Το μπέικον πρόκειται να γίνει ακόμη πιο ακριβό, καθώς οι τιμές χονδρικής πώλησης της χοιρινής κοιλιάς πλησιάζουν τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ λόγω ενός νόμου για την καλή διαβίωση των ζώων στην Καλιφόρνια, καθώς και της μέγιστης ζήτησης του καλοκαιριού.
Οι τιμές του χοιρινού αυξήθηκαν πάνω από 100% από τον Ιανουάριο έως σήμερα, από 131,59 λεπτά ανά λίβρα, σε 270,89 λεπτά στα τέλη Ιουλίου - λίγο πριν από το ιστορικό υψηλό των 279,97 λεπτών ανά λίβρα τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Αυτό είναι ένα άλμα 106%.
Οι τιμές χονδρικής πώλησης του χοιρινού διαπραγματεύονται την Τετάρτη στα 270,89 λεπτά ανά λίβρα.
Και οι καταναλωτές πρόκειται να δουν ακόμη υψηλότερες τιμές του μπέικον, το οποίο κόβεται κυρίως από χοιρινές κοιλιές.
Οι αναλυτές που μίλησαν στο CNBC απέδωσαν την άνοδο των τιμών του χοιρινού εν μέρει σε έναν πρόσφατα επιβληθέντα κανονισμό για την καλή διαβίωση των ζώων στην Καλιφόρνια, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου.
Η Πρόταση 12 της Καλιφόρνιας απαγορεύει την πώληση χοιρινού κρέατος από φάρμες που περιορίζουν έγκυες χοιρομητέρες σε μικροσκοπικά κλουβιά και χώρους που είναι μικρότεροι από 24 τετραγωνικά πόδια.
Αυτό το μέρος του νόμου τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, παρόλο που άλλα μέρη της πρότασης - που όριζαν την απαίτηση ελάχιστου ωφέλιμου δαπέδου για τους χοίρους αναπαραγωγής και τις όρνιθες ωοτοκίας - εφαρμόστηκαν νωρίτερα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγών Χοιρινού (NPPC), οι χοιροτρόφοι δεν ερωτήθηκαν δεόντως.
Η νέα κατασκευή των συμβατών χώρων στέγασης εκτιμάται ότι θα κοστίσει 3.400 έως 4.000 δολάρια ανά χοιρομητέρα, όπως προβλέπει το NPPC, προσθέτοντας ότι είναι περίπου 40% πιο ακριβή από έναν στάβλο κυοφορίας που διατηρεί τον ίδιο αριθμό χοίρων.
Το κόστος αυτό πρόκειται να καταστεί τροχοπέδη για πολλούς παραγωγούς χοιρινού κρέατος.
«Πολλές μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τη σημαντική επένδυση κεφαλαίου. Οποιοδήποτε κόστος προκύψει λόγω της Πρότασης 12 θα επιβαρύνει επίσης τους καταναλωτές», δήλωσε η NPPC.