Διαδηλώσεις στη μνήμη των 57 θυμάτων των Τεμπών πραγματοποιούνται, εκτός από την Ελλάδα, και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, διοργανώνονται σε 124 πόλεις της Ευρώπης, καθώς και στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, ενώ πλήθος δημοσιευμάτων εμφανίζονται στον διεθνή Τύπο
Στις Βρυξέλλες το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 18:00 (τοπική ώρα) μπροστά από το Ευρωκοινοβούλιο, στη Ρώμη η συγκέντρωση θα γίνει μπροστά στο κεντρικό σιδηρόδρομο με ώρα έναρξης να έχει καθοριστεί στις 16:00, με συνολικά εννέα πόλεις στην Ιταλία να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για το πιο φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ευρώπη.
Στο Λονδίνο η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας (18:00 τοπική) έξω από την ελληνική Πρεσβεία.
Στη Γαλλία επτά πόλεις, ανάμεσά τους Παρίσι, Μασσαλία, Τουλούζη, Στρασβούργο, Λιόν και Νίκαια, θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για τη σιδηροδρομική τραγωδία.
Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται και στο Βερολίνο έξω από την ελληνική Πρεσβεία με τους ομογενείς να καλούν τον κόσμο να δώσει δυναμικό παρών.
Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται επίσης στη Νέα Υόρκη ενώ την Πέμπτη (27/02), στην Αυστραλία εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ελληνικό προξενείο.
Σημειώνεται ότι ακόμα και στη Νότια Κορέα πολίτες κρατώντας πανό, έβγαλαν λόγο για τα θύματα των Τεμπών.
@jo_klt Ενωμένοι πάντα & παντού 👏🏻👏🏻👏🏻📍Pohang, South Korea #tempi #korea #δενεχωοξυγονο #τεμπη ♬ original sound - Jo
Τι αναφέρει ο ξένος Τύπος
Πολλά είναι και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που αναφέρονται στις μαζικές διαμαρτυρίες των πολιτών καθώς και στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
«Οργή στην Ελλάδα καθώς η δεύτερη επέτειος της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη προκαλεί μαζικές διαμαρτυρίες» γράφει ο βρετανικός Guardian.
«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις και απεργίες καθώς σήμερα στην Ελλάδα είναι η δεύτερη επέτειος από ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, το αποτέλεσμα του οποίου έβαλε στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» ξεκινάει το δημοσίευμα του, ενώ αναφέρεται και στο πόρισμα 178 σελίδων για το δυστύχημα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη (27/02).
Το Pοlitico επίσης γράφει: «Το Ελλάδα κατακλύζεται από μαζικές απεργίες καθώς η καχυποψία και ο θυμός βράζουν» ενώ κάνει αναφορά για την πρωτοφανή μαζική απεργία. «Δεν βοηθάει το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά, μια δίκη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει εν μέσω συνεχών καθυστερήσεων στην έρευνα.»
Το Al Jazzera αναφέρει σχετικά σε σημερινό δημοσίευμα: «Η σιδηροδρομική τραγωδία της Ελλάδας οφείλεται στα κενά ασφαλείας χρόνων, όπως διαπιστώνει έρευνα».
«Η Ελλάδα σε γενική απεργία και στους δρόμους για να τιμήσει τους νεκρούς από τη σύγκρουση των τρένων το 2023» γράφει το γαλλικό BFMTV.
«Μια θλιβερή επέτειος. Χιλιάδες άνθρωποι ετοιμάζονται να διαδηλώσουν αυτήν την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, σε όλη την Ελλάδα, με τη χώρα να παραλύει από μια γενική απεργία για να τιμήσουν τους 57 ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση των τρένων πριν από δύο χρόνια», συνεχίζει.
«Η Ελλάδα σε αδιέξοδο ενόψει της μαζικής διαμαρτυρίας για την επέτειο του θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος» είναι ο τίτλος του Reuters.
Αναφερόμενο στη σημερινή γενική απεργία σε όλη τη χώρα, σχολιάζει ότι «η χωριστή δικαστική έρευνα παραμένει ημιτελής και κανείς δεν έχει καταδικαστεί για το δυστύχημα. Αυτό εξοργίζει πολλούς στην Ελλάδα».
Ενώ το Independent σχολιάζει ότι «καθώς αυξάνεται η οργή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι απεργούν και χιλιάδες αναμένεται να διαδηλώσουν».
«Η μαζική κινητοποίηση, υπό την ηγεσία των συγγενών των 57 ανθρώπων που σκοτώθηκαν, έχει τροφοδοτηθεί από τη δημόσια δυσαρέσκεια» σχολιάζει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.