Όταν εξετάζουμε το γεωλογικό περιβάλλον αυτών των σεισμών, βλέπουμε ότι αναπτύχθηκαν σε ένα ενεργό ηφαιστειακό νησιωτικό τόξο με γεωμετρία σε σχήμα τόξου κατά μήκος της γραμμής Αθήνα-Σαντορίνη-Ντάτσα-Αλικαρνασσός, αναφέρει ο Τούρκος σεισμολόγος, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Εφαρμογών για τους Σεισμούς (DAUM) του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül (DEÜ), Χασάν Σόζμπιλιρ για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.
Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, «τις τελευταίες ημέρες, γίνεται αντιληπτό ότι στο Αιγαίο Πέλαγος, ακριβώς βόρεια του νησιού της Σαντορίνης, συνεχίζεται μια δραστηριότητα με τη μορφή σεισμικής καταιγίδας με μεγέθη που κυμαίνονται μεταξύ 3 και 4,9.
Σ' αυτό το περιβάλλον σε σχήμα τόξου, γνωστό ως ηφαιστειακό νησιωτικό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, υπάρχουν ηφαιστειακά νησιά διαφορετικών μεγεθών, όπως η Σαντορίνη, η Μήλος και η Νίσυρος. Πολυάριθμοι σεισμοί σημειώθηκαν γύρω από τα ηφαίστεια που σχημάτισαν αυτά τα νησιά κατά την ιστορική και την ενόργανη περίοδο και ηφαιστειακές εκρήξεις αναπτύχθηκαν σε αυτά τα νησιά κατά τις ιστορικές περιόδους. Για το λόγο αυτό, είναι αποδεκτό ότι τα ηφαίστεια που σχημάτισαν τα νησιά αυτά είναι ενεργά ακόμη και σήμερα».
Deprem uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir:
— Egedesonsöz (@egede_sonsoz) February 3, 2025
"Şu anda yaşananlar üst kabukta gelişen ve Türkiye'yi çok fazla etkilemeyecek depremler, 7 büyüklüğünde olsa bile Türkiye'de batı kıyıları etkilenmeyecek ama bölgede tsunami tehlikesi var" pic.twitter.com/HhIMGk5us2
Ενδέχεται να σχετίζεται με ηφαιστειακή ενεργότητα
«Στα βόρεια της Σαντορίνης, αποκάλυψαν την ύπαρξη του συστήματος ρηγμάτων Σαντορίνης-Αμοργού και δήλωσαν ότι θα υπάρξει σημαντική δραστηριότητα κατά μήκος αυτού του συστήματος ρηγμάτων και ότι η δραστηριότητα αυτή μπορεί να σχετίζεται με ηφαιστειακή ενεργότητα.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, διαπιστώθηκε ότι ο σεισμός της Αμοργού στις 9 Ιουλίου 1956 με μέγεθος 7,5 και εστιακό βάθος 25 χιλιομέτρων ανέπτυξε ένα επιφανειακό ρήγμα μήκους 75 χιλιομέτρων στον πυθμένα της θάλασσας και προκάλεσε τσουνάμι στα κοντινά νησιά.
Είναι γνωστό ότι μόλις 13 δευτερόλεπτα μετά τον σεισμό του 1956, σημειώθηκε ένας δεύτερος σεισμός με εστιακό βάθος 45-90 χιλιόμετρα και μέγεθος 6 έως 7,2 Ρίχτερ. Από τα αρχεία γίνεται αντιληπτό ότι 3.200 κτίρια στη Σαντορίνη και την Αμοργό υπέστησαν ζημιές και 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτούς τους σεισμούς.
Εξυπακούεται ότι οι πρόσφατοι σεισμοί στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου προκλήθηκαν από το ρήγμα Σαντορίνης-Αμοργού και τα ρήγματα που βρίσκονται κοντά στο ρήγμα αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρρηξη του ρήγματος της Αμοργού το 1956, μπορεί να υποτεθεί ότι οι σεισμοί που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα είναι σεισμοί που προκλήθηκαν από μαγματικές πηγές και υδροθερμική δραστηριότητα και υποδηλώνουν την έναρξη μιας νέας ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Για τους λόγους αυτούς, το σύστημα ρηγμάτων Ανάφης-Αστυπάλαιας, το σύστημα ρηγμάτων Λος και το ρήγμα του Κινάρου στην περιοχή φαίνεται να έχουν μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν καταστροφικούς σεισμούς στο εγγύς μέλλον», είπε.
EGE KIYILARINA TSUNAMİ UYARISI..
— İzmir'de Bunlar Oldu (@izmirimhaber) February 3, 2025
İzmir’den canlı yayına katılan Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, olası büyük bir depremde Ege kıyılarında tsunami yaşanabileceğini ve ona göre hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. (Ekol TV)
#izmir pic.twitter.com/RygdjLZNB0
Σεισμικές δονήσεις μεταξύ Κρήτης και Ρόδου
«Αυτά τα ζωντανά ρήγματα σπάνε επίσης τον φλοιό κάτω από το Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σύμφωνα με τη γεωμετρία του ηφαιστειακού τόξου, παράγοντας σεισμούς και καλύπτοντας έτσι την πίεση στην περιοχή.
Κάτω από τον φλοιό του Αιγαίου υπάρχει ένα όριο πλακών σε σχήμα τόξου, γνωστό ως ζώνη καταβύθισης του Αιγαίου, η οποία περνάει νότια της νήσου Κρήτης. Νότια αυτού του ορίου, η αφρικανική πλάκα βυθίζεται κάτω από την πλάκα του Αιγαίου με ρυθμό 20 χιλιοστών ανά έτος. Για το λόγο αυτό, πολλοί σεισμοί συμβαίνουν μεταξύ της Κρήτης και της Ρόδου».