Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται ο Δήμος Αμοργού - Επτά σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σε μια ώρα
ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται ο Δήμος Αμοργού - Επτά σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σε μια ώρα

Στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή, προχώρησε με απόφασή του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και 11 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κηρυχθεί και ο Δήμος Σαντορίνης.

Στο μεταξύ, οι αλλεπάλληλοι σεισμοί συνεχίζουν να ταρακουνούν Σαντορίνη και Αμοργό, με 5 Ρίχτερ να είναι ο μεγαλύτερος τις τελευταίες ώρες.  Από τις 26 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί περισσότερες απο 14.000 δονήσεις.

Ειδικότερα λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα (03:14) σημειώθηκε σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Pίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 24 χλμ νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Επιπλέον, από τις 03:35 έως τις 04:23 καταγράφηκαν 4 σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών με μέγιστο μέγεθος το 4,6 στις 04:14 και επίκεντρο τα 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Παράλληλα διαδοχικές ήταν οι σεισμικές δονήσεις από τις 10:29 έως τις 12:02 στην ίδια περιοχή καθώς καταγράφηκαν 10 σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ με ισχυρότερη αυτή που σημειώθηκε στις 10:29 (4,9) με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 27 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος των δύο μόνιμων επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ, που ασχολούνται με τα θέματα της σεισμικής επικινδυνότητας και της μείωσης του σεισμικού κινδύνου, καθώς και τα θέματα του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου, καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, περισσότεροι από 1.100 σεισμοί έχουν συμβεί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3 Ρίχτερ.

Τη μικρή μετατόπιση που εμφανίζει η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμοργού, την χαρακτήρισε ως κάτι συνηθισμένο. Επίσης, τόνισε ότι εξακολουθεί να παραμένει στα ίδια επίπεδα τόσο η σεισμική όσο και η ηφαιστειακή διέγερση στο εσωτερικό της καλντέρας. Επιπλέον, προσέθεσε ότι δεν είναι ανησυχητικό το γεγονός πως οι κάτοικοι σε διαφορετικά νησιά αισθάνονται με διαφορετικό τρόπο τους σεισμούς, αρκεί να ακολουθούν τα μέτρα πολιτικής προστασίας που έχουν ανακοινωθεί.

Μεταξύ αυτών η επιλογή ασφαλών διαδρόμων κατά τη μετακίνησή τους στα νησιά, η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων και περιοχών με έντονο καθοριστικό κίνδυνο, ειδικά στη Σαντορίνη, η αποφυγή των λιμανιών της Καλντέρας.

Επίσης, ανέφερε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο έως την Παρασκευή και ότι το σύνολο των δημοσίων κτηρίων που έχουν εξεταστεί εμφανίζουν πολύ καλή σεισμική συμπεριφορά. Σε νέα σύσκεψη το Σάββατο θα επαναξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και θα εκδοθεί το νέο πόρισμα.