Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Αμοργό
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Αμοργό

Ασταμάτητες είναι οι σεισμικές δονήσεις στα ανοιχτά της Σαντορίνης, με πιο πρόσφατη στις 16:09 το μεσημέρι της Πέμπτης (06/02) εντάσεως 4,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, στα 22χλμ. νότια, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού,  ενώ το εστιακό του βάθος ήταν στα 11,5 χλμ.

Υπενθυμίζεται ότι, με έξι σεισμικές δονήσεις συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30 (αντίστοιχα, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, στις 05:23, στις 04:48, στις 04:45, στις 04:27, στις 04:24 και στις 04:02) στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Νωρίτερα, τρεις «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4,1 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν στη 01:16, στις 00:59 και στις 00:57, κατά τα δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Σαντορίνης - Μπαράζ σεισμών από το βράδυ της Τετάρτης

Στο μεταξύ, έντονη σεισμική δραστηριότητα καταγράφηκε το βράδυ της Τετάρτης, με αποκορύφωμα τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ στις 21:03. Ο κρατικός μηχανισμός και οι άνδρες της ΕΜΑΚ βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού. Παράλληλα, το ΕΚΠΑ προειδοποιεί ότι ο κύριος σεισμός ενδέχεται να μην έχει ακόμη εκδηλωθεί.

Ήδη, χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναχωρήσει από τη Σαντορίνη με πλοία και αεροπλάνα, ωστόσο σημανιτκός αριθμός κατοίκων παραμένει στις εστίες του. Οι περισσότεροι ήταν εργαζόμενοι που άφησαν τις δουλειές τους, φοβούμενοι ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 11.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει το νησί. Από την Τρίτη (04/02), προστίθενται συνεχώς νέα έκτακτα δρομολόγια αεροπορικά και ακτοπλοϊκά προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξημένη ζήτηση.

Κλειστά παραμείνουν και τα σχολεία έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ διαπιστώθηκε ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

Λέκκας για Σαντορίνη: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ

Ταυτόχρονα, αισιόδοξος ότι απομακρύνεται το σενάριο σεισμικής δόνησης άνω των 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη εμφανίστηκε ο Καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας την Πέμπτη (06/02) στην ΕΡΤ ανέφερε: «Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Με άλλα λόγια, το σενάριο για πάνω από 6 βαθμούς, (6,1 6,2) και ενισχύεται το σενάριο - στην ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω - για κάτω από 6 βαθμούς. Αυτό το σενάριο τώρα πια δεν υπάρχει. Για κάτω όμως, από 6, δηλαδή (5,9, 5,8), υπάρχει μία απειροελάχιστη πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός.

Με αυτόν τον σεισμό λοιπόν, οφείλουμε να σχεδιάσουμε. Και με αυτό τον σεισμό αναπτύχθηκαν και οι επιχειρησιακές δράσεις που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα από τους επιχειρησιακούς φορείς. Το πιο πιθανό σενάριο όμως, είναι να συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα για κάποιες μέρες πολλές ή κάποιες βδομάδες με την ίδια ένταση, με τους ίδιους ρυθμούς, δηλαδή πάρα πολλούς σεισμούς.

Και οι περισσότεροι είναι μεταξύ 3 και 5 βαθμών. Αυτοί οι σεισμοί, λοιπόν, είναι σεισμοί που θα είναι το επικρατέστερο σενάριο για κάποιες εβδομάδες. Και ένα ενδιάμεσο σενάριο είναι να κάνει ένα 5,5 και να αποσβεστεί με πιο γρήγορο ρυθμό η όλη κατάσταση (…)».

Ενώ στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να τονίσει το εξής «Όσον αφορά τα κτίρια δεν υφίστανται καμία καταπόνηση, διότι η καταπόνηση που υφίστανται είναι μέσα στην πλαστική παραμόρφωση, όπως λέμε. Δηλαδή δεν έχουμε θραύσεις και άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στα κτίρια με αυτούς τους σεισμούς».

Αναφορικά τώρα με το αν υπάρχει θέμα με τα υπόσκαφα κτήρια στην Καλντέρα, ο κ. Λέκκας επισήμανε «Είναι πολύ ανθεκτικές κατασκευές, άσχετα βέβαια αν είναι υπόσκαφα τώρα-είναι πρώτα σε ζήτηση από άποψη τουριστική. Έχουν γίνει παρεμβάσεις οι οποίες δεν ξέρουμε ποιες είναι. Παλιά τα υπόσκαφα, δηλαδή πριν την τουριστική ανάπτυξη, ήταν πολύ ασφαλείς κατασκευές. Τώρα βέβαια δεν ξέρουμε πώς διατάσσονται τα υπόσκαφα (…).

Βέβαια, τα κτίρια της Καλντέρας θα έχουν κάποιο πρόβλημα σε ένα σενάριο ακραίο. Επίσης, ανέπτυξαν χθες και τις πέντε περιοχές που θα έχουμε κατολισθήσεις. Σε αυτές τις περιοχές, λοιπόν, εκτελούνται ειδικές δράσεις έτσι ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο αφενός και αφετέρου να κάνουμε κάποιες δράσεις προληπτικές που να μας επιτρέψουν να μην έχουμε μεγάλη έκθεση των επισκεπτών, δηλαδή να μην πάνε οι επισκέπτες σε σημεία που υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουμε κατολίσθηση».

Τέλος, όσον αφορά το τι ισχύει και για τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, εκτός της Σαντορίνης, όπως για παράδειγμα την Αμοργό, ο Καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος ΟΑΣΠ, έδωσε την παρακάτω απάντηση «Στην Αμοργό, ο κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος, διότι, εάν έχουμε κατευθυντικότητα του ρήγματος προς τη Σαντορίνη, τότε κινδυνεύει η Σαντορίνη παρά προς τα βορειοανατολικά η περιοχή της Αμοργού. Η Αμοργός έχει πολύ πιο βραχώδη δομή με αποτέλεσμα να μην ενισχύονται οι σεισμικές κινήσεις. Για αυτό και μας ανησυχεί περισσότερο η Σαντορίνη.

Ενώ για την Ανάφη και την Ίο δεν υπάρχει ιδιαίτερο θέμα. Ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μικρός και επίσης θα ήθελα να σας πω ότι εχθές το βράδυ στις 9 ο Δήμαρχος Νάξου έκανε μία σύσκεψη όλων των φορέων που είναι στον Δήμο του, που έχει τα μικρά νησιά, τα Κουφονήσια κτλ και εκεί τους ανέπτυξα ότι ο Δήμος Νάξου μαζί με τα νησιά τα υπόλοιπα δεν έχουν κίνδυνο. Οι επιταχύνσεις, δηλαδή είναι εξαιρετικά μικρές, σχεδόν μηδενικές.

Όπως και στη Σαντορίνη μια παράμετρος είναι ότι οι επιταχύνσεις είναι πολύ μικρές, που σημαίνει ότι δεν θα πάθουν βλάβες. Δηλαδή είναι στο 0,2%. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι με αυτά τα φαινόμενα έτσι όπως εξελίσσονται δεν κινδυνεύουν και η Ανάφη και Ίος και πολύ περισσότερο βεβαίως η Νάξος και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων».