Η μεγάλη μείωση επιτοκίων που ανακοίνωσε η Fed την Τετάρτη 18/9 αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για να φτάσει η τιμή του χρυσού (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) στα 2.680 δολάρια στις συναλλαγές της Τρίτης 24/9, που είναι το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Πού θα φτάσει το ράλι και πόσο ασφαλές είναι για τους επενδυτές να αγοράσουν το πολύτιμο μέταλλο όταν βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα;
Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι η τιμή του χρυσού, ενός asset που ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, δέχεται μεγάλες εισροές κυρίως σε περιόδους κρίσης, έχει εκτιναχθεί σε ποσοστό άνω του 27% φέτος, με αποτέλεσμα να φιγουράρει μεταξύ των επενδύσεων με τις καλύτερες επιδόσεις το 2024. Το Liberal.gr έχει αναφερθεί με εκτενείς αναλύσεις στην πορεία του χρυσού, στους λόγους που έχουν οδηγήσει στο ξέφρενο ράλι, αλλά και στις προοπτικές του πολύτιμου μετάλλου (οι πιο πρόσφατες εδώ και εδώ).
Μέχρι και λίγο πριν την ανακοίνωση της Fed, η Goldman Sachs προέβλεπε ότι η τιμή του χρυσού θα έφτανε στα 2.700 δολάρια στις αρχές του 2025, ενώ η ING τοποθετούσε τη μέση τιμή του χρυσού για το σύνολο του 2025 επίσης στα 2.700 δολάρια. Η Citi, από την πλευρά της, σημείωνε στα μέσα Ιουλίου ότι ο χρυσός θα μπορούσε να σπάσει το φράγμα των 3.000 δολαρίων, στην περίπτωση που οι οικονομικές εξελίξεις ανάγκαζαν τη Fed να στρίψει το… τιμόνι της νομισματικής πολιτικής. Όπως και έγινε, δηλαδή, με τη jumbo μείωση των 50 μονάδων βάσης και την προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στους επόμενους μήνες να αναγκάζουν τους αναλυτές να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις.
Η τιμή του χρυσού εμφανίζει παραδοσιακά αρνητική συσχέτιση με τα επιτόκια. Συνήθως – αλλά όχι πάντα – ο χρυσός υποχωρεί όταν τα επιτόκια αυξάνονται, ενώ ευνοείται όταν τα επιτόκια μειώνονται. Οίκοι όπως η JPMorgan και η UBS κάνουν λόγο για περιθώρια περαιτέρω ανόδου των τιμών στο επόμενο δωδεκάμηνο, με κλειδί την αναθέρμανση των μεγάλων εισροών κεφαλαίων στα ETFs χρυσού, κατά τη διάρκεια του κύκλου μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Οι προσδοκίες των αναλυτών για φέτος είναι για δύο ακόμη μειώσεις των 25 μονάδων βάσης από τη Fed, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αν επιβεβαιωθούν, τότε οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα κινηθούν πτωτικά και ο χρυσός θα γίνει πιο ελκυστικός για τους επενδυτές. Αν συνυπολογίσουμε και τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο, με φόντο κυρίως τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες, το επίπεδο των 3.000 δολαρίων όχι μόνον δεν είναι μακρινό (ίσως και θέμα μηνών), αλλά θα αποδειχθεί ένα μόνο ακόμη σκαλοπάτι του ράλι που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο.
Στον αντίποδα, είναι σαφές πως υπάρχουν κίνδυνοι για το outlook του χρυσού και καμία πρόβλεψη δεν θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής. Αν, για παράδειγμα, αποδειχθεί λιγότερο επιθετική η χαλάρωση της Fed και η αμερικανική οικονομία αποφύγει την ύφεση, με παράλληλη συγκράτηση της ανεργίας, η τιμή του χρυσού είναι πολύ πιθανό να μην «τρέξει». Αν, επίσης, σημειωθεί κάποια θετική εξέλιξη σε γεωπολιτικό επίπεδο, θα είναι εύλογο να δούμε αποκλιμάκωση των τιμών.
Ας επανέλθουμε, όμως, στο βασικό σενάριο που προκρίνει η αγορά. Ο Τζερόμ Πάουελ κατέστησε σαφές την περασμένη Τετάρτη ότι δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων και κατ’ επέκταση της άπλετης – και δωρεάν σε αρκετές περιπτώσεις – ρευστότητας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως ανέφερε το Liberal (εδώ), το ιδανικό επιτόκιο για τις ΗΠΑ εκτιμάται στο 2,9%, που συνεπάγεται ότι η Fed θα μειώσει ενδεχομένως τα επιτόκια έως το 3,00%-3,50% και μάλιστα σχετικά γρήγορα.
Από κει και πέρα, πολλά θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Σήμερα κυριαρχεί η αβεβαιότητα, με την αγορά εργασίας να εμφανίζει «ρωγμές» και τη μεταποιητική δραστηριότητα να εξασθενεί. Όμως η Fed θα είναι πολύ προσεκτική στις μειώσεις γιατί θα προτιμήσει να έχει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στην περίπτωση που οι συνθήκες αλλάξουν. Τέλος, δεν θα πρέπει να αγνοείται ο παράγοντας εκλογές. Το αποτέλεσμα της 5ης Νοεμβρίου αναμένεται να επηρεάσει και την τιμή του πολύτιμου μετάλλου, ιδιαίτερα στην περίπτωση που σημειωθεί κάποια έκπληξη, ήτοι απόλυτη κυριαρχία ενός εκ των δύο υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο.
Για τους λάτρεις των στατιστικών, έχουν ενδιαφέρον τα παρακάτω στοιχεία που παραθέτει η ιστοσελίδα visualcapitalist: Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 8% σε μία ημέρα, δεν υποχώρησε ποτέ ξανά κάτω από το επίπεδο των 271 δολαρίων/ουγγιά. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζορτζ Μπους (2001-2009) η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε κατά 215%, με φόντο τις διαδοχικές κρίσεις. Στην οκταετία του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 44%, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το πολύτιμο μέταλλο κέρδισε 53%. Στην τετραετία του Τζο Μπάιντεν, η τιμή του χρυσού έχει κινηθεί ανοδικά κατά 37%.