Στην τελική ευθεία έχει μπει ο σχεδιασμός για τις επιδοτήσεις ρεύματος στις μικρές επιχειρήσεις. Το υπουργείο Ενέργειας θα τις ανακοινώσει περί τα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να έχει διαμορφωθεί πρώτα η μέση τιμή της χονδρικής αγοράς τον Ιανουάριο αλλά και η τιμολογιακή πολιτική των προμηθευτών.
Εκτιμάται ότι «οδηγός» που θα προσδιοριστούν οι επιδοτήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις θα είναι τα τιμολόγια Νοεμβρίου. Οι επιδοτήσεις θα αφορούν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και εξετάζεται αν το κριτήριο θα είναι η ισχύς της σύνδεσης (έως 35kVA) ή ο τζίρος τους, δηλαδή έως 200.000 ευρώ. Πρόκειται για μία κατηγορία στην οποία εμπίπτουν κυρίως αρτοποιεία, εστιατόρια κλπ, καθώς και εμπορικές επιχειρήσεις ενώ για την καταβολή της επιδότησης θα προϋπάρξει έλεγχος των οφειλών και της ομαλής πληρωμής των όποιων διευθετήσεων.
Κι αυτό γιατί σκοπός είναι να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, όταν στην πρώτη φάση της ενεργειακής κρίσης (2022-23) επιδοτήθηκαν οι λογαριασμοί επιχειρήσεων, που δεν πληρούσαν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα για να λάβουν την επιδότηση σε ειδική πλατφόρμα. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται με υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης ότι δεν ξεπερνά το όριο του de minimis, που σημαίνει ότι δεν έχει λάβει επιδοτήσεις πάνω από 200.000 ευρώ την τελευταία τριετία.
Θα πρέπει να σημειωθεί, λοιπόν, ότι οι επιδοτήσεις αφορούν αυστηρά πολύ μικρές επιχειρήσεις. Εκείνες οι οποίες ηλεκτροδοτούνται στη Μέση Τάση δε συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο, όπως και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση.
Αισιοδοξία για τις τιμές ρέυματος
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, εμφανίζεται αισιόδοξος αναφορικά με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για το 2025. Όπως εκτίμησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, οι τιμές θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2024 προβλέποντας ότι θα συνεχιστεί η καθοδική τους πορεία του τη στιγμή που ήδη οι τιμές είχαν υποχωρήσει σε σχέση με το 2023.
Το αυξανόμενο ποσοστό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την αποκλιμάκωση των τιμών, καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες «πράσινης» ενέργειας μειώνουν τη χρήση του φυσικού αερίου, το οποίο είναι ακριβότερο.
Πάντως, τους τελευταίους μήνες του 2024, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είχε σκαμπανεβάσματα. Τον Οκτώβριο ήταν στα 90,06 ευρώ/MWh και με βάση αυτή την τιμή προσδιορίστηκαν από τους παρόχους τα επαγγελματικά τιμολόγια του Νοεμβρίου. Τον Νοέμβριο, είχαμε αύξηση στα 137,4 ευρώ/MWh, ενώ τον Δεκέμβριο η μέση χονδρική τιμή μειώθηκε ελαφρά στα 133,55 ευρώ/MWh και τις πρώτες δέκα ημέρες του Ιανουαρίου βρίσκεται στα 122,46 ευρώ/MWh.
Βάσει αυτών των αριθμών, το ύψος των επιδοτήσεων δεν αναμένεται να είναι υψηλό ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφεύγει να θέσει συγκεκριμένο όριο τιμής καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία τιμολογίων που προσφέρεται από τους προμηθευτές προς τις επιχειρήσεις, ενώ προσβλέπει και στην αυτοσυγκράτηση των προμηθευτών όπως συνέβη τους δυο προηγούμενους μήνες (Δεκέμβριο, Ιανουάριο) για τους οικιακούς καταναλωτές.
Παρά τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων χωρίς να επιβαρύνεται υπερβολικά το ενεργειακό κόστος. Η ενσωμάτωση περισσότερων ΑΠΕ και η σταθεροποίηση της χονδρικής τιμής ενέργειας δημιουργούν αισιοδοξία ότι η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να συνοδευτεί από οφέλη για όλους.