Συνεδριάζει την Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το ΚΥΣΕΑ όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των αιτημάτων ασύλου και της έκδοσης αποφάσεων για τους πρόσφυγες από τη Συρία.
Τις σχετικές συζητήσεις που θα γίνουν στο ΚΥΣΕΑ ετοιμάζει το υπουργείο Μετανάστευσης καθώς παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις που διαμορφώνονται μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα, υπάρχουν 9.450 Σύροι πρόσφυγες, δηλαδή το 35% των ατόμων που φιλοξενούνται σε δομές.
Αναφορικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία η Αυστρία, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Βρετανία αναστέλλουν όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες. Όπως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε τη Δευτέρα (9/12) το μεσημέρι, «μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η εξέλιξη στη Συρία θα είναι ειρηνική και δεν θα πυροδοτήσει νέο κύμα προσφύγων».
Σχετικά με τις εξελίξεις, ο καγκελάριος Σολτς χαρακτήρισε καλό νέο την πτώση του Άσαντ στη Συρία που καταπίεσε βάναυσα τον λαό του, άφησε αμέτρητους νεκρούς πίσω του και εκατομμύρια πρόσφυγες. Περίπου ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες ζουν στη Γερμανία από το 2011 που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ενώ την Κυριακή (8/12) και τη Δευτέρα (9/12) Σύροι πρόσφυγες στη Γερμανία πανηγύρησαν για την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος.
Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει και μια συζήτηση για την αντιπαράθεση για τους Σύρους πρόσφυγες, διότι έχουμε στελέχη της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης να λένε ότι δεν υπάρχουν πλέον βασικοί λόγοι για τη χορήγηση ασύλου στους Σύρους πρόσφυγες.
Τέλος, τα κυβερνητικά κόμματα Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι αλλά και οι Φιλελεύθεροι συνιστούν αυτοσυγκράτηση προς το παρόν.