Σεισμός 5 Ρίχτερ τα ξημερώματα στην Αμοργό - Ακολούθησαν άλλοι δύο των 4 Ρίχτερ και άνω
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Σεισμός 5 Ρίχτερ τα ξημερώματα στην Αμοργό - Ακολούθησαν άλλοι δύο των 4 Ρίχτερ και άνω

Ασταμάτητη είναι η σεισμική δραστηριότητα στα ανοιχτά της Σαντορίνης, καθώς άλλες πολλές σεισμικές δονήσεις καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (12/02) στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:21 σε απόσταση 230 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 17 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Η πιο «ισχυρή» από αυτές τις σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκε στις 03:14, κάπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έπειτα, ακολούθησαν άλλες τέσσερις «ασθενείς» δονήσεις, 4, 4,6, 4 και 4,1 βαθμών, αντίστοιχα στις 03:35, στις 04:14, στις 04:18 και στις 04:23, στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων νότια της ίδιας κοινότητας, κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου.

Από την 1η Φεβρουαρίου ως τις 12 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφτεί στην περιοχή των Κυκλάδων πάνω από 1.100 σεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών, συνόψισε την Τρίτη ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.

Ευ. Λέκκας: Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον κύριο σεισμό

«Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τι γίνεται.

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews.

«Το πιο καλό σενάριο για όλους μας είναι να συνεχίσει αυτό το σμήνος και  μην υπάρξει καμιά εξέλιξη περαιτέρω, αυτό που με ανησυχεί εμένα περισσότερο είναι αν βλέπουμε- και δεν το βλέπουμε τώρα – αν τα επίκεντρα των σεισμών εξαπλώνονται, αυτό σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμη μεγαλύτερη», είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης για παν ενδεχόμενο. Παράλληλα συνεχώς προστίθενται νέοι σεισμογράφοι για την πληρέστερη καταγραφή.

Ενώ από τους δύο υποθαλάσσιους σεισμογράφους που ανασύρθηκαν από την Καλντέρα θα εξαχθούν πολύτιμα δεδομένα για το ακριβές επίκεντρο των σεισμών, ώστε να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να κάνει πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία της σεισμικής ακολουθίας.

Μέτρα στήριξης εργαζομένων

Σημειώνεται ότι, ειδικά μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της Σαντορίνης ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αφορά εργαζομένους με πρόσληψη έως και 31 Ιανουαρίου 2025″.

Για όσους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας προβλέπεται αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 534 ευρώ (αντιστοιχεί σε 30 μέρες).

Διασφαλίζεται επίσης η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών.
Οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ενώ στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν δήλωση εδώ.

«Η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί» - Τι λένε οι ειδικοί 

Επί ποδός βρίσκονται οι επιστήμονες λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που εκδηλώνεται εδώ και μέρες στα ανοιχτά της Σαντορίνης. Τα ξημερώματα της Τετάρτης σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός 5 Ρίχτερ στην Αμοργό που προκάλεσε έντονη αναστάτωση στους κατοίκους του νησιού.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και εκπρόσωπος επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τετάρτη το πρωί (12/02) ανέφερε για την έντονη σεισμική ακολουθία μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης:

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια μικρή μετακίνηση της σεισμικότητας προς την Αμοργό. Οι μετακινήσεις αυτές είναι συχνές και τις έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις», είπε αρχικά.

«Το πρώτο πόρισμα είναι πως η κατάσταση είναι σταθερή. Ενώ στην αρχή είχαμε μια μικρή ύφεση στα 3άρια, τώρα ξαναέχουμε τον ίδιο περίπου ρυθμό. Παραμένει ωστόσο μια από τις πιο δύσκολες ακολουθίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο», σημείωσε. 

«Το κεφάλι μας δεν θα ησυχάσει τόσο εύκολα γιατί δυστυχώς η διάρκεια αυτών των ακολουθιών ακόμα και στην απλή περίπτωση της σμηνοσειράς είναι εβδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό κουμπί να κλείσουμε την φύση και να ησυχάσουμε αύριο, μεθαύριο. Θα πρέπει να κινηθούμε με βάση την υπόθεση ότι μπορεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα να συνεχίσουμε να έχουμε μια ανάλογη κατάσταση. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται για παράδειγμα 7 χρόνια».

