Η καθυστέρηση της Κίνας όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα - τις εκτιμήσεις της στήλης μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ- οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση και η ενδυνάμωση του δολαρίου έχουν εδώ και καιρό «χαλαρώσει» τις πετρελαϊκές τιμές.
Το πετρέλαιο κινείται ήδη πτωτικά, με απώλειες περίπου 10% από την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη, 35% από τα υψηλά του έτους, ενώ αν χάσει άλλο ένα 7% στην ουσία διαγράφει όλα τα κέρδη της φετινής χρονιάς.
Το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal περί συζητήσεων της Σαουδικής Αραβίας με άλλες χώρες του OPEC+ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ενόψει της εφαρμογής του ευρωπαϊκού εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού στις 5 Δεκεμβρίου και των σχεδίων της G7 για επιβολή πλαφόν στην τιμή του, πυροδότησαν χθες νέα πτώση κάτω από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου και κάτω από τον 90αρη του εβδομαδιαίου διαγράμματος.
Είναι πιθανόν πράγματι η Σαουδική Αραβία να κάνει στροφή 180 μοιρών από την απόφαση της μόλις τον προηγούμενο μήνα για ισχυρή περικοπή παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα;
Δεν αποκλείεται, καθότι φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έκαναν πρώτες την ανάλογη στροφή, μετά από μήνες μάλιστα προσπαθειών του προέδρου Μπάιντεν να απομονώσει τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal η Σαουδική Αραβία ενδεχομένως να προβεί σε αυτή την κίνηση ως δείγμα καλής θέλησης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να κρίνει ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας θα έχει ασυλία από οποιαδήποτε προσφυγή για τη βάναυση δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Αν η εν λόγω απόφαση εκληφθεί πράγματι ως παραχώρηση στον πρίγκιπα Μοχάμεντ και ενίσχυση της θέσης του ως de facto ηγέτη του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, μια αύξηση της παραγωγής θα πρέπει να είναι αναμενόμενη.
Ταυτόχρονα όμως καλό είναι να μην έχουμε υπερβολικές προσδοκίες, καθότι η λογική λέει ότι η Σαουδική Αραβία θα ρίξει τόσα βαρέλια στην αγορά, ώστε να υπάρξει μεν μια περαιτέρω αποκλιμάκωση τιμών, λελογισμένη δε.
Βλέπετε, οι βασικές προτεραιότητες του Βασιλείου δεν αλλάζουν. Και μέσα σε αυτές είναι η εξασφάλιση του προϋπολογισμού της Σαουδικής Αραβίας έτσι ώστε να γίνει εφικτή η υλοποίηση της πράσινης μετάβασης και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες επενδύσεις.
Αυτό μεταφράζεται ως εξής: H Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει τις πετρελαϊκές τιμές να υποχωρήσουν από ένα επίπεδο και κάτω.
Ως στήλη λοιπόν περιμένουμε τα αντανακλαστικά της Σαουδικής Αραβίας να ενεργοποιηθούν αν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν κάτω από τα 77 δολάρια/βαρέλι, με την ανάληψη δράσης να ξεκινάει εκ νέου σε περίπτωση που προσεγγίσουν τα 69 δολάρια/βαρέλι. Εξ’ου και η άποψη της στήλης είναι ότι σε περίπτωση αύξησης παραγωγής οι τιμές θα ισορροπήσουν πιθανότατα πέριξ των 65-70 δολαρίων/βαρέλι.
Βέβαια μια αποκλιμάκωση έως αυτά τα επίπεδα θα ήταν δώρο Θεού ειδικά για την Ευρώπη, μιας και θα της προσέφερε μια καλή ενεργειακή εναλλακτική στην περίπτωση που ο χειμώνας δεν εξελιχθεί τόσο καλά όσο το φθινόπωρο και καταναλωθούν γρήγορα οι αποθήκες φυσικού αερίου.
Ανεξάρτητα λοιπόν των λόγων που η Σαουδική Αραβία συζητά την αύξηση της προσφοράς, σε περίπτωση που αποφασισθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΟPEC+ στις 4 Δεκεμβρίου, είναι καλοδεχούμενη όχι μόνο από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ αλλά και από τις Κεντρικές Τράπεζες, καθότι θα βάλει το λιθαράκι της στην προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στους Κεντρικούς Τραπεζίτες ανά τον κόσμο να χαλαρώσουν λίγο το πόδι από το γκάζι της αύξησης των επιτοκίων, κάτι που με τη σειρά του θα είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτο από τις αγορές. Για όσο τουλάχιστον διαρκέσει.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.