Ενισχύονται οι τιμές πετρελαίου καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι θα συνεχιστεί η περιορισμένη προσφορά από τον OPEK+, ενώ εκτιμούν πως θα συνεχιστούν και οι γεωπολιτικές εντάσεις με τις επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια, ενώ τα αισιόδοξα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση στήριξαν τις προοπτικές για βελτίωση της ζήτησης.
Υπό το κλίμα αυτό το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 1,38% στα 84,32 δολάρια το βαρέλι και το Brent κατά 0,92% στα 87,80 δολάρια το βαρέλι.
Οι όγκοι των συναλλαγών αναμένεται να είναι χαμηλότερη σήμερα τη Δευτέρα, καθώς συναλλαγές δεν πραγματοποιούνται σε αρκετές χώρες λόγω των διακοπών του Πάσχα.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς τερμάτισαν υψηλότερα για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, με το Brent να διατηρείται πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι από τα μέσα του περασμένου μήνα, καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, δεσμεύτηκαν να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής έως τα τέλη Ιουνίου, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει την προσφορά αργού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.
Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες της θα επικεντρωθούν στη μείωση της παραγωγής και όχι των εξαγωγών κατά το δεύτερο τρίμηνο, προκειμένου να κατανείμουν ομοιόμορφα τις περικοπές παραγωγής με τις άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+.
Οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία έχουν θέσει εκτός λειτουργίας αρκετά ρωσικά διυλιστήρια, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τις εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας. «Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις προμήθειες αργού και βαρέων πρώτων υλών προστίθενται στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της ζήτησης του 2ου τριμήνου του 24», αναφέρουν οι αναλυτές της Energy Aspects σε σημείωμά τους.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα (bpd) της ρωσικής ικανότητας επεξεργασίας αργού είναι εκτός λειτουργίας από τις επιθέσεις, επηρεάζοντας τις εξαγωγές μαζούτ υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, το οποίο επεξεργάζεται σε κινεζικά και ινδικά διυλιστήρια, πρόσθεσε η συμβουλευτική εταιρεία.
Στην Ευρώπη, η ζήτηση πετρελαίου ήταν πιο σταθερή από ό,τι αναμενόταν, καθώς αυξήθηκε κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs, έναντι της πρόβλεψής της για συρρίκνωση κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως το 2024.
Η σταθερή ζήτηση της Ευρώπης, η εξασθένηση της αύξησης της προσφοράς στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με μια πιθανή παράταση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ έως το 2024 υπερτερούν του καθοδικού κινδύνου από την επίμονη εξασθένηση της ζήτησης στην Κίνα, ανέφεραν σε σημείωμά τους.