Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία, αλλά τα κέρδη περιορίζονται λόγω του πτωτικού κλίματος ζήτησης.
Αύξηση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία, αλλά τα κέρδη περιορίζονται λόγω του πτωτικού κλίματος ζήτησης και καθώς η αγορά αναμένει τις μηνιαίες εκθέσεις των πετρελαϊκών οργανισμών.
Σε αυτό το κλίμα, το Brent καταγράφει κέρδη 0,45% στα 82,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται επίσης ανοδικά στα 78,23 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο 0,38%.
Ενώ ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς δεν έχει οδηγήσει σε σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου, οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν δημιουργήσει προβλήματα.
Ωστόσο, τα κέρδη περιορίζονται από τις προβλέψεις για πτώση της ζήτησης και αύξηση της προσφοράς από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) αναμένει ότι η προσφορά πετρελαίου θα αυξηθεί σε ένα υψηλό ρεκόρ περίπου 103,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, σχεδόν εξ ολοκλήρου από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας και της Γουιάνας.
Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκαν τους δύο πρώτους μήνες του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, αλλά ήταν σαφώς χαμηλότερες από τους προηγούμενους μήνες, συνεχίζοντας την τάση εξασθένησης των αγορών από τον μεγαλύτερο αγοραστή του κόσμου.
Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει το φυσικό αέριο καθώς κινείται στα 24,6 ευρώ τη μεγαβατώρα, καταγράφοντας απώλειες 1%.