Υποχώρηση κατέγραψαν τη Δευτέρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και τις πιθανές περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επηρέασαν τις τιμές, παρά τις προβλέψεις για λιγότερες προμήθειες λόγω των περικοπών που ανακοίνωσαν οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ+.
Το Brent καταγράφει υποχώρηση 0,38% στα 75,13 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση 0,54% στα 70,26 δολάρια το βαρέλι.
Το Brent υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ το WTI σημείωσε δεύτερη τριμηνιαία πτώση, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, σημειώνουν πτώση ταχύτητα το δεύτερο τρίμηνο.
Οι φόβοι για περαιτέρω επιβράδυνση που πλήττει τη ζήτηση καυσίμων αυξήθηκαν μετά τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξακολουθεί να ξεπερνά τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας και υποδηλώνουν ότι θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια.
Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δολάριο, καθιστώντας τα εμπορεύματα πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, και επίσης να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.
Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για την τιμή του μπρεντ στα 83,03 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο το 2023, στην δημοσκόπηση του Reuters για το πετρέλαιο τον Ιούνιο.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι οι προμήθειες θα περιοριστούν και θα ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα το δεύτερο εξάμηνο, αφού ο κορυφαίος εξαγωγέας, η Σαουδική Αραβία, δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, ενώ οι ΗΠΑ αναπληρώνουν σταδιακά το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου.
Ωστόσο, η τελευταία έρευνα του Reuters έδειξε ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε μόνο ελαφρώς τον Ιούνιο, καθώς οι αυξήσεις στο Ιράκ και τη Νιγηρία περιόρισαν τον αντίκτυπο των περικοπών από τους άλλους.
Υποχώρηση 7,81% κατέγραψε και η τιμή για το φυσικό αέριο που διαμορφώθηκε στα 35,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα.