Ηelleniq Energy: Έκλεισε το deal με το ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας - Τι περιλαμβάνει

Ηelleniq Energy: Έκλεισε το deal με το ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας - Τι περιλαμβάνει

Το «πράσινο φως» έδωσε χθες το ΔΣ της HELLENiQ ENERGY στην πώληση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας προς το Δημόσιο, έναντι τιμήματος που ανέρχεται σε περίπου 208 εκατ. ευρώ με την υπογραφή της συμφωνίας να αναμένεται άμεσα.

Ο όμιλος, λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς, έκλεισε όλες του τις εκκρεμότητες και προχώρησε σε δύο back to back deal, καθώς υπενθυμίζεται ότι απέκτησε λίγες μέρες πριν και τον πλήρη έλεγχο της Elpedison.

Το τίμημα και η κρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

Το τίμημα της συναλλαγής δεν αποκλείεται να μεταβληθεί ανάλογα με τις εξελίξεις που αφορούν σε δύο εκκρεμότητες της ΔΕΠΑ: στη διαιτησία της με τη Gazprom, ένα μέτωπο που παραμένει «ανοιχτό», αλλά και στη νομική διαμάχη με την πρώην βιομηχανία λιπασμάτων Καβάλας (ELFE).

Μόλις οι δύο αυτές εκκρεμότητες διευθετηθούν, το Δημόσιο που θα κατέχει εκτός απροόπτου το 100% των μετοχών, θα μπορεί να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας, η οποία έως τότε θα έχει κάνει και σημαντικά βήματα για τον μετασχηματισμό της με τη μείωση της εξάρτησής της στο φυσικό αέριο και την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της σε έργα ΑΠΕ.

Να σημειωθεί ότι το τίμημα θα συμψηφιστεί με τα ετήσια μερίσματα που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ από την Helleniq Energy όντας μέτοχος του 31,2%, κι αυτό για όσα χρόνια χρειαστεί ώστε να καλυφθεί το ποσό της εξαγοράς. Η συναλλαγή, μετά την έγκριση των  ΔΣ των δύο πλευρών αναμένεται να κλείσει σύντομα, καθώς δεν απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τον CEO της  Helleniq Energy, Α. Σιάμισιη, το 50% θα διατεθεί ως μέρισμα στους μετόχους της, όπως είχε αποφασίσει παλαιότερα ο όμιλος κατά την αποεπένδυση από τον ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Περαιτέρω, το τίμημα, για το οποίο μέχρι και αργά χθες το βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις, αναμένεται να αποπληρωθεί σε βάθος 5ετίας - 7ετίας, ενώ αν υπάρξει εκ νέου πώληση της ΔΕΠΑ από το Δημόσιο, η HelleniQ Energy θα μπορέσει να λάβει υπερτίμημα, εφόσον αυτό υπάρξει μελλοντικά.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας κρατικοποιείται τώρα πλήρως και μετεξελίσσεται σε μια καθετοποιημένη ενεργειακή «δύναμη», με «άνοιγμα» στις επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, πέρα από το φυσικό αέριο.

Τώρα, ως ένας πλήρως καθετοποιημένος «παίκτης»,  η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να πατήσει «γκάζι» βάζοντας σε τροχιά υλοποίησης μια σειρά από έργα βαρύνουσας σημασίας στα οποία συμμετέχει, με σκοπό να αναδειχθεί σε κομβικό ενεργειακό hub.

Εκτός από τις ΑΠΕ, στο επενδυτικό ραντάρ της εταιρείας μπαίνει τώρα και το υδρογόνο με την ΔΕΠΑ Εμορίας να έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE GREENH₂ORN.

Ένα ακόμη έργο στρατηγικής σημασίας, στο οποίο συμμετέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας ο Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. 

Στο μεταξύ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Gazprom σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης δείχνει να αποτελεί παρελθόν. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να υποστηρίξει την παράταση της σύμβασης μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας ούτε άλλες εναλλακτικές για συνέχιση αυτών των ροών. Η διαμετακόμιση ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας φαίνεται να διακόπτεται στο τέλος του έτους, καθώς το Κίεβο έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία με τη Gazprom, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το περιβάλλον το ελληνικό σχέδιο που προωθείται δυναμικά από τον ΔΕΣΦΑ για τη δημιουργία του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων αγωγών και μεταφορά αερίου από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ως την Ουγγαρία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ο συγκεκριμένος αγωγός ο οποίος επιζητεί οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα θα μπορούσε να συμβάλλει στην τροφοδοσία των χωρών αυτών με φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές, κυρίως υγροποιημένο αέριο μέσω του τερματικού της Ρεβυθούσας και του νέου πλωτού σταθμού (FSRU) της Aλεξανδρούπολης.