Τα μέλη της Επιτροπής που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη Τρίτη στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, όρισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Η επιτροπή θα απαρτίζεται από 15 μέλη και συγκεκριμένα, 6 από την Μακεδονία, 6 από τη Θεσσαλία, έναν από την Στερεά Ελλάδα και έναν από την Πελοπόννησο, όπως μετέδωσε το ΣΚΑΙ.
Νωρίτερα, ο διευθυντής γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους αγροτών την Τρίτη το πρωί στις 12 στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τη Δευτέρα επιστρέφει από το Βελιγράδι».
«Ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι είναι πάντα ανοιχτός στον διάλογο, αναμένεται η γνωστοποίηση από πλευράς των αγροτών των 10 εκπροσώπων που θα προσέλθουν στη συνάντηση», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.
Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί ως την Τρίτη που αναμένεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες σχετικά με το κλείσιμο των δρόμων ο ίδιος σχολίασε: «Δεν μπορεί το δικαίωμα μιας ομάδας στη διαμαρτυρία να είναι σε βάρος των δικαιωμάτων άλλων ομάδων. Πρέπει οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο».
«Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα, σε μέσο μακροπρόθεσμο επίπεδο μπορούν να εξεταστούν ζητήματα τα οποία αφορούν τους αγρότες πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί - και δεν είναι λίγα- αναφέρομαι στις μειώσεις των ΦΠΑ για τα αγροτικά λιπάσματα, ζωοτροφές, στα αγροτικά μηχανήματα κ.α», τόνισε.
Ολιγόωροι αποκλεισμοί σε εθνικές οδούς
Συνεχίζονται και σήμερα οι ολιγόωροι αποκλεισμοί εθνικών και επαρχιακών οδών, καθώς και τελωνείων από τα μπλόκα των αγροτών που θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη, στις 12:00 - που γνωστοποίησαν κυβερνητικές πηγές.
Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός επιστρέφει από το Βελιγράδι, ενώ αναμένεται η γνωστοποίηση από πλευράς των αγροτών των 10 εκπροσώπων που θα προσέλθουν στη συνάντηση.
Το ραντεβού με τους αγρότες επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.
Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του τελωνείου Κιλκίς που εδρεύει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεταλλικού επί του αυτοκινητοδρόμου Θεσσαλονίκης-Δοϊράνης, προχώρησαν από τις 10:20 σήμερα το πρωί (09/02) αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Παρατάσσοντας τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα έβαλαν φρένο στη διέλευση φορτηγών οχημάτων και τον εκτελωνισμό εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το τελωνείο, από αυτό καθημερινά περνούν 30-40 φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα προς εξαγωγή και περί τα 20-30 κάνουν εισαγωγές από τρίτες χώρες. Τα νούμερα αυτά, εξαρτώνται από την ημέρα και την περίοδο.
Σε τετράωρο αποκλεισμό του Τελωνείου της Νίκης στην Φλώρινα προχώρησαν στις 13.00 το μεσημέρι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ΠΕ Φλώρινας. Ο αποκλεισμός αφορά μόνο την κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων που κινούνται από και προς την Βόρεια Μακεδονία ενώ για τα υπόλοιπα ΙΧ η κυκλοφορία γίνεται κανονικά.
Δεν υπάρχουν ουρές φορτηγών στα σύνορα, καθώς από την πλευρά της Ελλάδας η Αστυνομία έχει ακινητοποιήσει τα φορτηγά σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων πριν από τα σύνορα ενώ από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας οι αρχές έχουν προχωρήσει στην ακινητοποίησή τους σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τα σύνορα.
Από τα σύνορα της Νίκης διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες φορτηγά, με πινακίδες Βόρειας Μακεδονίας, που μεταφέρουν λιγνίτη από τα ορυχεία της Αχλάδας στη Φλώρινα στις τρεις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού που λειτουργεί 15 χλμ από τα σύνορα, στην πολη Μπίτολα.
Στον βόρειο Έβρο θα στηθεί «μπλόκο» στη γέφυρα των Καστανεών το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, ενώ αύριο το απόγευμα θα βγουν τα τρακτέρ και στο Τυχερό, στον Πέπλο, στις Φέρες, στα Λουτρά και στην Αλεξανδρούπολη, όπως αποφάσισαν στη χθεσινή συνέλευσή τους οι αγρότες του νοτίου και κεντρικού Έβρου.
Απόψε, στις 8 μ.μ. οι αγρότες του Διδυμοτείχου θα κάνουν δεύτερη σύσκεψη του τοπικού αγροτικού συλλόγου, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενισχύοντας το μπλόκο των Καστανεών ή εάν θα προχωρήσουν σε ξεχωριστή κινητοποίηση.
Τα αιτήματα των αγροτών
Στο υπόμνημά τους, οι αγρότες διατυπώνουν εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Η επιστολή περιλαμβάνει και ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, με το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.
- Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα.
- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας