Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (25/04), ενισχυμένες από την πιθανή αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, αλλά η αγορά οδεύει προς εβδομαδιαία πτώση εν μέσω ανησυχιών για την υπερπροσφορά. Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ καταγράφουν αύξηση 0,33% στα 66,75 δολάρια το βαρέλι, το αμερικανικό αργό WTΙ σημειώνει αύξηση 0,40% στα 63,05 δολάρια το βαρέλι.
«Για σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου είναι ελαφρώς ανοδικές, καθώς η αγορά ανταποκρίνεται στις ενδείξεις χαλάρωσης των εντάσεων γύρω από τους δασμούς του Τραμπ και σε μια πιθανή αλλαγή στην πολιτική στάση της Fed, συμβάλλοντας στην ευρύτερη ανάκαμψη της αγοράς», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της LSEG ,Anh Pham.
«Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, οι τιμές είναι πτωτικές, καθώς οι ανησυχίες για την υπερπροσφορά από τον ΟΠΕΚ+ παραμένουν, ενώ οι προοπτικές της ζήτησης παραμένουν αβέβαιες εν μέσω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων. Το ισχυρότερο δολάριο των ΗΠΑ έχει επίσης προσθέσει πιέσεις στις τιμές του αργού», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Πέμπτη (24/04) ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας βρίσκονται σε εξέλιξη, αποκρούοντας τους κινεζικούς ισχυρισμούς ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις.
Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει ορισμένες αμερικανικές εισαγωγές από τους δασμούς 125% που επιβάλλει και ζητά από τις επιχειρήσεις να παράσχουν καταλόγους των προϊόντων που θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα, στο μεγαλύτερο σημάδι των ανησυχιών του Πεκίνου για τις οικονομικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου. Η Κίνα αύξησε τους δασμούς της αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε υψηλότερες εισφορές στα κινεζικά προϊόντα.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου είχαν σημειώσει πτωτική τάση νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού οι δασμοί προκάλεσαν ανησυχία για την παγκόσμια ζήτηση και ένα ξεπούλημα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι ανησυχίες για την πλεονάζουσα προσφορά αυξάνονται. Αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ είχαν προτείνει στην ομάδα να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για δεύτερο μήνα τον Ιούνιο, ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Πιθανός τερματισμός του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και η χαλάρωση των κυρώσεων θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη ροή περισσότερου ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Η Ρωσία, μέλος της ομάδας ΟΠΕΚ+ που περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο μαζί με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.
Όσο για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, καταγράφει ελαφρά μείωση, 0,220% στα 33,500 ευρώ τη μεγαβατώρα.