Εικόνες και βίντεο με τα νεκρά ψάρια στο Βόλο «ντύνουν» δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου τη στιγμή που ερευνώνται τα αίτια του φαινομένου. Μάλιστα, τις τελευταίες 24 ώρες συλλέχθηκαν πάνω από 40 τόνοι.
«Οι ελληνικές Αρχές άρχισαν να συλλέγουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια που ξεχύθηκαν σε ένα τουριστικό λιμάνι στην πόλη του Βόλου αυτή την εβδομάδα. Τα πλωτά κουφάρια κάλυψαν σε όλο το λιμάνι και προκάλεσαν μια δυσοσμία που ανησύχησε τους κατοίκους και τις Αρχές, οι οποίες έτρεξαν να τα μαζέψουν πριν η ανυπόφορη μυρωδιά φτάσει σε κοντινά εστιατόρια και ξενοδοχεία», γράφει η βρετανική Guardian και συνεχίζει: «περισσότεροι από 40 τόνοι συλλέχθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις Αρχές.«Νεκρά ψάρια σκέπασαν το τουριστικό λιμάνι του Βόλου».
Σε δημοσίευμα του SkyNews με τίτλο «Νεκρά ψάρια καλύπτουν το ελληνικό τουριστικό λιμάνι του Βόλου», αναφέρεται ότι «εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν καλύψει ένα ελληνικό τουριστικό λιμάνι, με τις αρχές να προσπαθούν να καθαρίσουν».
«Οι ελληνικές αρχές άρχισαν να συλλέγουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια που ξεχύθηκαν σε ένα τουριστικό λιμάνι στην κεντρική πόλη του Βόλου αυτή την εβδομάδα, αφού εκτοπίστηκαν από τα συνήθη ενδιαιτήματά τους στο γλυκό νερό κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του περασμένου έτους», σημειώνει το διεθνές πρακτορείο Reuters.
«Οι ειδικοί δήλωσαν ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από τις ιστορικές πλημμύρες του περασμένου έτους που χτύπησαν τον θεσσαλικό κάμπο πέρυσι βορειότερα, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών και των λιμνών. Ένα δίχτυ δεν είχε τοποθετηθεί στις εκβολές του ποταμού που οδηγεί στο Βόλο, είπαν. Όταν τα ψάρια συναντήθηκαν με τη θάλασσα, το αλμυρό νερό πιθανότατα τα σκότωσε».
Έρευνα ξεκινούν οι αρμόδιες Αρχές
Υπενθυμίζεται ότι έρευνα υπό την επίβλεψη του Εισαγγελέα Υπηρεσίας, θα γίνει σε ειδικά εργαστήρια και θα ληφθούν δείγματα τόσο από τα νεκρά ψάρια, όσο και στις εκβολές της Λίμνης Κάρλας στο Βόλο για να βρεθεί η αιτία θανάτου. Θα εξεταστεί ακόμα και η πιθανότητα να έχει εισχωρήσει κάποια ουσία στον οργανισμό των ψαριών.
Επιπλέον, θα ελεγχθεί και η ποιότητα του νερού. Η έρευνα θα γίνει σε όλη την ακτογραμμή του Παγασητικού που εντοπίζονται τα νεκρά ψάρια, δηλαδή σε λιμάνι Βόλου, Άναυρο, Αλυκές και Ν. Αγχίαλο, ενώ ο Δήμος Βόλου αποφάσισε να υποστείλει προσωρινά τις Γαλάζιες Σημαίες σε 6 από τις 11 ακτές του, λόγω των νεκρών ψαριών.