Γιατί Google, Amazon και Meta στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια

Γιατί Google, Amazon και Meta στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια

Τα κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing θα εκτοξεύσουν τη ζήτηση για παραγωγή ενέργειας παγκοσμίως, ενώ για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης ευθύνονται οι φιλοδοξίες των τεχνολογικών κολοσσών, οι οποίοι στρέφονται τώρα στην πυρηνική ενέργεια.  

H Amazon, οι πλατφόρμες Google και Meta της Alphabe δήλωσαν τώρα ανοιχτά ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες για τουλάχιστον τριπλασιασμό της πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως έως το 2050.

Οι Big Tech στρέφονται τώρα στην πυρηνική ενέργεια διότι διαθέτει την ικανότητα παροχής ικανοποιητικών ποσοτήτων με πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.

Οι Google, Amazon, Microsoft και Meta, εξερευνούν και επενδύουν ήδη σε έργα πυρηνικής ενέργειας.

Με γνώμονα τις ενεργειακές απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων και των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης τους, οι ανακοινώσεις τους σηματοδοτούν την αρχή μιας τάσης που εφαρμόζεται σε ολόκληρο τον κλάδο.

Oι δεσμεύσεις των εταιριών

Οι εταιρείες τεχνολογίας υπέγραψαν μια δέσμευση που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2023 από περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Bank of America, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley υποστήριξαν τη δέσμευση πέρυσι.

Η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική, αλλά υπογραμμίζει την αυξανόμενη υποστήριξη για την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας μεταξύ κορυφαίων βιομηχανιών, χρηματοοικονομικών και κυβερνήσεων.

Η Amazon, η Google και η Meta αποτελούν ολοένα και πιο σημαντικούς μοχλούς της ζήτησης ενέργειας στις ΗΠΑ, καθώς δημιουργούν κέντρα τεχνητής νοημοσύνης και κέντρα δεδομένων που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για την λειτουργία και τη συντήρησή τους. Ο τεχνολογικός τομέας στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια αφού συμπέρανε ότι οι ανανεώσιμες πηγές από μόνες τους δε θα μπορέσουν να παρέχουν αρκετά αξιόπιστη ενέργεια για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια

Η Amazon και η Google ανακοίνωσαν τον περασμένο Οκτώβριο επενδύσεις για να βοηθήσουν στην εκτόξευση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, τεχνολογία που βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη που η βιομηχανία ελπίζει ότι θα μειώσει το κόστος και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ταλαιπωρήσει τις νέες κατασκευές αντιδραστήρων στις ΗΠΑ.

Η Meta απηύθυνε έκκληση τον Δεκέμβριο προς τους πυρηνικούς κατασκευαστές να υποβάλουν προτάσεις για να βοηθήσουν την τεχνολογική εταιρεία να προσθέσει έως και τέσσερα γιγαβάτ νέας πυρηνικής ενέργειας στις Η.Π.Α.

Ο Michael Terrell, ανώτερος διευθυντής ενέργειας και κλίματος στην Google, δήλωσε πρόσφατα ότι «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η πυρηνική ενέργεια έχει πολλά οφέλη. Είναι μια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα και μια διαρκής πηγή ηλεκτρισμού με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο», συμπλήρωσε. Η πυρηνική ενέργεια στοχοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν λόγω φόβων για κατάρρευση και κινδύνους ασφάλειας, αλλά και παραπληροφόρησης που γιγάντωσε αυτές τις ανησυχίες.

Σήμερα όμως, οι ειδικοί αναφέρουν τις πρόσφατες επενδύσεις σε αυτήν ως την αρχή μιας «πυρηνικής αναζωπύρωσης» που θα μπορούσε να επιταχύνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.