Υψηλούς στόχους βάζει για τα επόμενα χρόνια η ΔΕΗ με αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και ανοίγματα σε νέες αγορές με επίκεντρο την πράσινη μετάβαση.
Το παραγωγικό δυναμικό του Ομίλου ανέρχεται σε 11,6GW, εκ των οποίων το 42% είναι από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας φτάνει τις περίπου 21TWh.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, μιλώντας σε πρόσφατο Φόρουμ ανέφερε πως μέχρι και το 2027 ο όμιλος θα αναπτύξει επιπλέον 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Ήδη, σήμερα, πάνω από το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή.
Επενδύοντας στο μέλλον της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, το στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ για την τριετία 2025-2027 αυξάνεται σημαντικά με τις επενδύσεις να αναμένεται να ξεπεράσουν τα €10 δισ. στην τριετία. Η επιχείρηση, με το σημαντικό αυτό επενδυτικό πλάνο, κυρίως σε έργα ΑΠΕ και δίκτυα, δημιουργεί ανάπτυξη για όλους συμβάλλοντας στη μακροχρόνια βιωσιμότητα της χώρας και των πολιτών.
Το «άνοιγμα» στη γειτονική ενεργειακή αγορά
Ορόσημο για την περαιτέρω διεθνοποίηση του πράσινου χαρτοφυλακίου του ομίλου ΔΕΗ ήταν η πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας δύο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 32 ΜW στην Ιταλία. Ουσιαστικά, η αγορά της Ιταλίας αποτέλεσε τη δεύτερη γειτονιά εκτός των ελληνικών συνόρων στην οποία απέκτησε ισχυρή «πράσινη» παρουσία.
Φυσικά, η πρώτη ήταν αυτή της Ρουμανίας, η οποία και αποτελεί την κύρια δεξαμενή προσθήκης έργων ΑΠΕ στο «portfolio εξωτερικού» του Ομίλου. Πέραν της έντονης δραστηριότητας της ΔΕΗ στη χώρα μετά και την εξαγορά της Enel Green Power Romania, στα «σκαριά» έχει τώρα μια σειρά νέων ρουμανικών έργων ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 366 MW, τα οποία είναι έτοιμα προς κατασκευή και αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2025.
Μένοντας στα Βαλκάνια και περνώντας στη γειτονική Βουλγαρία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει βάλει στο «ραντάρ» της και αυτήν την αγορά. Ειδικότερα, αναμένεται να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό έργο, ισχύος 165 MW.
Ο σχεδιασμός της επιχείρησης περιλαμβάνει επίσης και την Κροατία, αλλά και την περαιτέρω γεωγραφική διασπορά του πράσινου χαρτοφυλακίου της με ωρίμανση νέων projects, βάζοντας στο «μείγμα» και τα αιολικά έργα.
Άλλωστε, η επιχείρηση σκοπεύει να δώσει έμφαση στην ευέλικτη παραγωγή, εκτός από τη δημιουργία ενός πράσινου χαρτοφυλακίου, με «φόντο» την περαιτέρω εξισορρόπηση του μείγματος.
Το βάρος αναμένεται να δώσει τόσο στις μπαταρίες, στα έργα αντλησιοταμίευσης αλλά και στα μικρά υδροηλεκτρικά, όσο και σε μερικές ευέλικτες μικρές μονάδες φυσικού αερίου.