Στη συνέχεια τόνισε πως κανείς δεν είπε στους κατοίκους να φύγουν αλλά δεν μπορεί να τους πει ο ίδιος και να γυρίσουν «γιατί το ψυχολογικό θέμα είναι τελείως υποκειμενικό». Πάντως επισήμανε πως «είναι όσο ασφαλείς ήταν και πριν ξεκινήσει η ακολουθία».

Αναφορικά με τα σενάρια, ο κ. Παπαζάχος συνέχισε λέγοντας πως έχουν γίνει εκτιμήσεις για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένας σεισμός 6,5 Ρίχτερ «και οι ζημιές είναι περιορισμένες. Ειδικά στα σύγχρονα κτίρια».  

Για το εάν θα παραταθούν και άλλο τα μέτρα είπε θα γίνει συνεδρίαση το Σάββατο, ενώ επισήμανε «λόγοι για να μπει κάποιος στα σχολεία της Σαντορίνης λόγω ακαταλληλότητας, δεν υπάρχουν».

Α. Τσελέντης: Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό της τάξης των 6R απαντώ ΝΑΙ

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας προχώρησε σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook το πρωί της Τετάρτης και επεσήμανε ότι κατά τη δική του άποψη θα μπορούσαμε να έχουμε σεισμό 6 Ρίχτερ στις Κυκλάδε.ς

Αναλυτικά η ανάρτησή του: 

Γ. Παπαδόπουλος: «Δεν θα θέλαμε έναν σεισμό 6 Ρίχτερ, θα δώσει τη δυνατότητα διέγερσης και άλλων ρηγμάτων»

«Στις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου πουθενά δεν αναφέρεται άνω οροφή των 6 Ρίχτερ. Ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός δεν θα βοηθούσε. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μεγαλύτερο σεισμό ενδεχομένως να αποφορτίσει την κατάσταση αλλά μπορεί να είναι και βλαβερός» είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Action24.

«Δεν μπορώ να μπω στη λογική ότι  θα εκτονώσει. Τότε μπαίνουν άλλα ζητήματα. Ο σεισμός με μέγεθος 6 τότε αποκτά δυνατότητες διέγερσης και άλλων ρηγμάτων. Αυτό το λαμβάνουν υπόψη;» πρόσθεσε 

Κατά τον ίδιο «μετά τις 5 Φεβρουαρίου και παρά τον 5,3 υπάρχει μια σταθερότητα. Το μέσο μέγεθος των σεισμών έχει αρχίσει να μειώνεται όπως και το πλήθος. Δεν έχει τα επιθετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν τις 5 Φεβρουαρίου».

K. Συνολάκης: Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο μικρής ηφαιστειακής έκρηξης

Ο καθηγητής της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στους σεισμούς του τελευταίου διαστήματος, είπε μεταξύ άλλων: «Θα δούμε πού θα οδηγήσει η σεισμική δραστηριότητα κι αν θα έχουμε μια ισχυρότερη δόνηση».

Επικεντρώνοντας στο ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης, ανέφερε ότι «από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια παραμόρφωση στο έδαφος στην περιοχή της Καλντέρας. Επίσης στο Κολούμπο έχουμε αέρια που αναδύονται από τον βυθό. Αυτά, σε συνδυασμό με τις σεισμικές δονήσεις και τη μετακίνηση ηφαιστειακών υγρών προς την επιφάνεια, καθιστούν πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη, όχι όμως μεγάλης ισχύος».

Ο κ. Συνολάκης παρατήρησε ότι στην Καλντέρα υπάρχουν 4 μετρητές που συλλέγουν δεδομένα, αλλά δυστυχώς η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πρόσβαση σε αυτά.

Στη συνέχεια ανέφερε πως δεν μπορεί, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να προσδιοριστεί σε ποιο από τα ηφαίστεια της περιοχής θα γίνει η έκρηξη, αν γίνει, και ότι σε περίπτωση που συμβεί είναι το πιθανότερο να ενεργοποιήσει ρήγματα και να προκαλέσει νέους σεισμούς.