Θα ρίξει τη διεθνή τιμή του πετρελαίου το «drill baby drill»; Και τι θα γίνει με την τιμή του φυσικού αερίου ειδικά αν εισρεύσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος μεγαλύτερες ποσότητες από το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο που είναι και ακριβότερο; Οι προβλέψεις δίνουν και παίρνουν ειδικά μετά την ορκωμοσία Trump. Πόσο ασφαλείς είναι όμως; Καθόλου είναι η απάντηση.
H αγορά προσπαθεί να «αποκρυπτογραφήσει» τις προθέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου και οι κυβερνήσεις να «ποσοτικοποιήσουν» τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις. Μεταξύ αυτών και η ελληνική, καθώς η ενέργεια μας χτυπάει στο «μαλακό υπογάστριο». Δίδυμα ελλείμματα δεν αντιμετωπίζουμε πια στην Ελλάδα όπως το 2009.
Ο προϋπολογισμός έχει σχεδόν ισοσκελιστεί, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα σχεδόν επαρκούν για να καλύψουν και τη δαπάνη για τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Όμως, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να είναι αρνητικό και το 2024 κλείνει με «άνοιγμα» άνω των 14 δισ. ευρώ. Μόνο νέες περιπέτειες με τις τιμές των εξ ‘ολοκλήρου εισαγόμενων ενεργειακών προϊόντων δεν θέλει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
Ο προϋπολογισμός του 2025 έχει στηριχτεί στην πρόβλεψη ότι το brent θα υποχωρήσει κατά μέσο όρο στην περιοχή των 73 δολαρίων ανά βαρέλι. Χθες, μετά και τις δηλώσεις Τραμπ στο Νταβός περί συνεννόησης με τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του OPEC+, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές του πετρελαίου, το βαρέλι βρέθηκε και κάτω από τα 79 δολάρια. Άρα, προς το παρόν, είμαστε μακριά ακόμη και από τον φετινό στόχο.
Από την άλλη στον χάρτη δεν είναι μόνο το πετρέλαιο αλλά και το φυσικό αέριο. Μένει να αποτυπωθεί στις τιμές το πώς θα επιδράσει η εκφρασμένη πρόθεση των ΗΠΑ να πουλήσουν περισσότερο υγροποιημένο αέριο στην Ευρώπη. Η Ελλάδα εισάγει και χρησιμοποιεί -μεταξύ άλλων και για ηλεκτροπαραγωγή- το ρωσικό φυσικό αέριο. Έχει δυνατότητα να συγκεντρώσει και το αμερικανικό υγροποιημένο, το οποίο όμως είναι ακριβότερο. Πώς θα λειτουργήσει πιθανή αλλαγή του μείγματος στο ισοζύγιο;
Για το 2025, έχουμε προϋπολογίσει ότι θα ρίξουμε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ανακόπτοντας την ανοδική πορεία του 2024. Αυτό προϋποθέτει «ηρεμία» στο διεθνές εμπόριο, λογικές τιμές στην ενέργεια και -κυρίως- αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων όσον αφορά στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κακά τα ψέματα. Όσο καταρρίπτεται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στα έσοδα του τουρισμού τόσο αυξάνεται και ο βαθμός «εξάρτησης» από τις εξαγωγές υπηρεσιών. Και όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικό οι πελάτες σου, αντιμετωπίζεις και εσύ οικονομικό πρόβλημα.