου 1998 στα Τίρανα, ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης εξελέγη Μητροπολίτης Κορυτσάς.

Στις 20 Ιουλίου του ίδιου έτους, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού των Τιράνων, χειροτονήθηκε επίσκοπος και ενθρονίστηκε Μητροπολίτης Κορυτσάς. Τη χειροτονία τέλεσαν οι: Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, Μητροπολίτες Φιλαδελφείας Μελίτων και Βερατίου Ιγνάτιος.

Τον Ιούλιο του 2013, ηγήθηκε της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στους εορτασμούς που ήταν αφιερωμένοι στην 1025η επέτειο από τη βάπτιση της Ρωσίας.

Τον Οκτώβριο του 2015, στο Σαμπεζί, ηγήθηκε της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Πανορθόδοξης Προσυνοδικής Συνάντησης.[3].

Μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στις 25 Ιανουαρίου και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ανέλαβε τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου Τιράνων.[4]

Εκτός από τη μητρική του αλβανική γλώσσα, μιλάει άπταιστα αγγλικά και ελληνικά.