Γιατί οι «Big Short» στοιχηματίζουν στον χρυσό

Γιατί οι «Big Short» στοιχηματίζουν στον χρυσό

Μετά από άνοδο 20% το 2024 και τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 1483 δολαρίων/ουγγιά στις 17 Ιουλίου, ο χρυσός έχει κάνει μια οπισθοχώρηση βρίσκοντας στήριξη για άλλη μια φορά πέριξ της περιοχής του μέσου κινητού των 90 ημερών, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα που ακολουθεί.

Η σημαντική στήριξη πλέον έχει μετατοπισθεί από τα 2278 δολάρια/ουγγιά πέριξ των 2340 δολαρίων/ουγγιά και δεδομένου ότι ο χρυσός «τιμά» το συγκεκριμένο τεχνικό ορόσημο από τον Φεβρουάριο του 2024, οι μακροπρόθεσμοι οπαδοί του πολύτιμου μετάλλου έχουν αρχίσει ήδη να «σηκώνουν» τα μανίκια τους, όπως έγινε εμφανές στη συνεδρίαση της Παρασκευής και με αφορμή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να «στηρίζει» το πολύτιμο μέταλλο

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ο δείκτης που παρακολουθεί η Fed όσον αφορά την πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE, έτρεξε τον Ιούνιο με ετήσιο ρυθμό 2,6% όσο και το μήνα που είχε προηγηθεί, διαψεύδοντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για οριακή υποχώρηση στο 2,5%. 

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός PCE εμφάνισε αύξηση 0,2% οριακά υψηλότερα από το 0,1% του Μαΐου, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη της αγοράς. 

Πώς μεταφράζονται τα παραπάνω στοιχεία; Ότι ο πληθωρισμός κινείται μεν πτωτικά, αλλά με υπερβολικά αργά ρυθμό και σίγουρα όχι τόσο όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις όπλισαν την Παρασκευή το χέρι των επενδυτών, οδηγώντας τον χρυσό σε μια εντυπωσιακή ανοδική αντίδραση πάνω από τον μέσο κινητό των 30 ημερών και σε ένα δυνατό κλείσιμο με άνοδο 0,96% στα 2386 δολάρια/ουγγιά. 

Το στοίχημα ότι οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίζουν να στηρίζουν τον χρυσό ως μια κλασική επιλογή διατήρησης της αγοραστικής δύναμης δεν είναι μόνο ένα από τα αγαπημένα της στήλης –θυμηθείτε σχετική ανάλυση το 2020 εδώ αλλά και ένα από τα αγαπημένα στοιχήματα των γνωστών από το «Τhe Βig Short»  Danny Moses, Vincent Daniel και Porter Collins.

Και οι τρεις επενδυτές είναι γνωστοί για το επιτυχημένο στοίχημά τους ενάντια στην αγορά κατοικίας κατά την κρίση του 2008, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι ένα από τα κορυφαία μακροχρόνια στοιχήματά τους είναι ο χρυσός.  

Ο Collins, ο οποίος είναι συνιδρυτής της Seawolf Capital μαζί με τον Daniel, στο ετήσιο σημείωμα του προς τους μετόχους αυτόν τον μήνα αναφέρθηκε στους βασικούς λόγους που προτιμά τον χρυσό και εστιάζονται κυρίως στις μαζικές αγορές κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο και στο έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Σε πρόσφατη  αποκλειστική συνέντευξη του στο Fast Money του CNBC δήλωσε χαρακτηριστικά: «Απλώς δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί έχουν αρκετό χρυσό στο χαρτοφυλάκιό τους... Αρκεί να  σκεφτείς ότι ένα δολάριο στο πορτοφόλι σου, αύριο αξίζει λιγότερο... Νομίζω ότι σε… ένα, δύο, τρία, πέντε, 10 χρόνια, θα βγάλετε πολύ περισσότερα χρήματα από τον χρυσό από ό,τι θα βγάλετε από τα Treasury Bills και νομίζω ότι αυτό απλά δεν αλλάζει... Κανένας από εμάς δεν μπορεί να πει αν είμαστε πτωτικοί ή ανοδικοί αυτή τη στιγμή, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια,  έχουμε αγοράσει σχεδόν κάθε βουτιά του χρυσού».

Ο Danny Moses, ιδρυτής της Moses Ventures, είναι επίσης μεγάλος οπαδός του χρυσού και δήλωσε στο Fast Money ότι κατέχει μια μεγάλη θέση στο Sprott Physical Gold Trust, το οποίο από την αρχή του έτους σημειώνει άνοδο της τάξης του 16,3%.

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο κατέχει ράβδους χρυσού και έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους επενδυτές έκθεση στο κίτρινο μέταλλο χωρίς τη χαρακτηριστική ταλαιπωρία και τα κόστη μιας άμεσης επένδυσης.

Οδηγούμαστε σε όξυνση των γεωπολιτικών μετώπων

Αν καταλάβαμε κάτι από το περιφερειακό φόρουμ της ASEAN με επίκεντρο την ασφάλεια στο οποίο συμμετείχαν διπλωμάτες μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ-αισθητή ήταν η παρουσία του Blinken- οι γεωπολιτικές εντάσεις δυστυχώς δεν έχουν περάσει σε φάση αποκλιμάκωσης.

Τουλάχιστον αυτό φάνηκε από τις συζητήσεις για τις συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία, τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας και την ένταση στη Νότια Κίνα Θάλασσα.

Αποκορύφωμα αυτής της αίσθησης ήταν το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ «ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές» σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ μετά τη χθεσινή εκτόξευση ρουκέτας από το έδαφος του Λιβάνου που έπληξε γήπεδο στα υψίπεδα του Γκολάν, στοιχίζοντας τη ζωή 12 παιδιών και νέων.

Ακολούθησαν ισραηλινά αντίποινα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη έπληξαν σειρά τρομοκρατικών στόχων /θέσεων της Χεζμπολάχ τόσο βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου, όσο και στον νότιο Λίβανο σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου διεμήνυσε πως το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα θα πληρώσει «ακριβά» την επίθεση, που έπληξε το υπό ισραηλινή διοίκηση αραβικό χωριό Ματζντάλ Σαμς στα υψίπεδα του Γκολάν.

Από την πλευρά του, το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ κατά οποιασδήποτε «νέας περιπέτειας», όπως την αποκάλεσε, στον Λίβανο.

Τα γεγονότα των τελευταίων ωρών έχουν δημιουργήσει φόβους για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με την ανησυχία για ευρεία κλιμάκωση να εκφράζεται διεθνώς. 

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το «λουτρό αίματος», ζητώντας να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα» για την επίθεση, ενώ ο Λευκός Οίκος βεβαίωσε για άλλη μια φορά την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ και πρόσθεσε ότι «υποστηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις».